Skip to main content

ΓΣΕΕ - Γραμματέας Ισότητας: Η Πολιτεία να στηρίξει την ισότιμη εργασία γυναικών - ανδρών

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων, οι γυναίκες στην Ελλάδα κερδίζουν 41% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες

«Η ανεργία των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσια στη χώρα μας από τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών. Οι δε εργαζόμενοι, που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, σε ποσοστό άνω του 60% είναι γυναίκες, ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων, οι γυναίκες στην Ελλάδα κερδίζουν 41% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. Στο κοινοβούλιο μόνο το 21% είναι γυναίκες». Αυτές είναι κάποιες από τις έμφυλες ανισότητες στην Ελλάδα σύμφωνα με την Γραμματέα Ισότητας, Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ, Δώρα Γούλα, η οποία μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αν και υπάρχει μία αύξηση συμμετοχής στην εργασία -δεν είμαστε πλέον στην τελευταία θέση στον δείκτη ισότητας της ΕΕ, είμαστε στην τέταρτη από το τέλος, έχουμε ανέβει κάποιες θέσεις - η επιμέρους βαθμολογία του τομέα δεν είναι ικανοποιητική. Εξακολουθούν να σημειώνονται χαμηλοί βαθμοί στην υποκατηγορία όσον αφορά τη συμμετοχή στην εργασία, τον οριζόντιο επαγγελματικό διαχωρισμό αλλά και την ποιότητα της εργασίας», σημείωσε η κ. Γούλα, εξηγώντας ότι η υστέρηση στην παρουσία γυναικών σε ιεραρχικά υψηλές θέσεις «έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον από την πολιτεία, ώστε η γυναίκα να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την επαγγελματική της εξέλιξη, καθώς και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μέσα στο εργασιακό περιβάλλον».

Η Γραμματέας Ισότητας, Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ, σημείωσε ακόμη ότι εντυπωσιακή καταγράφεται η επίδοση των γυναικών στην εκπαίδευση, καθώς «οι περισσότερες αποφοιτούν από ανώτερα/ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξειδικεύονται μέσω μεταπτυχιακών, είναι καταγεγραμμένο ωστόσο ότι κατέχουν υποδεέστερες θέσεις», και έτσι «δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες».

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες η κ. Γούλα εξήγησε ότι «υπάρχει μελέτη της ΕΕ που λέει ότι όσα περισσότερα παιδιά έχει ένα ζευγάρι τόσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα απασχόλησης μεταξύ άνδρα γυναίκας», καθώς στους σχετικούς δείκτες των ερευνών για την ισότητα των φύλων συνήθως η γυναίκα καταγράφεται ως ο κύριος φροντιστής των παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων της οικογένειας. «Η γυναίκα αφιερώνει περισσότερες ώρες άρα αναγκάζεται και αφήνει πίσω τον εαυτό της και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέπει η πολιτεία, θα πρέπει να δημιουργήσει δομές. Δομές που να υποστηρίζουν τις οικογένειες δίνοντας στη γυναίκα, τον άνδρα, σε κάθε μορφή οικογένειας, τη δυνατότητα να μπορούν οι άνθρωποι να εργαστούν ισότιμα. Για τη φροντίδα ηλικιωμένων επίσης απαιτούνται δημόσιες υποστηρικτές δομές», σημείωσε η κ. Γούλα, διερωτώμενη «πόσες φορές κάποια γυναίκα έχει δεχθεί ερώτηση από εργοδότη αν έχει παιδιά, αν έχει σκοπό να κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ