Skip to main content

Χαλκιδική: Αγανάκτηση δημάρχων και μέτρα για τις πακτωμένες ομπρέλες - «Σαφάρι» για να καθαρίσουν οι παραλίες

Εντατικοί έλεγχοι για να απομακρυνθούν μόνιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες που ανήκουν σε ιδιώτες - Προθεσμία μέχρι σήμερα έδωσε ο δήμος Νέας Προποντίδας

Φουντώνουν οι έλεγχοι στη Χαλκιδική για την απομάκρυνση πακτωμένων ομπρελών, οι οποίες, με την ανάδειξη του κινήματος για ελεύθερες παραλίες, έχει φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα παραβατικότητας στις παραλίες της χώρας.

Σε ανάρτησή της η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημειώνει ότι η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στους δήμους να απομακρύνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των παραλιών, αν δεν διαταχθούν πρώτα από την Κτηματική Υπηρεσία, είτε μετά από έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής για κατάληψη αιγιαλού (επιχειρήσεις εστίασης, beach bar), είτε Πράξης απομάκρυνσης προσωρινών εγκαταστάσεων επί του αιγιαλού (πακτωμένες ομπρέλες).

Ωστόσο, παρά τις συστάσεις, αλλά και απομακρύνσεις ομπρελών που έκανε ο δήμος Κασσάνδρας, κατά παράβαση μάλιστα της νομοθεσίας, «η αναλγησία των παραθεριστών συνεχίζεται, όπως και η αγανάκτηση των νομιμόφρονων πολιτών, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα και κοινωνική αναστάτωση», τονίζει η δήμαρχος.

Η κ. Χαλκιά τονίζει ότι επιβάλλεται η νομοθέτηση, ώστε να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στους δήμους τόσο για την απομάκρυνση όσο και για την επιβολή υψηλών προστίμων, «διότι η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης είναι πλέον ολοφάνερη» και προσθέτει ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί νομοθετικά και χωρίς παράθυρα».

Η δήμαρχος Κασσάνδρας υπογραμμίζει ότι ο δήμος συνεχίζει κάθε θερινή περίοδο και καθημερινά με ελέγχους να παραπέμπει στην Κτηματική Υπηρεσία όλους τους παρανομούντες με φωτογραφίες και συντεταγμένες τής κάθε τοποθεσίας όπου εντοπίζονται, όπως υποχρεούται εκ του νόμου και αναμένει τις διαταγές απομάκρυνσης από την αρμόδια και υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής.

Μιλώντας στη Voria.gr, η κ. Χαλκιά αναφέρει ότι το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο στον δήμο συγκριτικά με άλλα μέρη, ωστόσο είναι υπαρκτό. «Υπάρχει (το φαινόμενο) από τους κακούς επιχειρηματίες που δεν σέβονται τα συμβόλαια που έχουν κάνει, αλλά υπάρχει και από ιδιώτες. Μάλιστα, πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τους ιδιώτες».

Η δήμαρχος Κασσάνδρας πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν πρόπερσι αντιδήμαρχος με δημοτικούς συμβούλους έβγαλαν παράνομες ομπρέλες από παραλία, δέχθηκαν μέχρι και απειλές από ιδιώτες. «Έρχονται πολλοί άνθρωποι για διακοπές εδώ. Ο δήμος Κασσάνδρας είναι ένας δήμος που το καλοκαίρι έχει πάνω 600.000 άτομα. Για να συνυπάρξουμε αρμονικά όλοι, θα πρέπει να υπάρξει από όλους, και βάζω τον εαυτό μου μέσα, σεβασμός... Ο νόμος πρέπει να είναι ίδιος για όλους», υπογράμμισε.

Προθεσμία μέχρι σήμερα να μαζέψουν οι πολίτες τις μόνιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες τους στον δήμο Νέας Προποντίδας

Προθεσμία μέχρι σήμερα έχει δώσει ο δήμος Νέας Προποντίδας για την απομάκρυνση μόνιμων ομπρελών και ξαπλωστρών από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως αναφέρε σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος «η τοποθέτησή τους και η σταθερή παραμονή τους είναι παράνομη. Τα αντικείμενα χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως "ρύποι", οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες των δήμων».

Μιλώντας στη Voria.gr, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, δήλωσε ότι σήμερα το απόγευμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν σαφάρι ελέγχων για να διαπιστωθεί αν οι πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες του δήμου ενώ από αύριο 10 Αυγούστου, και χωρίς μάλιστα άλλη ειδοποίηση, τα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα θα απομακρυνθούν από συνεργείο του δήμου.