Skip to main content

H China Town της Θεσσαλονίκης αλλάζει - Νέα σχέδια αναβάθμισης

Η αλλαγή της περιοχής στον χρόνο - Ετοιμάζονται πάρκα και νέες διανοίξεις οδών - Τα σχέδια της κινεζικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Νέα πνοή αναμένεται να δώσουν τα έργα που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην περιοχή της China Town στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμος θα δημιουργήσει μια σειρά από πάρκα στην περιοχή ενώ θα συνεχίσει τη διάνοιξη της οδού Αισώπου, προχωρώντας παράλληλα στη διάνοιξη των οδών Αναγεννήσεως, Ι. Κωλέττη και Γιαννιτσών με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής.

Ήδη τα πρώτα έργα που έχουν γίνει στην οδό Αισώπου έχουν αλλάξει την όψη της περιοχής, καθώς τη θέση των χωματόδρομων έχουν πάρει περιποιημένα πλακόστρωτα και καινούργια πεζοδρόμια. Οι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν συμβάλει και αυτοί στον εξωραϊσμό της China Town ανακαινίζοντας και ομορφαίνοντας τα μαγαζιά τους.

«Παλιά όταν έβρεχε εδώ, γεμίζαμε λάσπη, τώρα είναι καλύτερα», σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr η Γιου, που διατηρεί κατάστημα με τσάντες μαζί με τον σύζυγο της στην περιοχή πάνω από δέκα χρόνια. Η ίδια δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή της στην Ελλάδα λέγοντας ότι στη γειτονιά τα πράγματα είναι ήσυχα.

Ο Θανάσης Μεγαρίτης, ο οποίος πριν από 20 περίπου χρόνια άνοιξε στο σημείο κατάστημα με μπουγάτσα, λέει ότι η ανανεωμένη εικόνα του κεντρικού δρόμου της China Town έδωσε ώθηση στην κίνηση του κόσμου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ίδιος θυμάται ότι όταν πρωτοήρθε στην Αισώπου το 1998 υπήρχαν μόλις δύο κινέζικα μαγαζιά. Πλέον, σύμφωνα με την Ένωση Κινέζων Εμπόρων Ελλάδος, μόνο σε Αισώπου και Γιαννιτσών υπάρχουν 220 καταστήματα που ανήκουν σε Κινέζους επαγγελματίες.

Μνήμες από την προ China Town εποχή έχει και ο Δημήτρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στον ίδιο δρόμο που μεγάλωσε στην περιοχή και θυμάται ότι πριν ανοίξουν τα κινέζικα καταστήματα, στην Αισώπου και στους γύρω δρόμους υπήρχαν μηχανουργεία, βιοτεχνίες, οίκοι ανοχής και μπαρ. «Ήταν σχετικά κακόφημη περιοχή τότε», αναφέρει ο ίδιος συμπληρώνοντας πως πλέον έχει αλλάξει τελείως χαρακτήρα. Όπως λέει, οι Κινέζοι είναι ήσυχοι και «οικογενειάρχες» άνθρωποι, οι οποίοι φαίνεται ότι ήρθαν να χτίσουν τη ζωή τους στην πόλη.

Την ησυχία της περιοχής αναστατώνουν τα επεισόδια τα οποία σημειώνονται κυρίως προς το τέλος της Αισώπου στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού μετα τις 8.00 το βράδυ που κλείνουν τα καταστήματα. «Μπορεί να καθάρισε η περιοχή από νταήδες, αλλά υπάρχει άλλος είδος εγκληματικότητας», σχολιάζει ο Δημήτρης. Πράγματι, τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών στην περιοχή του ΟΣΕ. Σε εκείνο το ύψος άλλωστε, όπου έχει σταματήσει και η διάνοιξη της Αισώπου, η εικόνα του δρόμου αλλάζει άρδην.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κινέζων Εμπόρων Ελλάδος, Λι Φενγκ Πινγκ, η κοινότητα θέλει να αναμορφώσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και να τονίσει το στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας. Συγκεκριμένα, επιθυμεί να τοποθετήσει στην είσοδο της China Town μια πύλη με αγάλματα που να θυμίζει Κίνα αλλά και ένα κτήριο κινεζικής αρχιτεκτονικής στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς αντικείμενα συνυφασμένα με τον κινεζικό πολιτισμό.