Skip to main content

Χαλκιδική: Δύο άνθρωποι έπαθαν ανακοπή σε παραλίες μέσα σε λίγες ώρες - Η ηρωική προσπάθεια εθελοντών να τις επαναφέρουν

Μπορεί οι δύο λουόμενοι να μην τα κατάφεραν, ωστόσο η προσπάθεια των εθελοντών να τους σώσουν ήταν συγκλονιστική

Δύο περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής σε παραλίες της Χαλκιδικής σημειώθηκαν προχθές, με εθελοντές να επεμβαίνουν άμεσα για να σώσουν τους δύο άνδρες χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

Σύμφωνα με το KIDS SAVE LIVES Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στη Βεργιά, όπου ένας 75χρονος βγήκε από τη θάλασσα σε κακή κατάσταση μέσα σε αφόρητη ζέστη, ενώ αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Η ναυαγοσώστρια έσπευσε άμεσα να δει τι γίνεται και ο ηλικιωμένος υπέστη ανακοπή, ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Άμεσα ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ, ενώ μία άλλη γυναίκα έσπευσε να φέρει φορητό απινιδωτή. Μέτα από δύο απινιδώσεις και ηρωική προσπάθεια ο άνδρας επανήλθε ωστόσο άμεσα έπαθε πάλι ανακοπή, ωστόσο παρά τις νέες προσπάθειες που ενισχύθηκαν από γιατρό και πλήρωμα ασθενοφόρου που έσπευσε στο σημείο ο άνδρας δεν επανήλθε ποτέ.

Λίγες ώρες αργότερα, στη Χανιώτη, ένας 65χρονος με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα έπαθε ανακοπή, τρεις εθελοντές έσπευσαν άμεσα προσπαθώντας να τον επαναφέρουν, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό.

Η ανάρτηση του KIDS SAVE LIVES για τα δύο περιστατικά:

Προχθές στη Βεργιά Χαλκιδικής, ένας 75χρονος άνδρας βγήκε από την θάλασσα σε κακή κατάσταση. Είναι 12 το μεσημέρι, έχει αφόρητη ζέστη κι ο ίδιος έχει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Η Ζωή, νέα #εκπαιδεύτρια του KIDS SAVE LIVES και μία ακόμη Ζωή, #ναυαγοσώστρια της περιοχής, τρέχουν κοντά του αναγνωρίζοντας πως δεν είναι καλά.

Μέχρι να καλέσουν το 166, ο άνθρωπος σταματάει να αναπνέει. Η μία κοπέλα ξεκινάει ΚΑΡΠΑ ενώ η άλλη τρέχει να φέρει τον απινιδωτή!

Μετά από δύο απινιδώσεις και μια συγκινητική προσπάθεια, ο άνθρωπος επιστρέφει στη ζωή!!!
Για ένα λεπτό αναπνέει φυσιολογικά μέχρι που παθαίνει ξανά καρδιακή ανακοπή..

Τα κορίτσια ξεκινούν και πάλι προσπάθεια αναζωογόνησης. Κοντά τους φτάνει το ασθενοφόρο της ευρύτερης περιοχής και Μονάδα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει και γιατρό.

Μετά από μεγάλη ομαδική προσπάθεια, η αναζωογόνηση διακόπτεται. Ποτέ ξανά η καρδιά δεν έδωσε απινιδώσιμο ρυθμό, ποτέ ξανά δεν λειτούργησε.

Λίγη ώρα μετά, μίλησα με την Ζωή, τη νέα μας εκπαιδεύτρια. Ήταν η πρώτη της προσπάθεια, η πρώτη της εμπειρία να βοηθήσει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής.

Η πρόσκαιρη χαρά που επανήλθε το θύμα για ένα λεπτό, αντικαταστάθηκε από μεγάλη στεναχώρια και κλάμα για την υπόλοιπη ημέρα...

Το σώμα της την επόμενη ημέρα πονούσε, όλο και περισσότερο. "Πονάνε τα χέρια μου, τα πλευρά μου, τα γόνατα, το καλάμι μου", ενώ παράλληλα προσπαθούσε να διαχειριστεί αυτό που συνέβη.

3 ώρες μετά, λίγα χλμ πιο κάτω στη Χανιώτη Χαλκιδικής, ένας ακόμη άνθρωπος έπαθε καρδιακή ανακοπή. Τρεις ακόμη εθελοντές, η Εύη, η Αλεξάνδρα και ο Σάκης, αλλά και άλλοι πολίτες, συμμετείχαν στην προσπάθεια ανάταξης ενός 65χρονου θύματος με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος και πάλι δεν επανήλθε.

Οι όμορφοι αυτοί άνθρωποι έκαναν τη διαφορά! Βοήθησαν το έργο του ΕΚΑΒ, βοήθησαν τα θύματα στην πιο δύσκολη στιγμή! Είναι απλοί πολίτες όπως οι περισσότεροι που διαβάζετε το κείμενο.

Συνήθως στην Ελλάδα "παρακολουθούμε" από απόσταση να σβήνει ένας άνθρωπος περιμένοντας το ασθενοφόρο, όχι όμως οι φίλοι μας, οι οποίοι έδωσαν στα θύματα και την οικογένειά τους, μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ήδη έχουν συνειδητοποιήσει πως είμαστε μόνο άνθρωποι, μπορούμε να τρέξουμε,  να κάνουμε ΚΑΡΠΑ κ χρήση ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ και από εκεί κ πέρα κάποιες φορές το θύμα επιστρέφει κ κάποιες όχι.

HOMEWORK FOR YOU

1. Γίνε κι εσύ σαν τη Ζωή, την Εύη, τον Σάκη και την Αλεξάνδρα! Μάθε να βοηθάς, μέσα από ένα απλό σεμινάριο 6 ωρών (τα μαθήματα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο): https://kidssavelives.gr/

2. Τα είπαμε! Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, παιδιά και ηλικιωμένοι, ΟΧΙ στην αφόρητη ζέστη της παραλίας από τις 12 έως αργά το απόγευμα: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=647219537441261&id=100064596616389

3. Μετά την εκπαίδευση 130,000 ΠΑΙΔΙΩΝ, εφήβων, ενηλίκων και την μαζική τοποθέτηση και καταγραφή απινιδωτών από τους εθελοντές του KIDS SAVE LIVES, 30 θύματα καρδιακής ανακοπής επανήλθαν ήδη στη ζωή... Εσύ, θα ήθελες να μάθεις; Σιγά σιγά πάρε την απόφαση!

Συγχαρητήρια στους παραπάνω, είναι οι ΦΙΛΟΙ μας που μας ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ καθημερινά με τον υπεράνθρωπο αγώνα τους...

Φωτογραφία αρχείου