Skip to main content

Η ανάπλαση της ΔΕΘ και ο δηκτικός Σιμόπουλος για τη θαλάσσια συγκοινωνία

Θα γίνουμε σοφότεροι για το μεγάλο πρότζεκτ της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Πολλά τα βαριά ονόματα στις φετινές δημοτικές εκλογές

-Πολλοί μαθαίνω προβληματίστηκαν από την ανυπαρξία αναφοράς στο πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ στις συσκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης εν όψει της Έκθεσης. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο έργο στη συνάντησή του με τους βουλευτές, δεν το ανέφερε στη δήλωσή του και γενικώς δεν μαθεύτηκε να έχει γίνει κάποια νύξη. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη του πρότζεκτ, στο οποίο εκκρεμεί πλέον μόνον η έγκριση του χρηματοδοτικού μοντέλου που θα το εγκρίνει το Υπερταμείο και την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Κι επειδή το χρήμα είναι ο κρίσιμος παράγοντας πάντα, προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει κάτι απτό στα χέρια του για να κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις. Όλοι πλέον αναμένουν την αναφορά (ή τη μη αναφορά) του πρωθυπουργού στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ για τη Θεσσαλονίκη, που έχει και οπαδούς και πολέμιους...

-Πολύ στοχευμένο το άρθρο του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτου Σιμόπουλου, σχετικά με τη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Αν και συνήθως ο κ. Σιμόπουλος δεν είναι "κομψός" όταν στηλιτεύει κάτι και δεν φείδεται χαρακτηρισμών, αποφεύγει να χαρακτηρίσει το έργο "φάντασμα", όμως θέτει τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Για τα ευφάνταστα σενάρια περί αποσυμφόρησης της περιφερειακής οδού μέσω της θαλάσσιας συγκοινωνίας και περί εναλλακτικής στο Flyover, ο κ. Σιμόπουλος τα λέει πολύ καλά. Και για το γεγονός ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται για την κατασκευή των υποδομών. Ένα έργο που το θέλουμε όλοι, σε βαθμό που θα πανηγυρίζαμε εάν γινόταν, αλλά δεν βγαίνει και δεν γίνεται. Ε γιατί το σέρνουμε στην ατζέντα της πόλης και το ανασύρουμε από τη λήθη όποτε μας καπνίσει, ένας Θεός ξέρει. Μας δουλεύουν, δουλευόμαστε μεταξύ μας, όπως θέλετε πείτε το, έπειτα από καμιά εικοσαριά χρόνια που σέρνεται αυτή η υπόθεση, μόνο γέλια προκαλεί η ανάσυρσή της.

-Με βαριά χαρτιά κατεβαίνουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές πολλές παρατάξεις. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αναγνωρίσιμοι και με μεγάλη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, στελεχώνουν όλες τις παρατάξεις. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι στον δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη Ζέρβα υπάρχουν πολύ ισχυρά ονόματα που προστέθηκαν φέτος σε σχέση με το 2019, όπως ο Θανάσης Δεβλιώτης, ο Μηνάς Σαμαντζίδης και ο Χρήστος Νικολαΐδης. Στην παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη,  μετά το δυναμικό ξεκίνημα με ηχηρά ονόματα από την αυτοδιοίκηση και τον αθλητισμό και στη συνέχεια την ένταξη του Βασίλη Γάκη στο ψηφοδέλτιο, συζητείται πολύ και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής, του Σπύρου Βούγια. Με τον Σπύρο Πέγκα, εκτός από τον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και τους Τρεμόπουλο-Τζακόπουλο, υπάρχει ο πρώην πρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, Νίκος Μανομενίδης, ο οποίος είναι άνθρωπος του επιχειρείν, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον δημόσιο χώρο. Και εκτός Θεσσαλονίκης όμως η εικόνα είναι ίδια. Για παράδειγμα στον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο, Κορδελιού – Ευόσμου, με τον Κλεάνθη Μανδαλιανό υπάρχουν πολύ ισχυρές υποψηφιότητες όπως του Κώστα Σωτηράκη και του Μίλτου Τασούλη, με τον Λευτέρη Αλεξανδρίδη κατεβαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος της Euro Τηλεόραση, Αλέξανδρος Φερραίος και με τη Μαρία Μανούκα ο Χρήστος Αντίνου και ο Σωτήρης Μαγόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολλή δουλειά στη στελέχωση των ψηφοδελτίων από όλους τους υποψήφιους δημάρχους και η μάχη του σταυρού θα είναι εξαιρετικά σκληρή για όλους. Εξαιρετικά ευχάριστο ότι συμμετέχουν και "σταρ" και πολίτες με έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες. Κανονική γιορτή της Αυτοδιοίκησης.

-Δυο συγκινητικές στιγμές είχε η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού της "Αλληλεγγύης" από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Η πρώτη αφορά στον Αριστείδη Καμπανό, τον πατέρα του αδικοχαμένου Άλκη, όπου ο περιφερειάρχης στην παρουσίασή του δάκρυσε. Η δεύτερη όταν ο Φώτης Μπίμπασης του παρέδωσε τις λέξεις "εμπιστοσύνη" και "αλληλεγγύη" τυπωμένες στον κώδικα Μπράιγ, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.