Skip to main content

H Σ. Αραβία παραδέχεται ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι «διαπληκτίστηκε με πρόσωπα που συνάντησε στο προξενείο και ο καυγάς κατέληξε στον θάνατό του»

Στην παραδοχή ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός προέβη για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία, η οποία ανακοίνωσε 18 συλλήψεις για την υπόθεση, αλλά και την αποπομπή δύο αξιωματούχων. Το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος σκοτώθηκε κατόπιν συμπλοκής μέσα στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη. Για ένα «καλό πρώτο βήμα» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν των εισαγγελικών αρχών που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τα πρώτα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο Κασόγκι «διαπληκτίστηκε με πρόσωπα που συνάντησε στο προξενείο και ο καυγάς κατέληξε στον θάνατό του». Η έρευνα θα συνεχιστεί.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν κατονομάσει τους υπευθύνους για το θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά ανακοινώθηκε πως 18 υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας έχουν συλληφθεί. Δεν διευκρινίζεται πού βρίσκεται το πτώμα ούτε εάν έχει τεμαχιστεί, όπως καταγγέλουν οι τουρκικές αρχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο βασιλιάς Σαλμάν έδωσε άμεσα εντολή για αποπομπή του Σαούντ Αλ Κατάνι, ενός εκ των πιο στενών συμβούλων του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και του Αχμάντ Αλ Ασίρι, υποδιοικητή των μυστικών υπηρεσιών.Φέρεται επίσης να έχει δώσει εντολή για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας έρχεται ύστερα απο΄τηλεφωνική επικοινωνία του Βασιλιά Σαλμάν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος της Washington Post και επικριτής του καθεστώτος των Σαούντ, πέρασε το κατώφλι του προξενείου της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για το γάμο του. Η μνηστή του ενημέρωσε την ίδια ημέρα για την εξαφάνισή του, τονίζοντας ότι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο.

Οι τουρκικές αρχές από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Αποκάλυψαν δε ανατριχιαστικές πληροφορίες για τη δολοφονία του στη βάση ηχητικού υλικού, που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους. Προς το παρόν το ηχητικό υλικό δεν έχει δοθεί σε άλλη χώρα.