Skip to main content

Οι 2+1 αμερικανικές κινήσεις επί ελληνικού εδάφους

Αποδείχθηκε ακόμη μια φορά στην πράξη ότι οι οικονομικές συναλλαγές είναι αυτές που μετρούν πλέον πέρα και πάνω απ' όλα στη διεθνή διπλωματία

Θα πρέπει να θεωρείτε σχεδόν δεδομένο: Η υπόθεση του 5G φαίνεται ότι έκλεισε σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Και όπως όλα δείχνουν, τελικώς, το παιχνίδι κερδήθηκε από τους αμερικανούς, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Πεκίνο, ποικιλοτρόπως. Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η μια από τις βασικές (και πρώτες) δεσμεύσεις που ανέλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά το τελευταίο ταξίδι του τελευταίου στη χώρα μας, στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Πομπέο λέγεται ότι επέμεινε πολύ σε αυτό το σημείο.  

Ωστόσο, όπως γίνεται μόλις τώρα γνωστό, στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης, έγιναν και μια – δυο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες κινήσεις, που έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως ότι:  

Α) Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του αγωγού IGB στην Κομοτηνή και της εταιρίας Energean στην Καβάλα,  

Β) Ο έτερος υφυπουργός και σύμβουλος του Τραμπ για θέματα τεχνολογίας κι έρευνας, ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος, συναντήθηκε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με ένα και βασικό θέμα στην ατζέντα του: το 5G.  

Για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά στην πράξη ότι οι οικονομικές συναλλαγές είναι αυτές που μετρούν πλέον πέρα και πάνω απ' όλα στη διεθνή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να συστήσει υφυπουργείο Οικονομικής Διπλωματίας, στην οποία μετέφερε αρμοδιότητες ακόμα κι από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά πρότυπα όλων σχεδόν των δυτικών κυβερνήσεων και του ανεπτυγμένου κόσμου γενικότερα.