Skip to main content

Η αγωνία για τα 1.500 ξενοδοχεία και ο σαξοφωνίστας στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Γιατί τα ορεινά ξενοδοχεία βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πού ακούγεται ο μοναχικός σαξοφωνίστας της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Καλημέρα σας!

Καλό μήνα!

Το διεθνές γεωπολιτικό παιχνίδι… χοντραίνει. Υπό την έννοια ότι οι πληροφορίες για παρακολουθήσεις, καταγραφές, κατασκοπικές ενέργειες και τα σχετικά φτάνουν, πλέον, στη Ντάουνιγκ Στριτ του Λονδίνου, αλλά και στην αυλή του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μοιάζουν να έχουν ξεφύγει από τις σελίδες μυθιστορημάτων του Τζον Λε Καρρέ. Τι να πιστέψει κανείς και τι να απορρίψει; Έχει κάποια σημασία; Διότι εκείνο που μετράει είναι ότι με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία εξελίσσεται μια αδυσώπητη κόντρα Δύσης και Ανατολής, που έχει ως ορατό αποτέλεσμα την αύξηση τιμών και πληθωρισμού κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν τους επόμενους μήνες και χρόνια ελλείψεις σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα. Εν έτει 2022 το ρολόι της ιστορίας γυρίζει δεκαετίες πίσω, κάτι για το οποίο κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν δικαιούται να είναι υπερήφανος. Εκτός και αν για κάποιους αυτή είναι η επιδίωξη. Να κτυπήσουν τη Δύση στην καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της, ώστε οι ίδιοι να αναβαθμιστούν ως συνομιλητές και διαμορφωτές της ιστορίας. Πρόκειται για σενάριο που δεν αποκλείεται καθόλου, αν σκεφτεί κανείς τη ματαιοδοξία των ανθρώπων και την… τρέλα, η οποία αφού –όπως λέει η παροιμία- δεν πάει στα βουνά, φωλιάζει στο κεφάλι τους.

Νέα από το Λονδίνο

Σε λίγες ημέρες, από τις 7 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου, θα φανεί μια πρώτη εικόνα της τουριστικής αγοράς της Ευρώπης –και της Ελλάδας φυσικά- για το 2023. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι Βρετανοί αφενός είναι πιο φανατικοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τις καλοκαιρινές διακοπές και αφετέρου η παρουσία τους στη χώρα μας ήταν αισθητά αυξημένη το 2019 έναντι του 2018, αλλά και το 2022 έναντι του 2019, το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ως δεύτερο χρονικό ορόσημο για να έχουμε μια καλή εικόνα για το επόμενο καλοκαίρι οι παράγοντες του τουρισμού θεωρούν τον προσεχή Μάρτιο, όταν οι καταστάσεις ενδεχομένως θα είναι πιο ξεκάθαρες, αφού μια σημαντική παράμετρος των εξελίξεων θεωρείται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγάλη αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά, αλλά και την εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρώπη και στην Αμερική. Με αυτά τα δεδομένα όποια πρόβλεψη κι αν γίνει αυτή τη στιγμή για το 2023 είναι παρακινδυνευμένη και επισφαλής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπογράφονται συμβόλαια ανάμεσα στα ελληνικά ξενοδοχεία και τους διεθνείς tour operators για το προσεχές καλοκαίρι με αυξήσεις που μεσοσταθμικά διαμορφώνονται στο 10%, κάτι που σημαίνει ότι για να κρατήσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι την πελατεία και τον τζίρο τους «ψαλιδίζουν» τα κέρδη, αφού το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί περισσότερο.

Αγωνία για 1500 ορεινά ξενοδοχεία

Στο μεταξύ, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι –η τουριστική σεζόν επισήμως ολοκληρώθηκε χθες 31 Οκτωβρίου για το 90% των προορισμών της χώρας-, δοκιμασία θα περάσουν τα 1500 ξενοδοχειακά καταλύματα των ορεινών προορισμών της χώρας, που προσδοκούν να δουλέψουν από τώρα μέχρι τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδοχείων δεν θα «πιάσει» τις πολυπόθητες 150 ημέρες σχετικώς ικανοποιητικής πληρότητας που θεωρούνται απολύτως απαραίτητες για τη βιωσιμότητά τους –για την ακρίβεια για να αξίζει τον κόπο η λειτουργία τους.

Θριαμβευτικό περιεχόμενο

Όπως συνηθίζει μετά από κάθε μεγάλη έκθεση η ΔΕΘ Helexpo εκδίδει απολογιστικό Δελτίο Τύπου, κάτι αυτονόητο. Και αυτού του τύπου οι ανακοινώσεις από σχετικούς φορείς πάντοτε –ή σχεδόν πάντοτε- έχουν όχι απλώς αυτοαναφορικό, αλλά και θριαμβευτικό περιεχόμενο. Εν προκειμένω, για την αρτιότητα της διοργάνωσης, για την ικανοποίηση των εκθετών, για τη σημαντική προσέλευση του κοινού και τα σχετικά. Όλα θετικά και προβλέψιμα. Χθες, λοιπόν, με μερικές ημέρες καθυστέρηση προφανώς λόγω των συνεχών αργιών της προηγούμενης εβδομάδας, εκδόθηκε το απολογιστικό Δ.Τ. για την Agrotica, στο οποίο –μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα ακόλουθα: «Επίκεντρο του αγροτικού κόσμου από όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτέλεσε η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, η οποία υποδέχθηκε 113.850 επισκέπτες από τις 20-23 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με άξονα την εκμηχάνιση της γεωργίας, την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή, η φετινή Agrotica μετά την περίοδο της πανδημίας έθεσε ξανά εμφαντικά τις κυρίαρχες προτεραιότητες του πρωτογενούς τομέα σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η διοργάνωσή της δημιούργησε πλείστα οφέλη για την πόλη, για τις επιχειρήσεις της και βεβαίως για την τοπική οικονομία, από τη φιλοξενία χιλιάδων εκθετών και πολλών δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών».

Όλα αυτά σε γενικές γραμμές είναι σωστά, αλλά με σοβαρούς αστερίσκους. Διότι ας μη ξεχνάμε ότι η φετινή Agrotica πραγματοποιήθηκε σε εποχή κατά την οποία πολλοί αγρότες έχουν δουλειές στα χωράφια, άρα κάποιοι δεν μπόρεσαν να έρθουν ή το έκαναν με την ψυχή στο στόμα. Το γιατί η διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε στον δικό της χρόνο, στα τέλη Ιανουαρίου, τρεις μήνες μετά δηλαδή, δεν έχει επακριβώς εξηγηθεί. Μόνο ότι συμφώνησαν οι φορείς που εκπροσωπούν την παραγωγή και την εμπορία αγροτικών μηχανημάτων. Επίσης, ενώ είναι σαφές ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση από τους εκθέτες, ιδιαίτερα κάποιοι που έφεραν μηχανήματα, διαμαρτύρονταν ότι ήταν στριμωγμένοι. Παρ’ όλα αυτά το κάτω τμήμα του εκθεσιακού κέντρου λειτούργησε εκείνες τις ημέρες ως… πάρκινγκ, κάτι που έχει ξαναγίνει για τις κυβερνητικές και άλλες λιμουζίνες στο πρώτο σαββατοκύριακο της Διεθνούς Εκθέσεως του Σεπτεμβρίου. Όσο για τα οφέλη των ξενοδοχείων και της αγοράς της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της Agrotica είναι δεδομένα εκ των προτέρων και μάλλον η επίκλησή τους γίνεται εκ του περισσού. Ίσως για να ειπωθεί κάτι που όλοι γνωρίζουν και καλό θα ήταν να το εμπεδώσουν. Ή μήπως στις δύσκολες και πονηρές ημέρες που διανύουμε, με την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου ante portas, τα καλά λόγια λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά για την καταπολέμηση του άγχους;

Μοναχικός σαξοφωνίστας

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές κρυφές και όμορφες γωνίες, ενώ καταγράφονται αθόρυβα σημαντικά στιγμιότυπα, από αυτά που δεν τα περιμένει κανείς. Το τελευταίο διάστημα –για παράδειγμα- έναν μοναχικός σαξοφωνίστας (φωτογραφία) παίζει το ξημέρωμα στη Νέα Παραλία, στο ύψος του Φεγγαριού που εδώ και κάποια χρόνια έχει ποντίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στη θάλασσα. Σίγουρα δεν είναι η πιο… εμπορική ώρα, αφού εκεί γύρω στις 6:30 με 7 παρά το πρωί ελάχιστοι είναι όσοι περνούν από το σημείο. Με αυτό το δεδομένο οι μελωδίες και κάποιες ξεκάρφωτες νότες που προκύπτουν από σαφή διάθεση αυτοσχεδιασμού ακούγονται ξεχωριστά. Σχεδόν εξωπραγματικά. Απαλλαγμένες από τη θεμιτή επιθυμία και προσπάθεια κάθε μουσικού για συγκινήσει το κοινό που τον ακούει, είτε σε μια οργανωμένη εμφάνιση είτε στον δρόμο, σε κάποιο καλό πέρασμα. Είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος μουσικός, στο συγκεκριμένο σημείο, τη συγκεκριμένη ώρα παίζει πρωτίστως για τον εαυτό του. Εκείνες τις στιγμές δεν έχει σημασία ποιος είναι, με την έννοια της επωνυμίας. Αν πρόκειται για επαγγελματία ή ερασιτέχνη, γνωστό ή άγνωστο. Η αξία της προσωπικής κατάθεσης είναι το μόνο που μετράει. Σα να βρίσκεται ο άνθρωπος στον κήπο του σπιτιού του, μόνο που κήπος είναι η παραλία με θέα τη θάλασσα και το φεγγάρι. Η άδολη αγάπη για τη μουσική και ο ήχος που στο συγκεκριμένο περιβάλλον ακούγεται σαν να έρχεται από το πουθενά, δημιουργεί εικόνες. Ξυπνάει συναισθήματα στον ίδιο τον σαξοφωνίστα και στους λίγους διαβάτες και ερασιτέχνες δρομείς που τυχαίνει να περνούν από το σημείο και χωρίς να το επιδιώκουν έχουν μια σπάνια εμπειρία. Από αυτές που δεν πληρώνονται. Και ας μη ξεχνάμε ότι τα πνευστά είναι τα όργανα που βρίσκονται εγγύτερα στην ανθρώπινη φωνή και στα συναισθήματα που τη βαρύνουν απ’ οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μουσικών οργάνων.