Skip to main content

Χαρίσκος Ελληνικά Αποστάγματα: Το Gin από τη Δράμα που κερδίζει τις ξένες αγορές

Μετά το ελληνικό Dry River Gin επόμενος στόχος της δραμινής εταιρείας είναι να βγάλει στην αγορά ρούμι από 100% βιολογικό ζαχαροκάλαμο της Ξάνθης

Οι καρποί του ιδιαίτερου, άγριου Άρκευθου από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας, σε συνδυασμό με τοπικά βότανα μαζεμένα από τα γύρω βουνά, δίνουν στο Gin της μια ξεχωριστή γεύση, που αποπνέει τον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και την πλούσια φύση της. Εκεί βρίσκεται άλλωστε και το μυστικό του Dry River Gin της Χαρίσκος Ελληνικά Αποστάγματα από τον Ξηροπόταμο Δράμας, ενός ελληνικού premium gin που ήρθε πριν από μερικά χρόνια να βάλει τη δική του γευστική πινελιά στα αποστάγματα.  

Η Χαρίσκος Ελληνικά Αποστάγματα, δημιούργημα του χημικού Δημήτρη Χαρίσκου, μπήκε από την πρώτη στιγμή στα βαθιά και πλέον έχει καταφέρει να κάνει γνωστό το Dry River Gin, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και σε χώρες όπως η Ελβετία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Αυτό και τα υπόλοιπα αποστάγματα της εταιρείας, όπως είναι τα τσίπουρα Μάνγκους –με και χωρίς γλυκάνισο, αλλά και παλαιωμένο 3 και 5 ετών- και μια σειρά λικέρ με την επωνυμία «Καίσαρ Εμμανουήλ» -μεταξύ των οποίων ο λεμονανθός, απόσταγμα λεμονιού σβησμένο με τον χυμό του και το άνθος του ίδιου του δένδρου από το οποίο συλλέγονται τα λεμόνια- απαρτίζουν την προϊοντική της γκάμα. 

Τα αποστάγματα της δραμινής επιχείρησης βρίσκονται σε κάβες σε όλη την Ελλάδα και σε τοπικά μάρκετ, αλλά και διαδικτυακά, στο δικό της e-shop και στα e-shop συνεργατών της. Ταξιδεύουν δε και στην Ευρώπη, με τις εξαγωγές της να αποτελούν περί το 40% του τζίρου της. Μάλιστα, η εταιρεία έχει κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων, έχοντας φτάσει να παράγει και private label gin για τη Γερμανία. 

Επόμενος στόχος είναι να βγάλει στην αγορά το πρώτο ευρωπαϊκό ρούμι από 100% βιολογικό, ελληνικό ζαχαροκάλαμο της Ξάνθης, όπως λέει στη Voria ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευστράτιος Λάσκαρης. Ήδη η παραγωγή έχει ολοκληρωθεί και εκτιμάται ότι εντός του 2023 το νέο απόσταγμα θα κάνει την εμφάνισή του.  

Το ταξίδι στα αποστάγματα

Ο Δημήτρης Χαρίσκος, χημικός, αποσταγματοποιός εργαζόταν χρόνια σε γνωστό οινοποιείο της Δράμας. Κάποια στιγμή όμως αποφάσισε πως ήθελε να εντρυφήσει ακόμα περισσότερο στα αποστάγματα και να πειραματιστεί και με άλλα είδη, όπως ρούμι, ουίσκι και λικέρ. Έτσι, έχοντας ξεκινήσει δοκιμές ήδη από το 2006, δημιούργησε τη Χαρίσκος Ελληνικά Αποστάγματα το 2010 με έδρα τον Ξηροπόταμο Δράμας, κάνοντας πράξη το όραμά του για το Dry River Gin. Η ποιότητα ήταν για εκείνον το πρώτο μέλημα και με αυτή ως πυξίδα πορεύτηκε, για να βγάλει στην αγορά το ελληνικό gin του. Για τον Δημήτρη Χαρίσκο υλοποιήθηκε ένα μεγάλο όνειρο, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει το δικό του αποστακτήριο στην ειδυλλιακή κοιλάδα του Ξηροποτάμου. Προμηθεύτηκε καινοτόμο, αλλά συγχρόνως και οικολογικό εξοπλισμό, αναζήτησε ποιοτικές πρώτες ύλες από την περιοχή και με εργαλείο την πολύχρονη εμπειρία του, αλλά και το μεράκι του να φτιάξει κάτι διαφορετικό ξεκίνησε το ταξίδι του για την ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων. Στόχος του ήταν ο λεπτός χαρακτήρας και η απουσία κάθε «παράφωνης» νότας που θα αλλοίωνε τη γεύση και το άρωμα των δημιουργιών του. Πειραματιζόμενος μάλιστα πάνω σε διάφορες τεχνικές απόσταξης και επεξεργασίας των πρώτων υλών, κατάφερε να παντρέψει την παράδοση με την καινοτομία στο τελικό προϊόν.

Στο ταξίδι αυτό βρέθηκε στον δρόμο του ο Ευστράτιος Λάσκαρης, που συνεργάστηκε αρχικά για ένα πρότζεκτ με τον Δημήτρη Χαρίσκο, όσο ήταν ακόμα φοιτητής βιομηχανικής πληροφορικής, και στη συνέχεια μοιράστηκε το όραμά του και ανέλαβε να του δώσει εμπορική υπόσταση, να το φέρει στις αγορές και να το κάνει γνωστό στον καταναλωτή. 
«Ο κόσμος δεν περίμενε ένα τέτοιο gin. Με τον καιρό το αγκάλιασε, γιατί κατάλαβε πως πρόκειται για ένα ποιοτικό brand, όπως και τα υπόλοιπα αποστάγματα της εταιρείας» εξηγεί ο Ευστράτιος Λάσκαρης.