Skip to main content

Η Aegean Baltic Bank στον Μυστακίδη, μια περιπέτεια στην Καλαμαριά και ο Κομφούκιος στη Θεσσαλονίκη

Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Aegean Baltic Bank από τον Τέλη Μυστακίδη - Οι «Forward Green» και «Renewable Energy Tech» στη ΔΕΘ - Γιατί είναι περιπέτεια η μετακίνηση με τα πόδια στην Καλαμαριά και τι ακριβώς κάνει ο Κομφούκιος στη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα σας.

Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα είναι μια σύγκρουση της Εκκλησίας με την πολιτική και πολιτειακή εξουσία. Το μόνο που λείπει, δηλαδή, από τη χώρα είναι αυτό που ξεκινάει να γίνεται. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα τιμήσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου κλείνοντας τις πόρτες στους θεσμικούς πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Κατ’ αναλογίας οι κατά τόπους Μητροπολίτες θα μπορούν κατά το δοκούν να κλείνουν τις πόρτες των ναών σε όποιους θέλουν, όπως έγινε στην Κέρκυρα με κάποιους βουλευτές. Εννοείται ότι τέτοιες συμπεριφορές και μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε μια χώρα που βρίσκεται στην Ευρώπη, ο πολιτισμός της οποίας διδάσκει ανοχή, πολυφωνία και κατανόηση. Το πρόβλημα -δυστυχώς για την ίδια- το έχει η Εκκλησία, που ως μη όφειλε ανακατεύθηκε σε μία καθαρά πολιτική υπόθεση, όπως είναι η ισότητα στον γάμο, στον πολιτικό γάμο εννοείται. Σε κάθε περίπτωση, με το σκηνικό που διαμορφώνεται, ωριμάζει στον πολιτικό κόσμο και -κυρίως- στην κοινωνία το αίτημα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, που αν προχωρήσει θα βγάλει μάλλον ζημιωμένη την Εκκλησία.    

Η Aegean Baltic Bank του Μυστακίδη

Μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών όλα δείχνουν ότι η Aegean Baltic Bank γυρίζει σελίδα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος δισεκατομμυριούχος, Τέλης Μυστακίδης, βρίσκεται στην τελική φάση των διαδικασιών εξαγοράς της Aegean Baltic Bank, μιας καθόλου αμελητέας τράπεζας με ευρύ ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο και ενεργητικό που εκτιμάται στο ένα δισ. ευρώ. Η μετοχική αλλαγή δημιουργεί άμεσα τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη του ιδρύματος. Οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει term sheet που αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ήδη οι δικηγόροι εξετάζουν τους τελικούς όρους του συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη σχετική έγκριση που απαιτείται και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Περιπέτεια στην Καλαμαριά

Σε κακή κατάσταση είναι τα πεζοδρόμια σε ορισμένες περιοχές της Καλαμαριάς. Ακόμη και σε κεντρικά σημεία του Δήμου οι πλάκες τις οποίες καθημερινά πατούν εκατοντάδες πολίτες που περπατούν στα πεζοδρόμια είναι σπασμένες ή ραγισμένες ή εξέχουν καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση. Όταν κάποιος πεζός δεν κοιτάει τα… πόδια του, αλλά ευθεία μπροστά κινδυνεύει σε κάθε του βήμα να γκρεμοτσακιστεί. Ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο της όλης κατάστασης είναι οι διελεύσεις των αυτοκινήτων επάνω στα πεζοδρόμια, όταν εισέρχονται ή εξέρχονται στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Τα πεζοδρόμια σε αυτά τα σημεία σπάνε, ραγίζουν ή αποκτούν λακκούβες από το βάρος των οχημάτων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ζωή κατοίκων, ενοίκων και περιοίκων. Με δύο λόγια: σε πολλά σημεία του όμορφου δήμου Καλαμαριάς η μετακίνηση με τα πόδια, μέσω των πεζοδρομίων συνιστά ολόκληρη περιπέτεια.   


 

Forward στη ΔΕΘ για ένα τριήμερο
 

Την τιμητική τους έχουν από σήμερα και για ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη η πράσινη ενέργεια και η κυκλική οικονομία. Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων «Forward Green» και «Renewable Energy Tech» γίνονται σήμερα στη ΔΕΘ-HELEXPO στις 16.00 και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, εάν σκεφτεί κανείς πως παίρνουν έναν διεθνή χαρακτήρα, μιας και οι 210 εκθέτες (άμεσα και έμμεσα) προέρχονται από την Ελλάδα και 20 χώρες, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των δύο κλάδων. Φυσικό και επόμενο είναι να αναμένονται αντίστοιχα και πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις και συμφωνίες, αλλά αυτές θα τις δούμε στο τέλος στο ταμείο. Πάντως, τόσο η πράσινη ενέργεια όσο και η κυκλική οικονομία που κυριαρχούν εν πολλοίς στην παγκόσμια συζήτηση, αφού η κλιματική κρίση δεν αφήνει απ΄ έξω κανέναν συνδέoυν, όχι μόνον… εκθεσιακά τα δύο ζητήματα. 

Ο Κομφούκιος στη Θεσσαλονίκη

«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ξανά στη ζωή σου». Τάφε έφη Κομφούκιος, ο γνωστός Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδαχές του οποίου επηρέασαν βαθιά στη σκέψη της Ανατολής. Αν και έζησε από το 551 π.Χ. ως το 479 π.Χ., η φιλοσοφία του αποτέλεσε τη βάση για την κινεζική θεώρηση και στάση ζωής, που συνεχίζει να ασκεί επηρροή μέχρι σήμερα. Η φήμη του Κομφούκιου φτάνει στα πέρατα του κόσμου και μία από τις… στάσεις της είναι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου από τον Δεκέμβριο του 2018 λειτουργεί το Ινστιτούτο «Κομφούκιος». Σκοπός είναι η διδασκαλία και διάδοση της κινεζικής γλώσσας, η προώθηση κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ του ΑΠΘ και κινέζικων πανεπιστημίων, καθώς και η προώθηση του κινεζικού πολιτισμού μέσα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες ξεκινά ο κύκλος εαρινών μαθημάτων εκμάθησης κινεζικής γλώσσας για φοιτήτριες και φοιτητές στο Ινστιτούτο, διάρκειας περίπου 15 εβδομάδων. Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα με κύρια γλώσσα επικοινωνίας την αγγλική. Το Ινστιτούτο «Κομφούκιος», αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU) και του Confucius Institute Headquarters και κυκλοφόρησε το μοναδικό βιβλίο εισαγωγής στην κινεζική γλώσσα και πολιτισμό στην Ελλάδα, με τίτλο « Εισαγωγή στον Κόσμο της Κινεζικής Γλώσσας» - είναι μάλιστα το μόνο παγκοσμίως που περιλαμβάνει τρεις γλώσσες, την κινεζική, την ελληνική και την αγγλική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Ινστιτούτο  διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την κινεζική γλώσσα στη Ελλάδα και διεθνώς με θέμα  «Η έρευνα για τη διδασκαλία και την επικοινωνία στην κινεζική γλώσσα πέρα από σύνορα: Προκλήσεις, Πρακτικές και Αφηγήσεις». Πάνω από 30 εισηγητές από τις πέντε ηπείρους ανέδειξαν την έρευνα που γίνεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο γύρω από την κινεζική γλώσσα. Στο Ινστιτούτο «Κομφούκιος» του ΑΠΘ γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά. Ας το γνωρίσουμε κι ας γνωρίσουμε καλύτερα τη γλώσσα και τον πολιτισμό της μακρινής αυτής χώρας, γιατί όπως είπε και ο... δάσκαλος, που πίστευε ήδη από τότε στη δια βίου μάθηση, «έχουμε δύο ζωές και η δεύτερη ξεκινά όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μόνον μία».