Skip to main content

Γρηγορείτε χωρίς γρηγορόσημο...

Μέγιστο νοικοκύρεμα πρέπει να γίνει στο κράτος, καιρός να σφίξει το λουρί και ο δημόσιος τομέας και όχι μόνο ο ιδιωτικός, γράφει η... Κίρκη, στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Αποτελεσματικός εν μέρει φαίνεται να ήταν ο γύρος διεθνών επαφών κορυφής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την τριάδα Ομπάμα, Σαρκοζί και Μέρκελ. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται να δημιουργήσουν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σχεδιάζουν τελικά την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας ύψους 22-25 εκατ. Ευρώ και έχουν αντιληφθεί επιτέλους ότι αν επιτρέψουν να χρεοκοπήσει η οικονομία της Ελλάδας, αυτό σηματοδοτεί την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ. Άρα και οι Ευρωπαίοι αναγκαστικά θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα. Διαδικασία που προβλέπεται και από τη Συνθήκη του Μάαστριχ κυρίες και κύριοι Ευρωπαίοι ηγέτες για να μην ξεχνιόμαστε.

Στη συνάντηση του Ecofin, την ερχόμενη Τρίτη, λέγεται ότι  θα συζητηθεί ο μηχανισμός στήριξης τον οποίον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δανειακές της ανάγκες, αν χρειαστεί. Ίδωμεν...

Βέβαια, η επιστροφή του πρωθυπουργού στη χώρα πρέπει σηματοδοτεί και την έναρξη της εφαρμογής των σκληρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Εξάλλου από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ για όλα τα είδη. Όπερ σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να ενεργοποιήσει τους υγιείς  φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και ελέγχου και να επικρατήσει η διαφάνεια  Και αυτό γιατί μέχρι τώρα η φοροκλοπή ανέρχεται στα 6,5δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η κυβέρνηση. Αν λοιπόν δεν εξυγιανθούν οι μηχανισμοί αυτοί και δεν εισπράττεται από το κράτος ο ΦΠΑ, τότε απλά η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί κατά 2%, όσο είναι η αύξηση του συντελεστή του συγκεκριμένου φόρου.

Άρα κύριε πρωθυπουργέ, μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην εξυγίανση των κρατικών μηχανισμών, που δεν θα πρέπει να ενδίδουν στις κομματικές εξυπηρετήσεις, χαρίζοντας  και μη εισπράττοντας φόρους και πρόστιμα. Γιατί αν εισπράττονταν οι φόροι και δεν χαρίζονταν πρόστιμα σε διάφορες ΠΑΕ, τότε το κράτος θα είχε περισσότερα έσοδα και ίσως να μη χρειάζονταν να περικόψετε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης αίσθηση της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα είναι ότι στον δημόσιο τομέα δεν έγιναν αρκετές περικοπές εξόδων και ανούσιων δαπανών. Μέγιστο νοικοκύρεμα πρέπει να γίνει στο κράτος. Καιρός να σφίξει το λουρί και ο δημόσιος τομέας και όχι μόνο ο ιδιωτικός.

Επίσης κύριε πρωθυπουργέ καιρός να επισπεύσετε τις αναπτυξιακές διαδικασίες. Τρέξτε το ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να διαψευστεί η Deustche Bank, που βλέπει την ανεργία να εκτοξεύεται στο 20%. Ποσοστό, δηλαδή, σχεδόν διπλάσιο από το μεγαλύτερο δυνατό που προβλέπει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και είναι  της τάξης του 10,5%.  Η αγορά διαπιστώνει πολύ αργούς ρυθμούς στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό. Σπεύσατε ταχέως γιατί χανόμαστε.

Και μπράβο στον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο,  γιατί ήταν βάλσαμο οι  δηλώσεις του όχι μόνο για το ότι δεν θα κοπεί ο 14ος μισθός από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τις συνθήκες υπό τις οποίες  λειτουργεί ο τομέας αυτός. Συγκεκριμένα είπε  «ευτυχώς, υπάρχει η Ελλάδα που μοχθεί, δημιουργεί και παράγει με την αξία της, που δεν χωρά στα κρατικά επιδόματα και τις κομματικές αργομισθίες. Αυτή η Ελλάδα δίνει ελπίδα σε όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να συμπληρώσει με νεώτερη δήλωσή του ο κ. Δασκαλόπουλος πως «ο ιδιωτικός τομέας εγγυήθηκε ότι μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει και τον 14ο μισθό, όπως και τους άλλους μισθούς, όπως δεν κατάφερε να κάνει το υπερτροφικό δημόσιο, που χρεοκόπησε». Και φαίνεται ότι θέλει το καλό της χώρας γιατί κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είπε οτι «δεν υπάρχει ισχυρότερη διακυβέρνηση από την εθνική σύμπνοια από όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς στον τόπο μας».

Ο ιδιωτικός τομέα πιστεύει οτι η άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα θα επιδρούσε θετικά ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας του. Δουλειά και ταχύτητα λοιπόν κυρίες και κύριοι του δημοσίου τομέα και όλα θα πάνε καλύτερα. Γρηγορείτε, χωρίς την καταβολή γρηγορόσημου.