Skip to main content

Hellastat για τον Κλάδο Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμάτων

Θετικές είναι οι προοπτικές για τις εταιρίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως αυτό τονίζεται σε έρευνα της Hellastat Α.Ε.
Θετικές προοπτικές χαρακτηρίζουν τις εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως αυτό τονίζεται σε έρευνα της Hellastat Α.Ε. Η πρόοδος των εργασιών των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων -η πρώτη σύσταση ξεκίνησε το 2004- είναι ραγδαία και αποτυπώνεται στις συλλεχθείσες ποσότητες, στην εμβέλεια του κάθε συστήματος, στον αριθμό των συνεργαζόμενων υπόχρεων, στα συμβεβλημένα κέντρα αξιοποίησης, στα ποσοστά ανακύκλωσης κ.ά.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι στα υλικά συσκευασίας το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης διαμορφώθηκε σε 50% έναντι 43% το 2006, με τους ποσοτικούς στόχους να επιτυγχάνονται στο χαρτί, το χάλυβα και το ξύλο. Παράλληλα, τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών αυξήθηκαν από 12 σε 18, ενώ δημιουργήθηκε εργοστάσιο ανακύκλωσης γυαλιού.

Επίσης, το 2008 ανακυκλώθηκαν 63 χιλ. περίπου οχήματα τέλους κύκλου ζωής σε 66 κέντρα επεξεργασίας οχημάτων, ποσότητα υπερδιπλάσια από το 2006. Βελτίωση έχει παρουσιάσει και η ανακύκλωση των ελαστικών, από 41,4 χιλ. τόνους το 2006 σε 52,2 χιλ. τόνους το 2008, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση της ενεργειακής αξιοποίησης αυτών από 9,3% σε 15,4%.

Στα απόβλητα λιπαντικών ελαίων όλη η ποσότητα που συλλέγεται αναγεννάται, δηλαδή δεν υφίσταται θερμική επεξεργασία. Το 2008 οι 6 εγκαταστάσεις αξιοποίησης διαχειρίστηκαν 39 χιλ. τόνους. Χαρακτηριστικό του ρεύματος των μπαταριών είναι η απουσία εγχώριας μονάδας επεξεργασίας και συνεπώς η αποστολή στο εξωτερικό της συνολικής ποσότητας που συγκεντρώνεται (σχεδόν 500 τόνοι το 2008). Στο εξωτερικό αποστέλλονται επίσης, οι συσσωρευτές νικελίου καδμίου. Η συνολική ποσότητα συσσωρευτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μολύβδου οξέος, που ανακυκλώθηκε το 2008 ανήλθε σε 33 χιλ. τόνους περίπου έναντι 28 χιλ. τόνων το 2006.

Οσον αφορά στα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η ανοδική πορεία της ανακύκλωσης καταδεικνύεται από την αύξηση των τόνων που επεξεργάστηκαν (από 10 χιλ. περίπου το 2006 σε 47 χιλ. περίπου το 2008). Το 36,3% αυτών αφορά σε μεγάλες οικιακές συσκευές (π.χ. ψυγεία, κλιματιστικά κ.ά.).

Τα βασικά συμπεράσματα που αφορούν στις εταιρείες ανακύκλωσης μεταλλικών απορριμμάτων συνοψίζονται στα εξής: Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των 39 εταιρειών του δείγματος ανήλθε σε 497,4 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,8% έναντι του 2007. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν 17,1%, ο οποίος είναι αισθητά υψηλότερος από τον αντίστοιχο της μέσης ελληνικής επιχείρησης (3,1%). Είκοσι-οκτώ (28) εταιρείες του δείγματος ήταν κερδοφόρες και μόλις 6 ζημιογόνες το 2008. Ωστόσο, εντός της χρήσης, 12 εταιρείες βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους έναντι του 2007 και 15 αντιμετώπισαν κάμψη. των μετάλλων σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν κυρίως στο υψηλό ποσοστό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με εδαφική διάθεση (84% το 2007) και στην αδυναμία στροφής προς εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας, όπως η κομποστοποίηση και η καύση. Επιπλέον, παρατηρούνται επιμέρους δυσλειτουργίες, όπως η συσσώρευση μεταχειρισμένων ελαστικών (60 χιλ. τόνοι το 2008), η απουσία νομικού πλαισίου για τα απόβλητα εκσκαφών και η απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών στους χώρους ταφής.