Skip to main content

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι διεφθαρμένη - Δεν έχει θέση στην ΕΕ

«Το να δίνουμε ψευδείς υποσχέσεις στους Ουκρανούς σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία», συνέχισε ο Γιούνκερ

Την ώρα που οι ηγέτες 47 ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στη Γρανάδα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο μέλλον της ΕΕ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας πως η χώρα είναι τελείως διεφθαρμένη.

«Όποιος είχε σχέση με την Ουκρανία ξέρει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειές της, δεν είναι έτοιμη για προσχώρηση. Χρειάζεται να γίνουν τεράστιες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Augsburger Allgemeine που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 5/10.

«Το να δίνουμε ψευδείς υποσχέσεις στους Ουκρανούς σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία», συνέχισε ο Γιούνκερ.

«Δεν πρέπει να δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στους ανθρώπους στην Ουκρανία που υποφέρουν», πρόσθεσε και τόνισε: «Είμαι πολύ θυμωμένος για κάποιες φωνές στην Ευρώπη που λένε στους Ουκρανούς ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως».

Η ένταξη στην ΕΕ για υποψήφιες χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία πρέπει να συνδέεται με «εσωτερικές μεταρρυθμίσεις» και να υποστηρίζεται από «ειδική πλειοψηφία», υποστήριξε ο Γιούνκερ.

«Είχαμε κακές εμπειρίες με ορισμένα λεγόμενα νέα μέλη, για παράδειγμα όταν πρόκειται για το κράτος δικαίου. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί», υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους, η σημερινή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι και οι δύο πολύ πιο θετικοί από τον Γιούνκερ για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. Ο Σαρλ Μισέλ, μάλιστα, θεωρεί πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη 3/10, υπογράμμισε ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico που επικαλείται τρεις διπλωμάτες, η ΕΕ προετοιμάζεται για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για τη μελλοντική ένταξή της με επίσημη ανακοίνωση που αναμένεται το Δεκέμβριο.

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ζητήματα σχετικά με το ιστορικό της στην καταπολέμηση της διαφθοράς εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να εξισώσει τη διαφθορά με την προδοσία, με αξιωματούχους να προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη εξουσία στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας.