Skip to main content

Γλαβίνας για Τέμπη: Η ΝΔ αρνείται την προανακριτική - Θα μετρηθούμε ξανά ποιοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη

Για κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

«Υπάρχει ένα συλλογικό αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, να μάθουμε τι συνέβη, τι έφταιγε και γιατί έχασαν 57 συνάνθρωποί μας τη ζωή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.

Σχολιάζοντας «το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη και μόνο», όπως τόνισε, ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «το άρθρο 86 του Συντάγματος υπάρχει ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να διερευνά τυχόν ευθύνες Υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το φθινόπωρο μια σχετική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής επί του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν βασιζόταν στον αέρα. Μάλιστα η Ευρωπαία Εισαγγελέας περιέγραφε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα αλλά η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε. Να το ξέρει ο κόσμος. Έρχεστε, λοιπόν, εκ των υστέρων και αλλάζετε στρατηγική, γιατί καταλαβαίνετε ότι διογκώνεται το αίτημα όλων των πολιτών -και των ψηφοφόρων σας συμπεριλαμβανομένων-. Όλοι θα κριθούν, λοιπόν, στην πράξη. Θα ξαναέρθει το αίτημα για προανακριτική και εκεί θα κριθούμε όλοι».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Γλαβίνας τόνισε ότι «ο κ. Φλωρίδης βάζει στο στόχαστρο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και αποφάσισε να συμπεριλάβει τον κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια με εκκρεμούσα μια τέτοια ευθύνη, που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ποινική».

«Ο κ. Γεωργιάδης ως δικαστής αθώωσε τον κ. Καραμανλή ότι δεν συντρέχουν για αυτόν ποινικές ευθύνες. Συμφωνούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Γλαβίνας.

«Γιατί διστάζετε να προσφύγουμε λοιπόν στο άρθρο 86, να ερευνήσει στη Βουλή και στη συνέχεια υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο και ο φυσικός δικαστής. Υπάρχουν όλα τα φίλτρα» είπε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στο πάνελ.

«Δυστυχώς βλέπω και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος αποσυνδέει από τις αιτίες του δυστυχήματος τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 δίνοντας άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία που πασχίζει για τη συγκάλυψη» πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου σχετικά με τη στάση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνολικά το πολιτικό σύστημα έχει μια ευθύνη, που οφείλουμε να την υπηρετήσουμε. Υπήρχαν οι κανόνες ασφαλείας στα τρένα; Τι είχαν κάνει ο αρμόδιος υπουργός και οι λοιποί ιθύνοντες για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών; Ακόμη και σήμερα εγείρονται αυτά τα ερωτήματα. Είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι. Ο σημερινός υπουργός, ο κ. Σταϊκούρας, είναι απολύτως απών από αυτήν τη συζήτηση» επέμεινε ο Θ. Γλαβίνας.