Skip to main content

Γρίφος η πορεία της βουλγαρικής οικονομίας φέτος

Αντιφατικές προβλέψεις, αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης της Βουλγαρίας το 2010, διατυπώνονται από τους οικονομικούς αναλυτές, ενώ δεν λείπουν και εκτιμήσεις ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για
Αντιφατικές προβλέψεις, αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης της Βουλγαρίας το 2010, διατυπώνονται από τους οικονομικούς αναλυτές, ενώ δεν λείπουν και εκτιμήσεις ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης για έξοδο από την ύφεση εντός του 2010 δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν.

Την ίδια στιγμή οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις προς τη γειτονική χώρα έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μάλιστα στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών, έπειτα από σειρά ετών, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Όσον αφορά ειδικότερα στις εκτιμήσεις των αναλυτών, η UniCredit Bulbank προβλέπει 1% πτώση του ΑΕΠ το 2010 και αναιμική ανάπτυξη 1.8% το 2011, ενώ ελαφρώς πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Raiffeisenbank, οι οποίοι εκτιμούν ότι εφέτος θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 0,5% και 3% το επόμενο έτος.

Από την πλευρά τους, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ότι η ανάπτυξη το 2010 θα κυμανθεί στο 0%.

Οι ανωτέρω αναφορές περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίου του Ιουλίου που έχει ετοιμάσει η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια για την εξέλιξη της βουλγαρικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη UniCredit Bulbank, τα θετικά στοιχεία της βουλγαρικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων η καλή δημοσιονομική κατάσταση, η υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Στην κορυφή των αδυναμιών, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η υπερχρέωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Investing across Borders» (IAB), εξάλλου, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2010 και περιλαμβάνει ετήσιους δείκτες ποιότητας κανονιστικών ρυθμίσεων και αποτελεσματικότητας διοικητικών διαδικασιών για άμεσες ξένες επενδύσεις σε συνολικά 87 κράτη, παρατηρείται ότι στη Βουλγαρία η διαδικασία ίδρυσης εταιρείας αλλοδαπών συμφερόντων δεν είναι χρονοβόρα, καθώς δεν απαιτεί πρόσθετες διατυπώσεις. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τη διαδικασία εκμίσθωσης και αγοράς βιομηχανικής γης που είναι αισθητά βραδύτερη σε σύγκριση με το μέσο όρο, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ακόμη ότι στη γειτονική χώρα η εν λόγω διαδικασία απαιτεί περίπου 351 ημέρες, όταν ο μέσος όρος σε περιφερειακό επίπεδο ανέρχεται σε 133 ημέρες και σε παγκόσμιο σε 140 ημέρες.

Και μια κι ο λόγος για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Βουλγαρία, στο ανωτέρω ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας στη Σόφια επισημαίνεται ακόμη ότι το ύψος τους κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στα 253 εκ. ευρώ και παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 80% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, το Μάιο 2010 οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν 73%, ανερχόμενες στα 68,2 εκ. ευρώ. Ως βασική αιτία για τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα στο επίπεδο των ΑΞΕ εκτιμάται ότι είναι οι πληρωμές πιστωτικών οφειλών βουλγαρικών εταιρειών προς τις μητρικές τους. Τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στη Βουλγαρία στο πρώτο πεντάμηνο του 2010, με βάση τα ίδια στοιχεία, πραγματοποίησαν οι Ολλανδία, Ρωσία και ΗΠΑ.