Skip to main content

H ψυχρή αλλαγή του χρόνου στην Αριστοτέλους, το δίσεκτο 2024 και η... luxury διαμονή στις Συκιές

Οι φορείς που έσωσαν τα προσχήματα στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι φουριόζοι οδηγοί, οι αργίες που δεν ξέρει ο κορωνοϊός και ένα αλλιώτικο έλκηθρο

Καλημέρα σας και Καλή Χρονιά!

Από ένα ασταθές 2023 που αποχαιρετήσαμε μπήκαμε σε ένα αβέβαιο 2024. Με τις ευχές όλων να είναι τουλάχιστον καλύτερο. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής ο χρόνος άλλαξε, ο κόσμος δεν άλλαξε και δεν πρέπει επ΄ ουδενί να μας διαφεύγει πως δύο πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, σε Γάζα και Ουκρανία και μετράμε χιλιάδες θύματα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Έτσι κι αλλιώς όμως τα πρώτα 24ωρα της νέας χρονιάς, κάθε φορά, μοιάζουν με έναν αέναο τοκετό ελπίδων. Γεννώνται παντελώς φυσιολογικά προσδοκίες, γίνονται εν πολλοίς restart σε όσα δεν προλάβαμε το προηγούμενο έτος. Και μην πτοείστε που είναι δίσεκτο -γι΄ αυτό ο φετινός Φλεβάρης θα μετρά 29 μερόνυχτα- γιατί είδαμε και το 2023 που δεν ήταν δίσεκτο πόσες τραγωδίες βίωσε η χώρα μας αλλά και ο κόσμος γενικότερα...

Σηκώνουν μανίκια

Τώρα όμως έχουμε και νέους δημάρχους και τους παλιούς που πήραν ξανά την εντολή διακυβέρνησης στους δήμους, οπότε πάμε με σηκωμένα μανίκια να υλοποιήσουν όσα είχαν βάλει στην ατζέντα των αυτοδιοικητικών του Οκτωβρίου. Αυτό κι αν είναι restart για κάποιους και start για τους υπόλοιπους.

ΕΒΕΘ και Εμπορικός Σύλλογος έσωσαν την παρτίδα

Αλλαγή του χρόνου μόνο με φαναράκια και πυροτεχνήματα είχαμε φέτος στη Θεσσαλονίκη και το όλο σκηνικό στο κέντρο της πόλης φυσικά δεν θύμιζε σε τίποτα με άλλες χρονιές. Ούτε πάρτι με djs, ούτε συναυλία, ούτε μια εκδήλωση, ούτε αντίστροφη μέτρηση, ούτε ευχές για την υποδοχή της νέας χρονιάς στην κεντρική πλατεία Αριστοτέλους, που ευτυχώς ήταν όμορφα στολισμένη. Τα πυροτεχνήματα, δωρεά του ΕΒΕΘ και αυτή τη φορά, που φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης κι έδωσαν εορταστικό τόνο για την έλευση του 2024. Στο σκηνικό αυτό εάν προσθέσουμε και τα πανέμορφα φαναράκια που στάλθηκαν στον ουράνιο θόλο από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης (ΕΣΘ), άλλαξαν λίγο, προς το καλύτερο φυσικά, το κλίμα και θύμισαν Πρωτοχρονιά. Ότι οι πολίτες αποφάσισαν η παράταξη Ζέρβα να είναι στη θέση της αντιπολίτευσης από τη νέα αυτοδιοικητική χρονιά, δεν σημαίνει ότι έπρεπε η πόλη να μείνει χωρίς πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση. Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του 2023 ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι συνεργάτες του θα έπρεπε να είναι εκεί και να έχουν σχεδιάσει σε συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη μια εκδήλωση για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, που κατά κοινή ομολογία ήταν πολλοί περισσότεροι φέτος, για την έλευση του 2024.

Γκάζια στους δρόμους, γκάζια και στα πρόστιμα

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά στον εορταστικό άξονα της Αριστοτέλους, στους δρόμους πολλοί ήταν που είχαν βαρύ το πόδι στο γκάζι. Σκεφτείτε πως πάνω από 800 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε οδηγούς από την Τροχαία προχθές, Κυριακή, που ήταν η παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Είχαν φούριες οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και προχώρησαν σε εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους. Έκοψαν τη λυπητερή για  συνολικά 815 παραβάσεις, μόνο που οι 531 από αυτούς αφορούν σε παραβίαση του ορίου ταχύτητας, μιας κι οι οδηγοί ήταν λίγο παραπάνω φουριόζοι. Βιάζονταν να αλλάξουν τη χρονιά. Το γκάζι κι η απροσεξία σκοτώνει. Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Βέβαια ο οδηγός που πιάστηκε να τρέχει στο Σχιστό στην Αττική σε δρόμο που το όριο ήταν 50 χλμ/ώρα κι αυτός το πήγαινε με 200, είναι άλλης κλίμακας φούρια. Τουλάχιστον εγκληματική.

Ο κορωνοϊός δεν ξέρει από αργίες

Λίγο πολύ τα περισσότερα σπιτικά γύρω μας έχουν και κάποιον με λοίμωξη είτε με το καινούργιο φρούτο της υποπαραλλαγής, της παραλλαγής, της αλλαγής κοκ του κορωνοϊού είτε με κάποια από τις αναπνευστικές ιώσεις. Κι εδώ επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μια φορά, αυτό που μετ΄ επιτάσεως μας λένε οι ειδικοί πως ο κορωνοϊός είναι εδώ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, πολύς κόσμος παιδεύεται, η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων έχει εκτιναχθεί, οπότε λίγη προσοχή παραπάνω επιβάλλεται. Όχι υποχρεωτικώς, μη παρεξηγηθούμε κιόλας, αλλά τις ισχυρές συστάσεις του ΕΟΔΥ δεν πρέπει να τις προσπερνάμε. Εξάλλου τόσο ο κορωνοϊός όσο και οι άλλες αναπνευστικές ιώσεις δεν ξέρουν από αργίες. Όλες οι μέρες ίδιες είναι. Και βέβαια να στείλουμε και τα περαστικά μας στους πάσχοντες των τελευταίων ημερών που είδαν την αλλαγή του χρόνου με πόνους στο λαιμό και το θερμόμετρο κολλημένο στους 39.

Ο άλλος Άι Βασίλης με τα δικά του δώρα

Από αλλού περιμέναμε τον Άγιο Βασίλη, από αλλού ήρθε. Μπορεί πολλοί να τον δέχονται παραμονή Χριστουγέννων, δεν είναι και λίγοι αυτοί που του ετοιμάζουν ζεστό γάλα και κουλουράκια, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου. Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, τον είδαμε στους δρόμους, και δεν μοίραζε δώρα αλλά φαγητά. Ο λόγος για έναν διανομέα που επέλεξε να ντύσει με έλκηθρο και ταράνδους τη μηχανή του και να μοιράσει τα δικά του δώρα. 

Image

Έτσι, τώρα, τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, μπορεί ο Άγιος Βασίλης να έφυγε και να πήγε στο Ροβανιέμι και ο δικός μας Άγιος Βασίλης να πέταξε το έλκηθρό του, αλλά ελπίζουμε όντως να χάρισε χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Και εδώ πρέπει να πούμε και ένα εύγε στους εργαζόμενους των εορτών που πολλοί από αυτούς λόγω της φύσης της δουλειάς τους κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να μας εξυπηρετήσουν.

Πισίνες και luxury διαμονή στις Συκιές

Όταν τα στατιστικά στοιχεία της Airbnb έδειξαν ως δημοφιλή περιοχή στη Θεσσαλονίκη αυτή των Συκεών για βραχυχρόνια διαμονή λόγω των οικονομικών αντιτίμων, για πολλούς ήταν είδηση.

Βέβαια, εάν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μια περιοχή οικονομική και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, τότε η δημοφιλία δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη.

Έκπληξη αποτελεί ωστόσο η εμφάνιση της Sigma Luxury Appartments and Suites, που προσφέρει υπηρεσίες βραχυχρόνιας διαμονής με ξενοδοχειακές παροχές, αναβαθμίζοντας την κατάσταση.

Και όλα αυτά σε μια λαϊκή συνοικία, που πριν από λίγα χρόνια, εάν κάποιος έλεγε ότι θα υπάρχει εκεί κτήριο που θα θυμίζει πολυτελές ξενοδοχείο θα τον περνούσαν για τρελό.

Φαίνεται ωστόσο πως οι καιροί αλλάζουν και θα δούμε επενδύσεις σε μέρη που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε. Μάλιστα ένας ηλικιωμένος σε παρακείμενο καφενείο είπε τη μνημειώδη έκφραση: «πρόλαβα να δω εδώ κατοχή με Γερμανούς και τώρα προλαβαίνω να δω χλιδάτα ξενοδοχεία»…