Skip to main content

Γκουτέρες: Άνευ προηγουμένου οι νεκροί άμαχοι και η καταστροφή στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι η άρνηση να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών είναι εντελώς απαράδεκτη

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε το Ισραήλ για τους «σπαρακτικούς» θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και χαρακτήρισε απαράδεκτο το να αντιστέκεται στο αίτημα κρατικής υπόστασης για τον παλαιστινιακό λαό.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν διασπείρει μαζική καταστροφή και έχουν σκοτώσει αμάχους σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη θέση του γενικού γραμματέα», επισήμανε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου G77+Κίνα στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας. «Αυτό είναι σπαρακτικό και εντελώς απαράδεκτο. Η Μέση Ανατολή είναι ένα ναρκοπέδιο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάφλεξη της σύρραξης σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε πως η άρνηση να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι εντελώς απαράδεκτη, τονίζοντας πως το να αρνούνται στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην κρατική υπόσταση «θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύρραξη που εξελίχθηκε σε μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».