Skip to main content

Θέμα ημερών οι (λίγες) αλλαγές στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να έχει λάβει τις αποφάσεις του για το νέο σχήμα τις οποίες σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα.

Από μήνα σε μήνα μετατίθενται οι δημαιρεσίες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Η εκλογή νέων προεδρείων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ήταν αρχικά να γίνει με τη συμπλήρωση δύο χρόνων θητείας, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 7 Νοεμβρίου, καθώς στο μεταξύ η ολοκλήρωση της θητείας των οργάνων της αυτοδιοίκησης πήγε για το τέλος του 2023, αλλά με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι δημαιρεσίες ορίστηκαν τελικά για τις 2 Ιανουαρίου 2022. Οι λόγοι της νέας μετάθεσης δεν έγιναν γνωστοί και ουδείς γνωρίζει σε τι εξυπηρετεί. Πάντως αυτό δυσαρέστησε αρκετούς δημάρχους οι οποίοι θα ήθελαν να προχωρήσουν σε όλες τις αλλαγές, σε προεδρεία συμβουλίων, αντιδημαρχίες, επιτροπές, νομικά πρόσωπα κ.λπ., μια κι έξω προκειμένου να μετριάσουν τις δυσαρέσκειες που πάντα προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Περισσότερο κι από τους δημάρχους, ανυπομονούν για τις αλλαγές εκείνοι που εποφθαλμιούν θέσεις οι οποίες είναι έμμισθες. Πάντως, αλλαγές στα σχήματα των αντιδημάρχων και των αντιπεριφερειαρχών δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν ταυτόχρονα με τις δημαιρεσίες. Μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε μετά τη συμπλήρωση της διετίας, δηλαδή μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξ ου και αρκετοί δήμαρχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτές. Άλλοι, πάλι, οι οποίοι είτε δεν επιθυμούν είτε δεν μπορούν να ανακατέψουν την τράπουλα, βολεύονται μια χαρά με τις συνεχείς παρατάσεις.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει, ως φαίνεται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου δεν πρόκειται να αλλάξει, μιας και ο Πέτρος Λεκάκης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Δρόσο Τσαβλή, μετά τη γνωστή περιπέτεια με τους εμβολιασμούς, δεν έχει κλείσει καν χρόνο στο συγκεκριμένο αξίωμα. Από την άλλη, παρότι θα ήθελε πολύ να αλλάξει πολλούς από τους αντιδημάρχους του, ελλείψει πάγκου, προσανατολίζεται σε ελάχιστες αλλαγές, όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Ζέρβα να έχει λάβει τις αποφάσεις του τις οποίες σκοπεύει να ανακοινώσει λίαν συντόμως, εντός της εβδομάδας, πιθανότατα μετά το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο... παρκαδόρος

Παραμένω στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά κατεβαίνω από τον τρίτο όροφο όπου είναι το γραφείο δημάρχου, στο υπόγειο όπου βρίσκεται το πάρκινγκ. Για την αλλαγή σκυτάλης όσον αφορά τη διαχείριση του σταθμού αυτοκινήτων του δημαρχιακού μεγάρου η Voria.gr σάς ενημέρωσε εγκαίρως. Εκείνο που πληροφορήθηκα λίαν προσφάτως είναι ότι ο άνθρωπος του προηγούμενου αναδόχου ο οποίος ουσιαστικά ήταν εκείνος που λειτουργούσε το πάρκινγκ, επί έντεκα συναπτά έτη, παραμένει στη θέση του, μιας και γνωρίζει απ' έξω και ανακατωτά το αντικείμενο, αλλά θα ανήκει πλέον στο δυναμικό του νέου αναδόχου. Φυσιολογικό, θα μου πείτε. Υπάρχει όμως η εξής λεπτομέρεια. Το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν εκείνο που είχε το 1% των μετοχών, εταιρικού σχήματος υποψήφιου αναδόχου ο οποίος διεκδίκησε τη λειτουργία του πάρκινγκ, αλλά η Οικονομική Επιτροπή του δήμου τον είχε αποκλείσει ως «μη έχοντα σχέση με τη λειτουργία πάρκινγκ». Τώρα, αφού έγινε ο διαγωνισμός, ο έως χθες ακατάλληλος, κρίνεται πλέον ως ο καταλληλότερος...

 Οι επισκέπτες του Τζιτζικώστα

Επισκέψεις θα έχει σήμερα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως πληροφορούμαι πρόκειται να δεχθεί στο γραφείο του τον συντονιστή του τομέα Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή του Χρήστο Γιαννούλη ο οποίος τυγχάνει και επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» η οποία είχε λάβει στις εκλογές του '19 11,48%, εκλέγοντας οκτώ περιφερειακούς συμβούλους. Φαντάζομαι ότι η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τα έργα υποδομής τα οποία εξελίσσονται ή πρόκειται να ξεκινήσουν, καθώς και για όσα θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται ακόμη επί χάρτου.