Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της μέσα από τα μάτια δύο Νιγηριανών φοιτητών

Η ζωή του Alfred και του Simon από τη Νιγηρία που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και σπουδάζουν στο Perrotis College/Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Μεγάλωσαν και σπούδασαν στη Νιγηρία, δούλεψαν εκεί για κάποια χρόνια πάνω στον αγροτοδιατροφικό τομέα και πλέον βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την περαιτέρω ανάπτυξη των σπουδών τους. Ο λόγος για τον 27χρονο Alfred Chukwubuikem Ezeonu και τον συνομίλικό του Simon Edegdo που σπουδάζουν στο Perrotis College/Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με πλήρη υποτροφία από το «George S. Coumantaros Foundation» σε συνεργασία με το «FMN Group» και πρωτοβουλία της Opunimi Akinkugbe, πρέσβη της Νιγηρίας στην Ελλάδα.

Οι δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περίπου 1.100 άτομα για να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, να αποκτήσουν εμπειρίες και να εξειδικευτούν στον αγροτικό τομέα.

Οι δύο τους βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Κλεάνθης Βικελίδης και στον αγώνα του Άρη απέναντι στην ΑΕΚ, με την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ να τους φιλοξενεί ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον συμπατριώτη τους και ποδοσφαριστή της ομάδας, Πιέρ Ετεμπό.

Η ζωή τους στη Νιγηρία μέχρι να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη

Οι δύο φοιτητές μεγάλωσαν σε διάφορες πόλεις της Νιγηρίας και ακολούθησαν τον δρόμο των σπουδών γύρω από τη γεωργία και τη διατροφή. «Ευτυχώς, οι συνθήκες διαβίωσης για μένα ήταν άνετες, καθώς δούλευα ως ανώτερος αναλυτής σε μια από τις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες της Νιγηρίας για τη Γεωργία και τη Διατροφή, μου πρόσφερε έναν τρόπο ζωής πάνω από τις προκλήσεις με βασικές ανέσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί Νιγηριανοί. Σπούδασα Γεωργία στο Πανεπιστήμιο Ahmadu Bello, Zaria, και στη συνέχεια Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων στο Lagos Business School», τονίζει ο Simon εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η αγροτική βιωσιμότητα πρέπει να γίνει βασικό εθνικό μάθημα στη Νιγηρία και σε ολόκληρη την Αφρική. «Η ευκαιρία να σπουδάσω Βιώσιμη Γεωργία και Διαχείριση στο Perrotis College με βοηθά στο να συμβάλω σημαντικά στη μετάβαση από τη συμβατική γεωργία στη βιώσιμη γεωργία. Η Αφρική απαιτεί σημαντικούς πόρους για να χειριστεί αυτή τη μετάβαση και ένας σημαντικός πόρος είναι η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη/ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου», τονίζει.

Ο Alfred γεννήθηκε στην πολιτεία Μπενουέ της Νιγηρίας και σπούδασε μηχανικός τροφίμων στην πολιτεία Άκουα Ιμπόμ. «Πήρα την απόφαση να ακολουθήσω μια καριέρα στον τομέα των τροφίμων επειδή η πολιτεία Μπενουέ εξακολουθεί να δυσκολεύεται να παρέχει κάποια επισιτιστική ασφάλεια ακόμη και για τους πολίτες της, όχι μόνο για τη Νιγηρία. Αποφάσισα να σπουδάσω μηχανική τροφίμων γιατί ήθελα να επηρεάσω αυτήν την πρόκληση που είδα καθώς μεγάλωνα», υπογραμμίζει και τονίζει ότι ελπίζει μετά τις σπουδές του, τόσο στην Αφρική όσο και τη Θεσσαλονίκη να έχει αντίκτυπο στον τομέα των τροφίμων στη Νιγηρία και στην Αφρική. «Θέλω να με θυμούνται για τον αντίκτυπό μου ακόμα κι όταν δεν είμαι εκεί», προσθέτει.

Η Θεσσαλονίκη και οι διαφορές ανάμεσα στη Νιγηρία

Ο Alfred και ο Simon αν και βρίσκονται λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη έχουν ενθουσιαστεί από την πόλη, που είναι διαφορετική σχετικά με όσα είχαν ζήσει στην αφρικανική χώρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη Voria.gr ο Alfred «είμαι εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα εδώ, ο τρόπος ζωής είναι αρκετά συντονισμένος και διαφορετικός από τη Νιγηρία και την Αφρική. Οι βασικές ανέσεις λειτουργούν και όλοι είναι τόσο χαλαροί με τα πάντα, έτσι μου είπαν ότι είναι το ελληνικό στιλ κιόλας το να είσαι... χαλαρός».

Από την πλευρά του ο Simon υπογράμμισε στη Voria.gr ότι «του αρέσει που οι Έλληνες είναι πολύ χαλαροί και δεν φαίνεται να πιέζονται για τίποτα. Εκτιμούν πραγματικά τον οικογενειακό χρόνο και είναι εξυπηρετικοί, το σέβομαι αυτό και ελπίζω να κατανοήσω καλύτερα τον πολιτισμό και τις αξίες τους».

Οι διαφορές που και οι δύο τους εστιάζουν περισσότερο αφορούν τον καιρό και το φαγητό. «Ο καιρός είναι διαφορετικός. Υπάρχει κρύο αλλά ευτυχώς ήρθα προετοιμασμένος, Νομίζω ότι το μόνο πράγμα στο οποίο προσπαθώ ακόμα να συνηθίσω είναι το φαγητό και τα μεταφορικά μέσα αλλά θα τα καταφέρω, όπως και με τονκαιρό, θα τον συνηθίσω. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη μου φορά εκτός Αφρικής, εντυπωσιάστηκα ότι σχεδόν όλα τα συστήματα βασικών ανέσεων λειτουργούν καλά. Από καλούς δρόμους μέχρι τον ηλεκτρισμό, το καθαρό νερό, την ασφάλεια και άλλα. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα υγειονομική περίθαλψη, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό», τονίζει ο Simon, δείχνοντας ότι οι διαφορές είναι μεταξύ νοοτροπίας δεν είναι μεγάλες. Είναι όμως τεράστιες στο ζήτημα των βασικών υποδομών, κάτι που ταλαιπωρεί εδώ και αιώνες τις αφρικανικές χώρες.

Ο Alfred πρόσθεσε στη συζήτηση τη διαφορετικότητα λόγω χρώματος και τον ενδιαφέρον αρκετών να μάθουν την ιστορία των δύο φίλων που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. «Οι πρώτες μου μέρες στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ ενδιαφέρουσες γιατί πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ιστορία τη δική μου και του Simon βλέποντας ότι προερχόμαστε από διαφορετικό μέρος του κόσμου. Κάποιες φορές μας κοιτάζουν τόσο πολύ επειδή φαινόμαστε διαφορετικοί, αλλά είναι ενδιαφέρον όταν κοιτάζουν επίμονα, ειδικά τα μωρά. Βλέπω την περιέργεια στα μάτια τους και με ένα χαμόγελο από εμένα προς αυτά γίνονται τόσο χαρούμενα», προσθέτει ο 27χρονος, με το παράδειγμα των μικρών παιδιών που φέρνει να είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η κοινωνία.

Για το γήπεδο του Άρη έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια και οι δύο τους. Πήγαν εκεί με σκοπό να γνωρίσουν τον Ετεμπό, παρέλαβαν δώρα από την ΠΑΕ και φωτογραφήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της ομάδος Αγησίλαο Τουμαζάτο. Ο Alfred τονίζει χαρακτηριστικά πως «η εμπειρία του γηπέδου του Άρη ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Ήταν μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, υπέροχη και συναρπαστική. Οι φίλαθλοι είναι σε άλλο επίπεδο και απόλαυσα το πρώτο μου παιχνίδι με την ΑΕΚ παρόλο που δεν κερδίσαμε. Πριν από την έναρξη, οι εξέδρες στο στάδιο τραγουδούσαν συντονισμένα καθώς η μία κερκίδα απαντά δυναμικά στην άλλη κερκίδα», τονίζει ο φοιτητής και σχολιάζει περιπαικτικά ότι οι ηγέτες της κερκίδας χρειάζονται κάποιο... βραβείο.

«Τα στελέχη του συλλόγου ήταν πολύ φιλόξενα και μας καλωσόρισαν όμορφα και μας έδωσαν δώρα, όπως και εισιτήρια διαρκείας για τον καθένα μας και μια φανέλα συλλόγου με τα ονόματά μας πάνω. Μετά τον αγώνα μπόρεσα επίσης να γνωρίσω τον Ογκενεκάρο Ετέμπο, έναν Νιγηριανό ποδοσφαιριστή που παίζει στον Άρη. Με το ποδόσφαιρο στον Άρη, πιστεύω ότι αυτή η σεζόν θα ήταν καλή για εμάς καθώς ο Ετέμπο είναι μια υπέροχη προσθήκη στη μεσαία γραμμή που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε ψηλά στο πρωτάθλημα», υπογράμμισε.

Ο Simon είπε «η εμπειρία του Άρη ήταν ένα αριστούργημα, ένα τόσο όμορφο γήπεδο με ζωηρά χρώματα, υπέροχες συνθήκες και εγκαταστάσεις. Η ενέργεια από τους οπαδούς, τα τραγούδια τους και τα συνθήματά τους ήταν συναρπαστική! Τόσο πολύ πάθος για τον σύλλογο. Απολαύσαμε απόλυτα την εμπειρία και θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Γιώργου Κουμαντάρου και τη διοίκηση του συλλόγου για την πραγματοποίησή της! Πραγματικά περιμέναμε μια νίκη από εκείνο το ματς. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι αγώνες θα είναι μεγάλες και δυνατές νίκες».

Οι επαφές στη Θεσσαλονίκη και τα σχέδια για το μέλλον

Μπορεί να έχουν περάσει λίγες εβδομάδες που βρίσκονται οι δύο φοιτητές στη Θεσσαλονίκη όμως ήδη έχουν κάνει αρκετές επαφές με τους συμφοιτητές αλλά και νέους ανθρώπους από την πόλη. «Κυρίως έχω γνωρίσω φοιτητές από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και από το πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών των ΗΠΑ», τονίζει ο Simon. Ο Alfred αναφέρει ότι έχει καταφέρει να γνωρίσει πολλούς Αφρικανούς και φοιτητές από άλλες χώρες στη σχολή του. «Έχω κάνει τόσους πολλούς φίλους ειδικά μέσα στο κολέγιο καθώς είναι παράδοση να μένουμε ξύπνιοι έως... αργά το βράδυ εδώ στο Κολλέγιο και παντού στην Ελλάδα. Μιλάμε και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτό με βοήθησε πολύ να γνωρίσω νέους μαθητές και για τις διαφορετικές κουλτούρες τους από όλο τον κόσμο», τονίζει.

Όσον αφορά το μέλλον του, o Simon εκτιμά ότι «με αυτή την ευκαιρία μέσω της υποτροφίας του Ιδρύματος Γιώργου Κουμαντάρου-FMN θα αποκτήσω βαθύτερες, εφαρμόσιμες, πρακτικές γνώσεις για βιώσιμα γεωργικά συστήματα, καινοτομίες και δράση για το κλίμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τα εφόδια αυτά που θα αποκτήσω μπορούν να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν στις λειτουργίες των Αλευρόμυλων της Νιγηρίας και κατ επέκταση σε όλη τη χώρα καθώς και αντίστροφα, να  μοιράσω δηλαδή ιδέες από τη Νιγηρία που μπορεί να είναι χρήσιμες στην Ελλάδα. Σκοπεύω επίσης να εκπαιδεύσω άλλους νέους Νιγηριανούς σχετικά με αυτά τα συστήματα για να θέσω τα θεμέλια για βιωσιμότητα που θα αποφέρει κερδοφόρα αποτελέσματα την επόμενη δεκαετία, ώστε οι νεότερες γενιές να το εκτιμήσουν και να το αξιοποιήσουν. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τη σκέψη να εξερευνήσω περισσότερες πτυχές της Θεσσαλονίκης, κάποιο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό εκτός από ζυμαρικά, να μάθω τη γλώσσα, το στυλ της μόδας, να περιηγηθώ σε ιστορικές τοποθεσίες από άλλες αυτοκρατορίες, να δω τα μνημεία της πόλης, να παρακολουθήσω και να συμμετάσχω σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συνέδρια,σεμινάρια, να απολαύσω καλοκαιρινές διακοπές σε παραλίες και νησιά, να ταξιδέψω», υπογραμμίζει.

Ο 27χρονος Alfred λέει ότι μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων του στη Θεσσαλονίκη, θα εφαρμόσει τις γνώσεις που απέκτησε για την παραγωγή φαγητού και την ανάπτυξη επιχειρήσεων στη Νιγηρία και την Αφρική. «Πρόκειται να επενδύσω στο μέλλον σε μια επιχείρηση και μια επωνυμία που θα ονομάζεται «BEER & HEALTH» και θα είναι μία νέα εισαγωγή στο σύστημα αγοράς της Αφρικής και της Νιγηρίας για να βοηθήσει στη διαχείριση της διασκέδασης, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση αλκοόλ και επίσης να διατηρείται υπό έλεγχο η υγεία. Για την Ελλάδα θέλω να μάθω τον πολιτισμό της, τον τρόπο ζωής, τα τρόφιμα, τις τεχνολογίες στα τρόφιμα και την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη γλώσσα. Θα μου αρέσει επίσης να επισκεφτώ την ελληνική πρωτεύουσα, τα ελληνικά νησιά, τις ελληνικές παραλίες και τις ελληνικές εταιρείες και τεχνολογικούς κόμβους. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ», καταλήγει.

Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος «George S. Coumantaros Foundation» και της εταιρείας «Αλευρόμυλοι Νιγηρίας», Κυριάκος Κυριακόπουλος και Αλεξία Κατσαούνη, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε οι δύο Νιγηριανοί φοιτητές να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Όπως σχολιάζει στη Voria.gr ο κ. Κυριακόπουλος, «πιστεύουμε ότι έχει ουσία αυτό το πρόγραμμα και υπήρξε τέραστιο ενδιαφέρον. Μάλιστα ο Simon και ο Alfred επιλέχθηκαν από 1.100 άτομα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολύ δυνατά βιογραφικά και μυαλά. Στόχος μας είναι χρόνο με τον χρόνο να έρχονται περισσότερα άτομα, η νέα γενιά από την Αφρική έχει πολλά άτομα με μεγάλες προοπτικές και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα».

Από την πλευρά του ο πορόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Jeff Lansdale σχολίασε στη Voria.gr ότι «η έλευση στο Perrotis College του Alfred και του Simon, χάρη στην υποτροφία του George S. Coumantaros Foundation, υπογραμμίζει και αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό και διεθνή χαρακτήρα και αποτύπωμα του ιδρύματος. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τη στήριξή του στη διεπιστημονική έρευνα και τη δέσμευσή του στην προετοιμασία των σπουδαστών για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στη διοίκηση επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα, την τεχνολογία τροφίμων, τη γεωργία ακριβείας και τη διατήρηση φυσικών πόρων», ενώ η επικεφαλής του τμήματος Εγγραφών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Ανίσα Μπέλλου υπογράμμισε πως «ήταν χαρά μου να συνοδεύσω τον Alfred και τον Simon στη "διαδρομή" τους από την πρώτη ημέρα που παραλάβαμε την αίτησή τους έως την ημέρα που τους υποδεχτήκαμε στο αεροδρόμιο και τους οδηγήσαμε στο νέο τους σπίτι στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Είμαι πεπεισμένη πως όταν θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους θα έχουν κατακτήσει όχι μόνο μιά ξεχωριστή εμπειρία ζωής αλλά και όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους».