Skip to main content

Ο 41χρονος πυροτεχνουργός είχε στο κινητό του φωτογραφία του τρομο-φακέλου που εστάλη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν στο επίκεντρο μυστικής έρευνας της Αντιτρομοκρατικής ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, έναν μήνα δηλαδή πριν από την αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στη Θεσσαλονίκη

Ανοικτό αφήνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το ενδεχόμενο οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνελήφθησαν προ ημερών για εμπλοκή στην αποστολή του δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης (12 Φεβρουαρίου 2024) να έχουν ανάμειξη και σε άλλες βομβιστικές – τρομοκρατικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες και η απόπειρα επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι δύο ένστολοι και ακόμη οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ήδη έγκλειστα σε φυλακές της χώρας, κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τους αποδίδεται εμπλοκή σε συνολικά πέντε επιθέσεις, το διάστημα από τον Ιούνιο του 2023 έως τη σύλληψή τους. Ενέργειες για τις οποίες υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τη «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Διαβάστε - Στη φυλακή οι συλληφθέντες που εμπλέκονται στην αποστολή φακέλου με εκρηκτικά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι οι δύο μόνιμοι υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου 2024 –έναν μήνα δηλαδή πριν από την αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στη Θεσσαλονίκη– στο επίκεντρο μυστικής έρευνας της Αντιτρομοκρατικής. Στις 15 Ιανουαρίου, αστυνομικοί της υπηρεσίας ενημερώθηκαν ότι ο 41χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στην αποθήκη εκρηκτικών, έδινε εκρηκτικές ύλες σε ποινικούς με τους οποίους συνεργαζόταν «καθώς και σε άλλους που εμπλέκονται με τρομοκρατία». Απ’ αυτόν φέρεται να προμηθευόταν εκρηκτικά και ο μόνιμος υπαξιωματικός του Στρατού Ξηράς, που επίσης συνελήφθη κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Ο τελευταίος, 47 ετών με καταγωγή από τον Βόλο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως είναι ο κατασκευαστής του φακέλου-βόμβας με παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών Αναστασία Ανθοπούλου, καθώς γενετικό αποτύπωμά του (DNA) ανιχνεύτηκε σε μονωτική ταινία του μηχανισμού.

Η κατασκευή της βόμβας, που πάντως δεν πυροδοτήθηκε, εκτιμάται ότι έγινε κατά παραγγελία ενός έγκλειστου αναρχικού – ληστή, ο οποίος επίσης διώκεται στο πλαίσιο της ίδιας δικογραφίας. Εκτίνει ποινή πολυετούς κάθειρξης για ληστείες και την άνοιξη του 2023 είχε επανειλημμένως μέσα από τη φυλακή εξαπολύσει απειλές εναντίον της κ. Ανθοπούλου επειδή εκείνη είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει αίτημά του για συγχώνευση ποινών. Από δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτεται ότι η πρόεδρος Εφετών αμέσως μόλις είχε γίνει γνωστό ότι στο γραφείο της είχε αποσταλεί βόμβα με παραλήπτρια την ίδια είχε αποκαλύψει στους αστυνομικούς ότι τον Μάιο του 2023 ο 36χρονος αναρχικός – ληστής είχε τηλεφωνήσει στο εφετείο και είχε απειλήσει την ίδια και την οικογένειά της.

Στο διάστημα της μυστικής παρακολούθησης των δύο μόνιμων υπαξιωματικών προέκυψαν σχέσεις του 41χρονου στελέχους της Π.Α. με ποινικούς που είχαν βρεθεί στις ίδιες πτέρυγες ή ακόμη και στο ίδιο κελί με τον αναρχικό – ληστή. Προέκυψαν επιπλέον ύποπτες συναντήσεις του με άτομα με «βαρύ» ποινικό παρελθόν, με την Αντιτρομοκρατική να υπονοεί –δίχως πάντως να αποσαφηνίζει επαρκώς– ότι αφορούσαν παράνομες δραστηριότητες – πιθανόν μεταφορές εκρηκτικών υλών. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο 41χρονος παρέδωσε ένα δερμάτινο σακίδιο πλάτης, το οποίο φαινόταν ιδιαιτέρως βαρύ. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης αποχώρησαν και οι δύο κινούμενοι με μεγάλη ταχύτητα και λαμβάνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης», σημειώνεται σε επίσημα έγγραφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 41χρονος διατηρούσε επαφές με πρώην και εν ενεργεία στελέχη της αστυνομίας και κυρίως του Λιμενικού, ενώ φωτογραφία του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου προτού αυτός σταλεί στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης βρέθηκε αποθηκευμένη στο κινητό του τηλέφωνο.

Η εκρηκτική ύλη

Ενδείξεις ότι δύο διωκόμενοι πυροτεχνουργοί αναλάμβαναν να κατασκευάζουν βόμβες κατά παραγγελία προκύπτουν και από τη χημική ανάλυση σε υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών. Προέκυψε, για παράδειγμα, ότι εκρηκτική ύλη με τα ίδια ακριβώς χημικά συστατικά χρησιμοποιήθηκε, αφενός, στη μία από τις πέντε τρομοκρατικές ενέργειες που αποδίδονται στους δέκα διωκόμενους, αλλά ταυτόχρονα και σε επίθεση του 2022, που συσχετίζεται με τη δράση ποινικών και ερευνάται από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Εκρηκτική ύλη με τα ίδια συστατικά διαπιστώθηκε στην περίπτωση ενεργοποιημένου αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε σε συμβουλευτικό – λογιστικό γραφείο στο Παλαιό Φάληρο, την 9η Ιανουαρίου 2022.

Ατύπως, ορισμένοι από τους διωκόμενους για την υπόθεση φέρεται να επιβεβαίωσαν ότι η κατασκευή των βομβών γινόταν επ’ αμοιβή, κάτι πάντως που δεν έχει αποτυπωθεί στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι από την άρση απορρήτου στα κατασχεμένα κινητά τηλέφωνα των δύο υπαξιωματικών είναι πιθανό να προκύψουν στοιχεία ανάμειξής τους και σε άλλες παράνομες επιθέσεις ως κατά παραγγελία βομβιστές. Σε μια αξιοπρόσεκτη σύμπτωση, μάλιστα, πριν από τρεις εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στη σύλληψη και δύο στελεχών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από πληροφορίες ότι διακινούσαν επ’ αμοιβή εκρηκτικές ύλες.

Το προφίλ του εντολέα και οι επιθέσεις

Ο φυλακισμένος αναρχικός – ληστής περιγράφεται ως το άτομο που έδωσε εντολή ακόμη και για τις τέσσερις επιθέσεις, με στόχους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ένα διαμέρισμα στην Κηφισιά και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα. Τις ενέργειες φέρεται να ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας άτομα με ιστορικό σε κλοπές και χρήση ναρκωτικών, ορισμένα από τα οποία περιγράφονται μέχρι και σήμερα ως εθισμένα στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Η πρώτη ενέργεια έγινε τον Ιούνιο του 2023. Είχε στόχο σωφρονιστικό υπάλληλο, με τους δράστες ωστόσο να κάνουν λάθος πυροδοτώντας τη βόμβα σε σπίτι εκπαιδευτικών. Ο μηχανισμός αποτελείτο από στρατιωτικού τύπου εκρηκτικά όπως C4 και TNT. Εκρηκτική ύλη C4 είχε πρόσφατα ανιχνευτεί στη βόμβα που τοποθετήθηκε –δίχως να πυροδοτηθεί– τον Δεκέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους έγινε επίθεση με χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι, για την οποία υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τη «Σύμπραξη Εκδίκησης». Τον Νοέμβριο του 2023, εξερράγη βόμβα στην είσοδο πολυκατοικίας επί της οδού Ηούς στην Κηφισιά.

Τρεις ημέρες αργότερα, δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο κείμενο ανάληψης ευθύνης, από το οποίο προέκυπτε ότι στόχος ήταν ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας που έμενε στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Πιθανολογείται ωστόσο ότι αρχική στόχευση ήταν ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος πάντως είχε μετακομίσει δίχως οι δράστες να το γνωρίζουν. Εξάλλου, σε τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις που διατηρούσε ο 36χρονος αναρχικός – ληστής και είχε κατασχεθεί το 2021 από την αστυνομία είχε βρεθεί σημειωμένη η συγκεκριμένη διεύθυνση και στο πλάι το όνομα του πρώην βουλευτή και δημοσιογράφου.

Η τέταρτη βομβιστική επίθεση έγινε τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου 2024, με στόχο το υποκατάστημα της Εθνικής στα Πετράλωνα. Οι συλληφθέντες ήταν δρομολογημένο να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του ανακριτή, αντιμετωπίζοντας βαριές διώξεις για δέκα κακουργήματα. Ο συνήγορος ενός από τους διωκόμενους κ. Νικόλας Αλετράς, μιλώντας στην «Κ», επισήμανε ότι ο εντολέας του, όπως και ορισμένοι ακόμη από τους συγκατηγορούμενούς του, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και ότι ουδεμία ιδεολογική σχέση έχουν με τον χώρο της τρομοκρατίας. «Δεν σχετίζονται με όσα τους αποδίδονται», τόνισε.

Πηγή: Καθημερινή