Skip to main content

H Toυρκία επενδύει στην αρχαιολογική έρευνα

Με στόχο την αύξηση των αρχαιολογικών ερευνών ως το 2026 το τουρκικό υπ. Τουρισμού και Πολιτισμού βάζει ψηλά τον πήχη. Ενίσχυση ανασκαφών, μουσείων αλλά και επιστροφές έργων τέχνης

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το επόμενο έτος αλλά και για τα πεπραγμένα του 2023.

Ο Μεχμέτ Νούρι Ερσόι,  ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν που επισκέφτηκε την Έλλάδα στις 6 Δεκεμβρίου, έδωσε μεγάλη σημασία στην αρχαιολογική έρευνα και μάλιστα αποκάλυψε ότι ως το τέλος του 2023 οι ανασκαφικές έρευνες σε τουρκικό έδαφος θα έχουν φτάσει τις 720, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει ότι έχουμε ήδη κάνει την Τουρκία τη χώρα με τις περισσότερες ανασκαφές στον κόσμο».

Ο Ερσόι ανέφερε ότι η αρχαιολογική έρευνα στην Τουρκία θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα και θα καλύψει διάφορους τομείς «όπως τοπικές και ξένες διασώσεις, υποθαλάσσιες ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες» και θα αυξηθεί ο αριθμός των ανασκαφών σε 800 ως το 2026.

Στον τομέα του τουρισμού ο Ερσόι σημείωσε ότι  αριθμός των τουριστών στην Τουρκία έφτασε τα 52,7 εκατομμύρια και απέφερε έσοδα 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. «Στόχος μας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028».

3.059 επιστροφές έργων τέχνης στην Τουρκία

Για τα έργα τέχνης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 735.000 έργα τέχνης έχουν ενταχθεί ήδη στο Εθνικό Σύστημα Απογραφής των Μουσείων και ότι αναμένεται όλα τα έργα τέχνης να μεταφερθούν σε ψηφιακό περιβάλλον μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το 2023 μάλιστα επιστράφηκαν συνολικά στην Τουρκία 3.059 έργα τέχνης.

Ο Ερσόι αναφέρθηκε ειδικά στην ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο του κατέγραψε 194 φυσικά και πολιτιστικά ακίνητα, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ως τώρα. Παράλληλα καταστράφηκαν 500 παράνομα κτήρια, είπε.

Η περιοχή της Καππαδοκίας στο κέντρο της Ανατολίας έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία. Μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές σε τουρκικό έδαφος είναι η ανασκαφή στην περιοχή Ιντζέσου στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Σε μία βίλα 33 δωματίων, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., βρέθηκε τον Νοέμβριο κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου στην Κεντρική Ανατολία όπου εντοπίστηκαν τοίχοι με την ελληνική επιγραφή: «Αν είσαι υγιής, μπες».

Πηγή: Deutsche Welle

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη