Skip to main content

Handelsblatt: Η παράδοση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στον γερμανικό Tύπο

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως επισημαίνει, «η φοροδιαφυγή έχει παράδοση στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και εξαγγέλλει μία σειρά μέτρων». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρει ότι «η μαύρη εργασία είναι ευρύτατα διαδεδομένη, ακόμη και μεταξύ των γιατρών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, τον Φεβρουάριο του 2023, η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα φτάνει το 21,7% του επισήμως καταγεγραμμένου ΑΕΠ. Μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μόνο στην Ιταλία είναι υψηλότερο το ποσοστό, με 21,8%. Η Γερμανία εμφανίζεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης με 10,2%».

Και συνεχίζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ: «Εάν πιστέψουμε τις φορολογικές δηλώσεις, πλούσιοι Έλληνες σχεδόν δεν υπάρχουν. Το 2022, από τα 6,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων μόλις 27.000 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Οι δύο στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt «το κυριότερο εργαλείο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής είναι οι πληρωμές με κάρτα. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται ακόμη με χαρτονομίσματα, παρά το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση το ποσοστό των πληρωμών με κάρτα έχει αυξηθεί από το 2019, από το 20 στο 37%. Και πάλι όμως, παραμένει κάτω από το 46%, που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη».

Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023;

Στην έντυπη έκδοση της Δευτέρας η Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2023. Όπως επισημαίνει «η αναβάθμιση αυτή θα βελτίωνε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση όχι μόνο του κράτους, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα είχε απωλέσει το καθεστώς του αξιόπιστου δανειολήπτη την ανοιξη του 2010, στις αρχές της κρίσης χρέους. Πάντως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αναμενόμενη αναβάθμιση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα μειώνονται. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι κατά τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερη από το αντίστοιχο ιταλικό, παρότι η Ιταλία διατηρεί την επενδυτική βαθμίδα».

«Προ των πυλών ο επόμενος καύσωνας»

Στην ασυνήθιστα υψηλή ένταση, αλλά και διάρκεια του καύσωνα στη νότια Ευρώπη αναφέρονται πολλά γερμανικά ΜΜΕ. «Το επόμενο κύμα καύσωνα είναι ήδη προ των πυλών» αναφέρει η ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι «το τέλος του καύσωνα δεν είναι ακόμη ορατό. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της κρατικής τηλεόρασης, από την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν και πάλι άνοδο. Το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 44 βαθμούς». Αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία οι θερμοκρασίες «θα υπερβούν το όριο των 40 βαθμών, για παράδειγμα στην πόλη Ρούσε, στις όχθες του Δούναβη, και στο Σαντάνσκι, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Η ανησυχητική πρόβλεψη για τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν».

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Στη νότια Ευρώπη οι άνθρωποι υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη και τη νύχτα το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους. Ένα διάλειμμα δροσιάς κράτησε λίγο, το επόμενο κύμα καύσωνα είναι ήδη καθ'οδόν. Στην Ελλάδα την Κυριακή έπνεαν βόρειοι άνεμοι και οι θερμοκρασίες, σχεδόν παντού, έπεσαν κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο παραμένουν κλειστοί μεταξύ 11.30 και 17.30 οι αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη των Αθηνών».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle