Skip to main content

Γυναίκα... λαμπατέρ σε club της Θεσσαλονίκης και η Κριστίν που ξέρει από πάγο

Το χειρόφρενο της ΕΚΤ στα επιτόκια, η ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρουσιολόγιο στα ΜΜΕ και τα τετ α τετ στον Άι Δημήτρη

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τριπλά αυτές τις μέρες. Τον Άι Δημήτρη της, την Απελευθέρωσή της το 1912 από τους Τούρκους και το  Έπος το 40. Από χτες φοράει η πόλη τα καλά της. Πάντως σήμερα μην ξεχαστείτε γιατί, για όσους μείναμε εδώ και δεν ξεμυτήσαμε για το τριήμερο, να ξέρετε πως η αγορά λειτουργεί κανονικά. Είναι σχεδόν μια κανονική μέρα. Σχεδόν, γιατί τα εορταστικά συνεχίζονται, όπως ανάμεσα στα άλλα και η μεγάλη μαθητική παρέλαση στην Τσιμισκή για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας από τα σχολεία που κληρώθηκαν και παρελαύνουν. Φυσικά, τα σπουδαία και μεγάλα, αύριο στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο έδαφος και τα αεροπλάνα και ελικόπτερα στον αέρα με ειδικούς σχηματισμούς. Φυσικά, θα έχει ενδιαφέρον και ποιους θα δούμε και στην επίσημη εξέδρα. Πέρα από τα κλασικά, θα δούμε και νέους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και ποιος ξέρει τι άλλο στον καμβά με τα πηγαδάκια… Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως τη Δεύτερα, στις 30 του μήνα, η Θεσσαλονίκη ξαναγιορτάζει. Αφού είναι η μέρα που ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την πόλη από τους ΝΑΖΙ και τη γερμανική Κατοχή το 1944.

Οι παρελάσεις στελεχών στα ΜΜΕ αλλά με ΣΥΡΙΖΑ πειθαρχία

Εορταστικό κλίμα πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν. Εκεί η απελευθέρωση των στελεχών, των απόψεων και των διαφωνιών είναι στον αστερισμό Κασσελάκη. Κι όπως είχε πει πριν από λίγο καιρό ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, «δεν θα πλήξουμε». Φυσικά, είχε δίκιο. Δεν πλήξαμε. Ίσως πλήξουμε από εδώ και πέρα. Λέω ίσως. Γιατί χτες μπήκε κι ένας περίεργος… επικοινωνιακός κόφτης του πρέζιντεντ Κασσελάκη που στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, συνέστησε οι όποιες διαφωνίες να τίθενται στα όργανα του κόμματος και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, ενώ συνέστησε (!!!) επίσης πειθαρχία στις εμφανίσεις των στελεχών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα πηγαδάκια των πολιτικών στον Άγιο Δημήτριο και το τετ α τετ Ανδρουλάκη-Νοτοπούλου

Η διπλή γιορτή της Θεσσαλονίκης έδωσε για ακόμη μια χρόνια την ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να δημιουργήσει πηγαδάκια έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Αν και σε εκλογές (εθνικές και αυτοδιοικητικές), αλλά και στη Βουλή βρίσκονται απέναντι, χθες μέσα, αλλά και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας αρκετοί ήρθαν λίγο πιο κοντά και αντάλλαξαν χαμόγελα, χειραψίες και κουβέντες. Πρώτους από όλους ο Νίκος Δένδιας που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε μια θερμή χειραψία με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο αλλά και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας στη συνέχεια τα είπε για λίγο με τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος τον απεκάλεσε «Νικολάκη». Οι δυο τους μίλησαν για λίγο μπροστά από τους δημοσιογράφους εξαιρετικά χαμηλόφωνα και κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Έπειτα, χωρίστηκαν χαμογελαστοί.

Image

 

 

Ενδιαφέρον είχαν και τα πηγαδάκια των άλλοτε μεγάλων αντιπάλων για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Ταχιάος και Νοτοπούλου που το 2019 ανταλλάζαν πυρά, χθες φάνηκαν αρκετά ζεστοί όταν ήρθαν πιο κοντά. Το αυτό ισχύει και για το δίδυμο Ταχιάου-Ζέρβα, οι οποίοι βέβαια τα είπαν από μακριά και έχοντας 2-3 άτομα άτομα ανάμεσά τους.

Σημειολογικά ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το τετ α τετ Ανδρουλάκη - Νοτοπούλου. Ιδίως αν κρίνουμε και από το χρώμα που επέλεξε για το φόρεμά της η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ…

Image

 

Από την Καλαμαριά στον Λαγκαδά ένα Voria Podcast δρόμος…

Voria… connecting people. Όπως έκανε γνωστή εταιρεία επικοινωνίας και τεχνολογίας -και το μότο της είχε γίνει viral όταν ακόμα δεν είχαμε μάθει καλά καλά τη λέξη viral- έτσι συνέβη και με τη Voria που έφερε στο ίδιο στούντιο δύο από τις τρεις νεοεκλεγείσες δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης (ή καλύτερα να ξεκινήσουμε να λέμε δημαρχίνες για να συνηθίζουμε;), την κ. Χρύσα Αράπογλου από τον δήμο Καλαμαριάς και την κ. Νίκη Ανδρεάδου από τον δήμο Λαγκαδά. Οι δυο τους γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Voria Podcast και υποσχέθηκαν να βάλουν πλάτη ούτως ώστε «τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες να καταλαμβάνουν τον δημαρχιακό θώκο». Είπαν πολλά, για τον σεξισμό, για τις ίσες ευκαιρίες, για τις εμπειρίες τους -θετικές και αρνητικές. Μάθαμε και κάτι άλλο. Η κ. Αράπογλου έχει ρίζες από το Αδάμ του Λαγκαδά, συνεπώς είχε έναν λόγο παραπάνω να έρθει πιο... κοντά με την κ. Ανδρεάδου. Περισσότερα μπορείτε να ακούσετε στο πολύ ενδιαφέρον Voria Podcast που θα αναρτηθεί την Κυριακή.

Τα γυναικεία δικαιώματα και οι γυναίκες που κάνουν τα λαμπατέρ

Πάνω που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα, ένα κλαμπ στη Θεσσαλονίκη έρχεται δυναμικά να μας διαψεύσει με την... εφευρετικότητά του, καθώς αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και αντί να βάλει μέσα στον χώρο κλασικό φωτισμό, επέλεξε να προσλάβει δύο γυναίκες να κάνουν τα λαμπατέρ! Ναι, καλά διαβάσατε. Δύο γυναίκες δουλεύουν ως  «ανθρώπινα λαμπατέρ» (φωτογραφία) κάνοντάς μας να απορούμε πώς σε μία κοινωνία που γίνονται τεράστιες προσπάθειες για την προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων, κάποιες άλλες γυναίκες δέχονται να δουλέψουν σε τόσο υποτιμητικές θέσεις για μερικά κατοστάρικα τον μήνα. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, τραγική είναι και η διοίκηση του εν λόγω κλαμπ που θεώρησε εξαιρετική ιδέα να αντικειμενοποιήσει και να εξευτελίσει τις εν λόγω γυναίκες, βάζοντάς τες να δουλέψουν σε μία τέτοια «θέση». Βέβαια, τα κλαμπ της Θεσσαλονίκης, αν όχι όλης της Ελλάδας γενικότερα, μας έχουν συνηθίσει σε αντίστοιχες κινήσεις με τις «υποδοχές» ή ακόμα και με τα ζώα που έχουν απ΄έξω για πουλούν μία δήθεν αισθητική της νυχτερινής ζωής. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς στον ίδιο κόσμο που κάποιες γυναίκες δίνουν μάχες για να βελτιώσουν τις ζωές άλλων γυναικών και να προωθήσουν τα δικαιώματά τους, κάποιες άλλες είναι πρόθυμες να κάνουν τα λαμπατέρ.

Το χειρόφρενο της ΕΚΤ και οι ανάσες για τα δάνεια

Μέχρι και σαμπάνια σηκώνει ν΄ ανοίξουν οι δανειολήπτες στην ΕΕ μετά το φρένο της ΕΚΤ να μην αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια. Στους τελευταίους 15 μήνες, κάθε φορά που συνεδρίαζε η ΕΚΤ, δηλ. για 10 συνεχόμενες φορές, ερχόταν και μια λυπητερή. Κάθε φορά τσιμπούσαν τα επιτόκια σχεδόν μισή μονάδα βάσης, εννοείται προς τα πάνω και φτάσαμε στο σημερινό 4,5%. Τώρα που συνεδρίασε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα εκτίμησε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και σε συνδυασμό με τους δείκτες που υποδηλώνουν ύφεση σηκώνει να πάρουν μια ανάσα τα επιτόκια. Τράβηξαν χειρόφρενο γιατί οι δόσεις των δανείων είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά όλο αυτό το διάστημα τόσο για τα νοικοκυριά -βλ. στεγαστικά δάνεια- όσο και για τις επιχειρήσεις. Μέχρι τουλάχιστον την επόμενη όποτε γίνει συνεδρίαση της Λαγκάρντ και των συνεργατών της. Και βλέπουμε.

Από την οικονομία της χώρας στην οικονομική μάχη της ακρίβειας

Κι επειδή μιλάμε για την επικεφαλής της ΕΚΤ καλό είναι  να σημειώσουμε πως στη συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά τη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στην Αθήνα, είπε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με θεαματική βελτίωση της οικονομίας της», συμφώνησαν Κριστίν Λαγκάρντ και Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας προς τα ΜΜΕ. Βέβαια, καταλύτης γι΄ αυτήν την φράση – εκτίμηση είναι η επενδυτική βαθμίδα που πήρε η χώρα μας λίγα 24ωρα νωρίτερα κι αναμφισβήτητα έχει κομβική σημασία για τα μελλούμενα. Η οικονομία της χώρας συνομολογούν όλοι πάει καλά. Αν στον ίδιο βηματισμό πήγαινε κι η οικονομία του κάθε ελληνικού νοικοκυριού θα λέγαμε «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Όμως η καθημερινή μάχη με την ακρίβεια και τις τιμές στα ράφια είναι σε άλλο μήκος κύματος. Κι αυτό το κύμα πνίγει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εδώ και πολύ καιρό, και δεν φαίνεται και καμιά νηνεμία στα πορτοφόλια μας.