Skip to main content

HazLab: Το AI εργαλείο για τη συμμόρφωση των χημικών βιομηχανιών με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας

Η HazLab, μια ομάδα τριών ερευνητών από τη Θεσσαλονίκη, απάντησε στην πρόκληση που έθεσε η ISOMAT στο πλαίσιο της δράσης Confluence Challenge, εξασφαλίζοντας το πρώτο βραβείο και μια συνεργασία με την εταιρεία, ενώ προσεχώς θα μετεξελιχθεί σε spin off του ΕΚΕΤΑ

Ένα έξυπνο εργαλείο που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη συμμόρφωση μιας βιομηχανίας χημικών με το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει στον κλάδο για τα τοξικά και επικίνδυνα συστατικά ανέπτυξε η HazLab, μια ομάδα τριών ερευνητών του ΕΚΕΤΑ, απαντώντας στην πρόκληση που έθεσε η ISOMAT στο πλαίσιο της δράσης Confluence Challenge. Μάλιστα, η λύση της αυτή τής χάρισε το πρώτο βραβείο, το Confluence Excellence Award, και μια συνεργασία με την ISOMAT, ενώ θα αποτελέσει το έναυσμα για τη μετεξέλιξή της σε spin off του ΕΚΕΤΑ, η οποία, πέραν της αξιοποίησης της AI για regulation compliance systems, θα ασχοληθεί και με εφαρμογές στην Industry 5.0, για την αρμονικότερη συνεργασία δηλαδή ανθρώπων και μηχανών.   

Ο Θοδωρής Σεμερτζίδης, ο Τάσος Δήμου και ο Μιχάλης Λαζαρίδης, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ είχαν να διαχειριστούν την πρόκληση της ISOMAT για την έξυπνη σήμανση επικίνδυνων υλικών. Μετασχημάτισαν όμως την πρόκληση, ανταποκρινόμενοι σε μια πιο επιτακτική ανάγκη των χημικών βιομηχανιών, αυτή της συνεχούς αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου που αφορά τα πιστοποιητικά ασφαλείας (SDS), στα οποία αναλύονται τα χημικά στοιχεία των προϊόντων και δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την τοξικότητά τους, αλλά και τους τρόπους μεταφοράς και διαχείρισής τους. Η διαδικασία παρακολούθησης των αλλαγών είναι δύσκολη και δη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που πρέπει να συμμορφώνονται με το νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας ξεχωριστά.  Πολύς χρόνος χάνεται, μεγάλος αριθμός ανθρώπων εμπλέκεται, ενώ προκύπτουν προβλήματα για την παρακολούθηση των προϊόντων αυτών μέχρι την τελική πώληση. Για παράδειγμα ένα προϊόν που βρίσκεται στο ράφι, μπορεί σήμερα να μην πρέπει να είναι εκεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο είναι ταχύτατες.

 

Image

 

Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι τρεις ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που βασίζεται στην εκπαίδευση μεγάλων όγκων δεδομένων, το οποίο διαβάζει τα έγγραφα SDS για τα προϊόντα που παράγει μια βιομηχανία χημικών και τα παρακολουθεί, ώστε ο υπεύθυνος για τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο να μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να παίρνει απαντήσεις, έχοντας τον πλήρη έλεγχό τους. Το δεύτερο κομμάτι αυτής της λύσης είναι το monitoring βάσεων δεδομένων, όπως για παράδειγμα η European Chemicals Association, ώστε να παρακολουθείται κάθε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο και να γίνεται matching κάθε φορά με τα πιστοποιητικά SDS. Το επόμενο δε βήμα είναι μια διαδικασία tracking του προϊόντος στο ράφι, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να σκανάρει ένα barcode με το κινητό του και να ελέγχει αν η σήμανση είναι ενημερωμένη και πώς πρέπει να το χειριστεί για παράδειγμα στην περίπτωση ατυχήματος (π.χ. αν το καταπιεί ένα παιδί). Αυτή την περίοδο η ομάδα των ερευνητών συζητά με τους ανθρώπους της ISOMAT πώς αυτή η λύση θα εφαρμοστεί και σε άλλα τμήματα της εταιρείας και όχι μόνο σε αυτό των regulatory affairs.

 

Image

 

Το HazLab, όπως είναι το όνομα της λύσης, θα είναι και το πρώτο προϊόν της νέας spin off του Visual Computing Lab του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2024. Μαζί με τους τρεις ερευνητές -ο Θοδωρής Σεμερτζίδης και ο Τάσος Δήμου είναι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί με διδακτορικό στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Μιχάλης Λαζαρίδης πληροφορικός- θα συμπράξει και ο διευθυντής του Visual Computing Lab, Πέτρος Δάρλας, ηλεκτρολόγος μηχανικός με διδακτορικό στον τομέα multimedia και ερευνητής Α’.

Η δράση ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge διοργανώθηκε από τα κέντρα ικανοτήτων I4byDESIGN και Architectural Aluminium Academy, με τους συμμετέχοντες να δίνουν λύσεις σε προκλήσεις που έθεσαν οι ISOMAT, ALUMIL και KLEEMANN.

 

Image

 

Image