Skip to main content

Η αναγκαιότητα των ορυκτών στην υγεία και η σχέση χρυσού-κορωνοϊού

Ο άγνωστος ρόλος του χρυσού στη διάγνωση του νέου κορωνοϊού και η υπερπολύτιμη συνεισφορά ορυκτών και μετάλλων στη σύγχρονη ιατρική

Όσο ακατανόητη κι αν φαντάζει με μια πρώτη προσέγγιση η συσχέτιση, τόσο απρόσμενα σημαντική και ουσιώδης εν τέλει είναι: ορυκτά και μέταλλα είναι απολύτως στοιχειώδη για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η πρώτη ύλη, δηλαδή, ταυτόσημη και συναφής με την πρώτη προτεραιότητα. Την υγειά μας.

Μάλιστα, παρότι επίσης δυσδιάκριτη με την πρώτη ματιά, η συσχέτιση αυτή τείνει να γίνει ακόμη ισχυρότερη στη χαλεπή συγκυρία που βιώνει όλος ο πλανήτης: εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και... εξηγούμεθα. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, πως ο χρυσός, αυτό το πολύτιμο ορυκτό που κάνει τις οικονομίες να ευημερούν, αποτελεί ήδη αποφασιστικής σημασίας δομικό στοιχείο πολλών διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19;

Κι όμως, ο χρυσός δεν είναι μόνο βέρες, μενταγιόν, σκουλαρίκια, βραχιόλια και άλλα κοσμήματα, ούτε μόνο λίρες και πλούτος. Ο χρυσός έχει εμπλακεί διαχρονικά στη θεραπεία νοσημάτων του ανθρώπου. Πίσω στο μακρινό 1890, ο ο κυ­α­νι­ού­χος χρυ­σός, μέσω της «χρυσοθεραπείας» του γερμανού βακτηριολόγου Ρόμπερτ Κοχ, επιστρατεύθηκε για την αναχαίτιση του βακίλου της φυματίωσης. 

Σήμερα ο χρυσός γίνεται ολοένα και περισσότερα αναπόσπαστο κομμάτι στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής, της φαρμακοβιομηχανίας και της διάγνωσης ασθενειών, ιδίως ρευματικών νοσημάτων. Η χρήση χημικά ρευστοποιήσιμου χρυσού (ενέσιμος χρυσός στους μύες πασχόντων) στη θεραπεία της ρευματικής αρθρίτιδας, η αξιοποίηση νανομορίων χρυσού στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, η εφαρμογή στη διάγνωση HIV/AIDS, η χρήση στις επικαλύψεις των stents (αγωγοί που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές κατά τη διάρκεια θεραπειών των αγγείων), δεν είναι καινούργια δεδομένα.

Όπως δεν είναι κάτι καινούργιο και η αξιοποίηση, σε επίπεδο νανοσωματιδίων, στα Τεστ Ταχείας Διάγνωσης (RDTs) που εντοπίζουν ταχύτατα την ύπαρξη ασθενειών όπως η ελονοσία (αλλιώς μαλάρια), με μία μόνο σταγόνα αίματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκατοντάδες εκατομμύρια Τεστ Ταχείας Διάγνωσης διακινούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Και τα τεστ αυτά δίνουν σαφές και οριστικό αποτέλεσμα σε μόλις 15-20 λεπτά από την εξέταση!

Τώρα, ο χρυσός διεκδικεί μεγάλο μερίδιο σε αντίστοιχα τεστ που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού. Μία από τις πρώτες εταιρείες κλινικών διαγνωστικών που εφαρμόζουν τεστ με βάση τον χρυσό είναι η αμερικανική BioMedomics. Αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης αναγνωρίζουν την παρουσία βιοδεικτών από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό, αντί να αναζητήσουν τον ίδιο τον ιό, και μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον COVID-19, ακόμη και αφότου αυτός έχει εξαφανιστεί από το σώμα!

Ό,τι «λάμπει», δεν είναι -μόνο- ο χρυσός!

Και δεν είναι μόνο ο χρυσός. Μέταλλα και ορυκτά όπως ο άργυρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, δίνουν υπεραξία στη σύγχρονη ιατρική μέσω της τεχνολογίας.

Το ασήμι (άργυρος) διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και αντισηπτική δράση. Μπορεί να απολυμάνει το πόσιμο νερό από ανθεκτικά υπερμικρόβια όπως η Escherichia Coli, σε 20 μόλις λεπτά! Άργυρος συναντάται σε ιατρικές στολές και εξοπλισμό, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθετήρες, εμφυτεύματα, καθώς και στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.

Ο χαλκός απαντάται σε κομβικό διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, αλλά και σε διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία. Διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ιών και των λοιμώξεων. Ένα εκατομμύριο υπερβακτήρια, όπως ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος (MRSA), εξολοθρεύονται μέσα σε λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή τους σε επιφάνεια χαλκού ενός τετραγωνικού εκατοστού.

Οι επιφάνειες από χαλκό έχουν ιδιαίτερα υψηλή δυσανεξία στα βακτήρια και τους ιούς, η οποία δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις τους. Για τον λόγο αυτό συνιστώνται από τους ειδικούς για ευρεία χρήση στα νοσοκομεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους. Εταιρείες στην Ευρώπη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες από νανοϊνες και οξείδιο του χαλκού. 

Μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων, ο χαλκός ενισχύει τη υγεία οστών, αιμοφόρων αγγείων, νεύρων καθώς και την ανοσοποιητική λειτουργία. Απορροφά, δε, τον σίδηρο και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ύπαρξη επαρκούς ποσοστού χαλκού στις διατροφικές μας συνήθειες ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

Με τη σειρά του, ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες. Αξιοποιείται στην ιατρική για την προστασία από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία στις ποδιές των ασθενών, αλλά και των γιατρών, όταν εκτίθενται υποχρεωτικά σε Ακτίνες Χ, είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι πολύτιμος για τον οργανισμό, αφού έχει ζωτική σημασία για την ανοσολογική λειτουργία, τον σχηματισμό λευκών αιμοσφαιρίων, τη γονιμοποίηση των ωαρίων, την κυτταρική διαίρεση και μια σειρά από ενζυματικές διαδικασίες.

«Βρίθει» αντιϊκών ιδιοτήτων που μειώνουν τη διάρκεια μολύνσεων ή τις αποτρέπουν εντελώς να μας προσβάλλουν. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία πολλών μολυσματικών ασθενειών. Ο ψευδάργυρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και πολύτιμος για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αποτελεί, δε, φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι δύναται να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως εάν η λήψη του γίνει το πρώτο 24ωρο. Συναντάται, επίσης, σε αντισηπτικά σκευάσματα, σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος, καθώς και σε άλλες φαρμακευτικές εκδοχές.

Πρωταγωνίστρια στο μέτωπο κατά του COVID-19 η εξορυκτική βιομηχανία

Όλα αυτά τα ορυκτά η χώρα μας τα διαθέτει σε τεράστιο απόθεμα στο υπέδαφός της. Ένα εκ των πιο σημαντικών, παγκοσμίου κλάσης, βεβαιωμένων κοιτασμάτων χρυσού, άργυρου, μόλυβδου, χαλκού και ψευδάργυρου εντοπίζεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αξιοποιούνται από την Ελληνικός Χρυσός. Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη, κυρίως σε ποιότητα χρυσού και χαλκού. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές τελεί υπό ανάπτυξη.

Ο κορωνοϊός δεν «χτύπησε» μόνον την πόρτα μας και τα συστήματα υγείας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Η οποία πάντα θεωρούσε τον χρυσό ως ένα ασφαλές και σταθερό απόθεμα αξίας, ένα καταφύγιο, ιδίως σε περιόδους διεθνών πιέσεων, μεταξύ των οποίων και οι υγειονομικές. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο χρυσός, καθώς και πολλά ακόμη ορυκτά, είναι απολύτως αναγκαία για νευραλγικές ανάγκες τις ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και η πιο σημαντική: η υγεία.

Ως εκ τούτου, αυτό το «απόθεμα αξίας» πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα να παράγει και να προμηθεύει: είναι καθοριστική η σημασία του εφοδιασμού της χώρας μας και εν γένει της Ευρώπης με πρώτες ύλες που δύνανται να ανταποκριθούν στην εκτόξευση της ζήτησης αλλά και στην ανάγκη για ικανά αποθέματα ασφαλείας. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή επάρκεια σε ορυκτά διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την κατασκευή τους εντός ΕΕ και την έγκαιρη προμήθειά τους σε όλες τις χώρες-μέλη. Πολλώ δε μάλλον εξασφαλίζει επάρκεια, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, στην ιατρική βιομηχανία και στη θεραπευτική πρακτική.

Καθίσταται, λοιπόν, εξαιρετικά κομβικός ο ρόλος της εξορυκτικής βιομηχανίας στην «αλυσίδα ζωής» που έχει σχηματιστεί γύρω από τον πλανήτη, ώστε να θωρακίσει τους «κρίκους» της παρέχοντας ό,τι ακριβώς απαιτείται στο μαζικό μέτωπο που έχει ανοίξει απέναντι στον νέο κορωνοϊό. 

Λόγω του πλούσιου και υψηλής ποιότητας μεταλλευτικού της υπεδάφους, η χώρα μας και η βιομηχανία της, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, αναδεικνύεται σε πολύτιμο παίκτη της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς.