Skip to main content

Χιλιάδες Αρμένιοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ - «Σε εξέλιξη η εθνοκάθαρση», λέει η κυβέρνηση

Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες κυκλοφοριακές ουρές στα σύνορα

Συνεχίζεται η μαζική μετακίνηση πολιτών του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την κατάληψη της αμφισβητούμενης περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες κυκλοφοριακές ουρές στα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έχει προειδοποιήσει ότι η εθνοκάθαρση είναι «σε εξέλιξη» στην περιοχή.

«Αυτό συμβαίνει μόλις τώρα, και αυτό είναι πολύ ατυχές γεγονός γιατί προσπαθούσαμε να παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα σε αυτό» είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν στους δημοσιογράφους.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι θέλει να επανενσωματώσει τους Αρμένιους ως «ίσους πολίτες».

Απεσταλμένοι από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να συναντηθούν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα Τρίτη. Πρόκειται για τις πρώτες τέτοιες συνομιλίες από την κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ προέτρεψε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία.

Στην κύρια πόλη του Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, μια έκρηξη σε πρατήριο βενζίνης λέγεται ότι τραυμάτισε σοβαρά περισσότερους από 200 ανθρώπους, έγραψε ο τοπικός διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gegham Stepanyan σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 140 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ερεβάν χθες, Δευτέρα μετά τις τελευταίες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές που απέκλεισαν τους δρόμους στο Ερεβάν.

Η αστυνομία βρισκόταν επίσης έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού και στο οποίο οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισβάλουν.