Skip to main content

Greekforests.gr: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα ελληνικά δάση σε μία ψηφιακή εφαρμογή

Η εφαρμογή «Τα Δάση της Ελλάδας» αναπτύχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ForestLife

Μία διαδικτυακή εφαρμογή που παρουσιάζει στο κοινό όλα τα ελληνικά δάση, τη βιοποικιλότητά τους, αλλά και τις απειλές που δέχονται, δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων.

Συνολικά 98 δασικά συμπλέγματα, από το Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη με την ημιερημική χλωρίδα, μέχρι τα δάση της Ροδόπης σε Ελατιά και Φραχτό με τα ψυχρόβια κωνοφόρα, όπως την ερυθρελάτη, και τη σημύδα δέντρα κατεξοχήν της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου ενδημεί ο αγριόκουρκος που απαντάται ακόμη και στη Φινλανδία, απεικονίζονται πάνω σε έναν διαδραστικό χάρτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekforests.gr. Με ένα κλικ επάνω σε κάθε δάσος, ο επισκέπτης μπορεί να δει μία σύντομη περιγραφή του, αλλά και να αντλήσει πληροφορίες για τον τύπο, την ακριβή γεωγραφική θέση, το καθεστώς προστασίας, τα φυτά, τα ζώα και τους μήκυτες που φιλοξενεί το οικοσύστημα και τα μονοπάτια που διαθέτει. Παράλληλα, μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για τις πιέσεις που δέχονται, αλλά και για όλα τα κοντινά σημεία -φυσικού και πολιτιστικού- ενδιαφέροντος, όπως επίσης να βρει χρήσιμα τηλέφωνα από φορείς και υπηρεσίες της περιοχής. Στην εφαρμογή, εξάλλου, μπορεί ο επισκέπτης να διαβάσει ή να κατεβάσει σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο «Τα δάση της Ελλάδας» του αείμνηστου καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ, Σπύρου Ντάφη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ιδρύματος.

Η εφαρμογή «Τα Δάση της Ελλάδας», που είναι διαθέσιμη και για φορητές συσκευές με άμεση λήψη από την ιστοσελίδα, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση με τίτλο «Οικοδόμηση Συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα» (LIFE ForestLife) που υλοποιήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας -ΕΚΒΥ, που εδρεύει στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του ΕΚΒΥ Μαρία Κατσακιώρη, ο κατάλογος περιλαμβάνει όλους τους τύπους των δασών, τα οποία επιμερίστηκαν σε 98 περιοχές και διακρίθηκαν με κοινούς γεωγραφικούς όρους, έτσι ώστε να είναι πιο κατανοητά στο κοινό. Η κ. Κατσακιώρη σημείωσε πως είναι ένα εργαλείο χρήσιμο τόσο για όσους ενδιαφέρονται για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Διαδικτυακή επιστημονική πύλη για τα δάση

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος το ΕΚΒΥ δημιούργησε και μία διαδικτυακή πύλη συνεργασίας για τα δάση, το forests-ypen.gr, η οποία απευθύνεται κυρίως σε επιστήμονες.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του έργου, υπεύθυνος Δασικών Προγραμμάτων του ΕΚΒΥ, δασολόγος Πέτρος Κακούρος, η πύλη περιλαμβάνει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όπου μπορεί είναι διαθέσιμα η σχετική νομοθεσία, τεχνικές εκθέσεις, χάρτες, κατευθυντήριες οδηγίες, τεχνικές εκθέσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις και εκπαιδευτικό υλικό, γεωχωρικό εργαλείο με χαρτογραφικά δεδομένα, γνωσιακή βάση με καταλόγους έργων, φορέων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς επίσης κοινότητα συζήτησης για την ανταλλαγή πληροφοριών. Ο ίδιος ανέφερε ότι για τη δημιουργία της πλατφόρμας, που είναι πλέον εργαλείο στα χέρια του υπουργείου, προηγήθηκε τεράστια δουλειά για τη συλλογή του πληροφοριακού υλικού, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται και με φωτογραφίες. Όπως είπε, η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί και με άλλες πύλες, ενώ θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και στην επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο του ForestLife πραγματοποιήθηκαν και σεμινάρια κατάρτισης για συγκεκριμένες θεματικές. Παρότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, το ΕΚΒΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν, εμπλουτίζοντάς τις με πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό.