Skip to main content

Γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα

Το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της απογοήτευσης για την αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει το 82,8%, σύμφωνα με
Το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της απογοήτευσης για την αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει το 82,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμά του έναντι της ΝΔ με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 34,6%, η Ν.Δ το 25,6%, το ΚΚΕ το 8,9%, ο ΛΑΟΣ το 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,4%, η Δημοκρατική Αριστερά το 3% και οι Οικολόγοι το 1,3%.

Βουτιά σημείωσε η δημοτικότητα του Γ. Παπανδρέου όπου έπεσε στο 39% και του Αντώνη Σαμαρά στο 27%. Προσδοκίες φαίνεται να καλλιεργεί στους πολίτες η συμμετοχή στο πολιτικό σκηνικό του Φώτη Κουβέλη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της δημοτικότητας, με ποσοστό 33%. Με καλό μάτι βλέπει το 33% τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ το 27% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για ένα νέο πολιτικό φορέα στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Το δρόμο της αποχής ή του λευκού φαίνεται ότι επιλέγει, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 31,7%) όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Αντίστοιχη είναι η εικόνα της δυσαρέσκειας και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Περίπου το 28,4% καταφεύγει στη λευκή διαμαρτυρία ή την αποχή.