Skip to main content

Golden Visa - Θεσσαλονίκη: Πάγωσε το ενδιαφέρον μετά την προαναγγελία για αύξηση στις 800.000 ευρώ

Δεν ευθύνεται η Golden Visa για το στεγαστικό πρόβλημα αλλά τα ελάχιστα διαθέσιμα ακίνητα, λένε οι μεσίτες - Τι προτείνουν

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους ανθρώπους της κτηματαγοράς η Golden Visa, ποτέ δεν προχώρησε όσο θα περίμεναν. Η ζήτηση της ήταν ισχνή σε σχέση με αυτή που καταγράφεται για ακίνητα στην Αθήνα. Ωστόσο, έστω και για ένα πρόγραμμα όπως η Golden Visa, που δεν αφήνει το ουσιαστικό του αποτύπωμα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, τα απόνερα της πολυσυζητημένης επικείμενης αύξησης του ποσού για την απόκτηση κατοικίας είναι ορατά.

Με τη σχετική τροπολογία όπως έγινε γνωστό προ ημερών δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, να παίρνει τις επόμενες μέρες τον δρόμο για τη Βουλή, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από τρίτες αγορές, στο άκουσμα της αύξησης του ποσού από 500.000 σε 800.000 ευρώ, για περιοχές που παρουσιάζουν ζήτηση, όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τηρούν στάση αναμονής μέχρι νεοτέρας, γεγονός που προβληματίζει τους μεσίτες της πόλης.

Όσοι δεν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους, έχουν βάλει …πλώρη είτε για άλλες περιοχές της πόλης, αν και εμφανίζονται προβληματισμένοι, γιατί οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου φέρνουν επίσης αύξηση του ποσού αγοράς ακινήτου μέσω Golden Visa, για περιοχές με «μεσαίο» ενδιαφέρον από 250.000 ευρώ στα 400.000 ευρώ, είτε για άλλες κοντινές με τη Θεσσαλονίκη, πόλεις όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση και το όριο αναμένεται να παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη αύξηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πέρυσι το καλοκαίρι το όριο από τις 250.000  διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ), φρέναρε τη ζήτηση κατά 70%, όπως είχε γράψει η Voria και έστρεψε, τους ενδιαφερόμενους σε άλλες περιοχές της πόλης, με την Καλαμαριά και τη Θέρμη να παρουσιάζουν ενισχυμένη κινητικότητα την ώρα που στο παρελθόν δεν κατέγραφαν ενδιαφέρον.

Πλέον με τη νέα επικείμενη αύξηση και με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο (όπως για παράδειγμα, μεταξύ άλλων τα ακίνητα που αγοράζονται στο πλαίσιο της Golden Visa να μπαίνουν υποχρεωτικά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και να μην χρησιμοποιούνται ως Airbnb) το ενδιαφέρον έχει μπει στον πάγο.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση μόνον πονοκέφαλο φέρνει σε μεσίτες, ειδικά σε εκείνους, που ήταν ένα βήμα πριν κλείσουν ακίνητα με πελάτες από τρίτες χώρες, οι οποίοι, πλέον, κάνουν δεύτερες σκέψεις καθώς δεν γνωρίζουν αν θα δοθεί κάποια χρονική περίοδος «χάριτος», κατά την οποία δεν θα υπάρξει μεταβολή για όσους έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση κατοικίας.

«Να βγάλουν σπίτια στην αγορά τράπεζες και funds»

Την ίδια ώρα οι μεσίτες εκτιμούν πως ο στόχος της κυβέρνησης, η οποία υπεραμύνεται της απόφασης της λέγοντας πως η αύξηση του ορίου της Golden Visa γίνεται προκειμένου να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και να περιοριστούν οι  πληθωριστικές πιέσεις στα ακίνητα στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία τιμής, δεν θα επιτευχθεί και αυτό γιατί δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα ακινήτων.

«Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ακινήτων, αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την εκτόξευση των τιμών πώλησης των κατοικιών στα ύψη. Δεν φταίει η Golden Visa για την αύξηση των τιμών, αλλά η ανυπαρξία διαθέσιμων ακινήτων» σημειώνουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά, πως «είναι επιτακτική ανάγκη να βγουν στην αγορά τα σπίτια που είναι κλειστά. Τράπεζες και funds διαθέτουν πολλά κλειστά ακίνητα, αν αυτά δεν μπουν στην αγορά δεν θα λυθεί το πρόβλημα».