Skip to main content

Golden Visa: Γιατί Ισραηλινοί, Ιρανοί και Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένη κινητικότητα για το πρόγραμμα Golden Visa - Ποιοι λόγοι ωθούν πολίτες τρίτων χωρών στην επιλογή της Θεσσαλονίκης

Επενδυτικό καταφύγιο, δεύτερη... βάση, ευκαιρία, ή όπως αλλιώς και αν χαρακτηρίσει κάποιος την κινητικότητα για την απόκτηση ακινήτων από Ισραηλινούς στη Θεσσαλονίκη, το σίγουρο είναι πως η ζήτηση για Golden Visa, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2023, χτύπησε... κόκκινο.

Από το 2013 το πρόγραμμα της «Golden Visa» έχει φέρει πανελλαδικά στην αγορά κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ. Το 2022 τα αιτήματα, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 4.365, με τις επενδύσεις αγοράς ακινήτων να εκτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ. Φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου οι αιτήσεις για Golden Visa πανελλαδικά, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ήταν αυξημένες κατά 165%.

Είναι χαρακτηριστικό πως τους πρώτους επτά μήνες του έτους για την άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου στη Θεσσαλονίκη υποβλήθηκαν 953 αιτήσεις, με τις 507 εξ αυτών να έχουν ήδη εγκριθεί και τις υπόλοιπες να βρίσκονται υπό εξέταση. Η πλειονότητα των αιτήσεων προέρχεται από Ισραηλινούς, όπως αποκάλυψε στο περιθώριο του συνεδρίου Real Estate Expo North o Αλκίνοος Κωνής της δικηγορικής εταιρείας Nexus, ενώ σημαντική ζήτηση καταγράφεται για απόκτηση ακινήτου μέσω του προγράμματος Golden Visa, που αφορά πολίτες τρίτων χωρών, από Ιρανούς και Τούρκους. Εκτιμάται πως στην τρέχουσα χρόνια περίπου το 70% των αιτημάτων για έκδοση Golden Visa προέρχεται από Ισραηλινούς.

Στην αυξημένη ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως πλέον, από την 1η Αυγούστου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το ποσό επένδυσης έχει διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ έναντι 250.000 ευρώ που είναι στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, με αποτέλεσμα αρκετοί να σπεύσουν να ενταχθούν στις αρχές του χρόνου και μέχρι το καλοκαίρι στο πρόγραμμα Golden Visa.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική έναρξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας φαίνεται να αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίον το τελευταίο διάστημα ενισχύεται η κινητικότητα για την απόκτηση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα μάλιστα που διαθέτει χαμηλές τιμές έναντι αυτών στο Ισραήλ και δη στο Τελ Αβίβ, όπου περιμετρικά του κέντρου του οι τιμές πώλησης, σύμφωνα με καλούς γνώστες της κτηματαγοράς της χώρας, για ένα διαμέρισμα 75 τμ δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να κληθούν να καταβάλουν από 700.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Για τη Θεσσαλονίκη, οι Ισραηλινοί που αποφασίζουν να μετοικήσουν στην πόλη, συνεκτιμούν τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία της, στην οποία η εβραϊκή παρουσία έπαιξε νευραλγικό ρόλο, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Το ξέσπασμα του πολέμου έφερε αύξηση στη ζήτηση

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνής, από το ξέσπασμα του πολέμου έχουμε στο γραφείο περί τις 18 περιπτώσεις Ισραηλινών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη. Η μεταναστευτική ροή λόγω των πολεμικών συρράξεων και της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα και να υπάρξουν μαζικότερες μετακινήσεις προς τη χώρα μας και δη προς τη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάθεση για μετεγκατάσταση στη χώρα μας μέσω ενοικίασης ακινήτων μέχρις ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Ισραήλ, όπως έχει γράψει η Voria.gr, αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες περί τις 150 οικογένειες που επιθυμούν να έρθουν για κάποιο χρονικό διάστημα στη χώρα μας και δη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, αλλά και Χαλκίδα.

Οι περιπτώσεις των Ιρανών και των Τούρκων

Την ίδια ώρα και το ενδιαφέρον των Ιρανών και Τούρκων για απόκτηση ακινήτου αποτελεί, μεταξύ άλλων, απόρροια των πολιτικών καθεστώτων που υφίστανται στις δυο χώρες και θέτουν σε εγρήγορση πολίτες που έχουν την οικονομική ευρωστία να αναζητήσουν τόσο επενδυτικές ευκαιρίες όσο και...ένα δεύτερο σπίτι για πιθανή μετεγκατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους Ιρανούς το ζήτημα της επένδυσης μοιάζει δυσκολότερο, καθώς υπάρχει εμπάργκο στις καταθέσεις και οι όποιες μεταφορές χρημάτων γίνονται μόνο μέσω φιλικών προς το Ιράν χωρών, ήτοι Τουρκία, Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Κατάρ κ.ά.  

Σημειώνεται πως πριν από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, οι Ρώσοι ήταν αυτοί που κρατούσαν την πρώτη θέση στη λίστα όσων επιθυμούσαν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω του προγράμματος Golden Visa, με τους Τούρκους να ακολουθούν.