Skip to main content

Γραμμές άμυνας στην Αθήνα, με «γραμμή» Νέας Υόρκης

Γραμμή άμυνας είναι τα επενδυτικά projects, που σχεδιάζονται επί ελληνικού εδάφους. Και είναι πολλά. Τόσα πολλά, που ενίοτε προκαλούν και γκρίνια.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στον ΟΔΔΗΧ δεν αποκλείουν μια ακόμα «καλή» ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για μια μάλλον λογική εξέλιξη. Με την τόση και τέτοια ρευστότητα στη διεθνή οικονομία, πότε θα ξαναβρεθεί ευκαιρία για τόσο πολύ και τόσο φθηνό χρήμα στην αγορά; Το πιθανότερο είναι ότι θα αργήσει.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε σχεδόν αβίαστα και κατά το διήμερο 19/20 Οκτωβρίου οπότε και πραγματοποιήθηκε η φετινή κοινή φθινοπωρινή σύνοδος του IMF και της World Bank. Και απ' ό,τι μαθαίνουμε, στην Αθήνα διαμορφώνουν καταλλήλως το πρόγραμμα τους, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή την κρίσιμη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, ήταν μια σύνοδος που έγινε υπό τη βαριά σκιά του σκανδάλου της παράτυπης χρηματοδότησης του IMF από κινεζικά κονδύλια, με αντάλλαγμα καλύτερες προβλέψεις για την κινεζική οικονομία, γεγονός που ταρακούνησε την επικεφαλής του Ταμείου, Γκεοργκίεβα. Ωστόσο, το γεγονός δεν άλλαξε τα δεδομένα των ανησυχητικών συμπερασμάτων.

Ηδη, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει τις δικές της γραμμές άμυνας. Που «περνούν» μέσα κι από τις συμμαχίες που δημιουργούνται. Εν προκειμένω, υπάρχουν οι προφανείς (με τη Γαλλία), αλλά και οι αφανείς. Όπως αυτή με την Κίνα, που έγινε στενότερη με αφορμή την έγκριση πώλησης και του υπόλοιπου 16% του ΟΛΠ στην Cosco. «Δύσκολα οι Κινέζοι στο εξής θα μας αρνηθούν κάτι που θα τους ζητήσουμε», είναι η εκτίμηση που διατυπώνεται στην Αθήνα.

Άλλη γραμμή άμυνας είναι τα επενδυτικά projects, που σχεδιάζονται επί ελληνικού εδάφους. Και είναι πολλά. Τόσα πολλά, που ενίοτε προκαλούν και γκρίνια. Όπως αυτή που εκφράζεται από τα ευρωπαϊκά «κεντρικά» μεγάλης αμερικανικής τράπεζας στο Λονδίνο, για την απώλεια συμβολαίων στην Ελλάδα...