Skip to main content

Οι απελάσεις στα Τίρανα και το... δεύτερο τούρκικο προξενείο στη Θράκη

Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, οι απελάσεις Ιρανών από την Αλβανία και ο ρόλος των ΗΠΑ και η «Ένωση Τουρκική Νεολαίας Κομοτηνής» στη Θράκη.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί οποιαδήποτε ονομασία συμφωνήσουν Αθήνα και Σκόπια. Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής πρόσθεσε ότι πιθανή ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει ρωσικά αντίμετρα.

Η Ρωσία χαμήλωσε τους τόνους στο Σκοπιανό, και τώρα αποδέχεται την Συμφωνία. Αυτό έλεγε και παλαιότερα, εκτός από το πρόσφατο διάστημα όπου απειλούσε και με διαμαρτυρία στον ΟΗΕ. Είπε όμως ο Πρεσβευτής, και ότι θα υπάρξουν αντίμετρα αν ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Κι άλλο να ενταχθούν; Ήδη μπήκαν από το παράθυρο. Ποιος θα τους βγάλει;

Ο Κοτζιάς τους έκανε το χατίρι να μπουν στο άψε-σβήσε, χωρίς πολλές προϋποθέσεις, και το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι να απαιτήσει η Ελλάδα την έξοδο, ακόμη κι αν συνεχίσουν οι Σλάβοι την ανθελληνική πολιτική σε βαθμό που κι ο πρόθυμος Α. Τσίπρας ενοχληθεί. Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι στην ουσία οριστική.

Πώς κινούνται οι Τούρκοι, και πώς δεν κινηθήκαμε εμείς την εποχή που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα.. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς απένειμε στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ποντγκόριτσα, Σερχάτ Γκαλίπ, ειδικό μετάλλιο, βραβεύοντας στο όνομά του την Τουρκία για τη συμβολή της στην αναδιάρθρωση του Μαυροβουνίου.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Τίρανα και ακόμη ένας Ιρανός διπλωμάτης απελάθησαν, επειδή, διότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες βλαπτικές για την (εθνική) ασφάλεια» της Αλβανίας. Δεν ανακοίνωσαν ποιες είναι οι δραστηριότητες, αλλά τις γνωρίζει ο Καλλισθένης.

Στην Αλβανία, οι ΗΠΑ ίδρυσαν στρατόπεδο-οικισμό για τους Ιρανούς μουζαχεντίν, αντιπάλους του καθεστώτος των μουλάδων, τους οποίους μετέφεραν από το Ιράκ που είχαν δραπετεύσει. Πράκτορες του Ιράν τους παρακολουθούσαν στην Αλβανία, με τους μουζαχεντίν να εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους. Τα Τίρανα έδιωξαν τους δυο διπλωμάτες, ως συνεργούς των Ιρανών πρακτόρων.

Υποψήφιοι δήμαρχοι στην Θράκη, υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της Βουλής, είναι και δυο τουρκόφρονες, που επιβραβεύονται για τους μειονοτικούς ψήφους που "ρυθμίζει" το τουρκικό Προξενείο για τους εκλεκτούς του. Και οι δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χρησιμοποιώντας το κύρος που τους δίνει η θέση τους στο δημοτικό συμβούλιο λειτουργούν αναφανδόν υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και τοποθετούνται πολιτικά ΠΑΝΤΑ στην πολιτική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτούς βρήκαν τα κόμματα της Βουλής; Οι ψήφοι του Προξενείου, μετρούν περισσότερο από το συμφέρον της Ελλάδας; Φαίνεται ότι μετρούν.

Πριν από μερικές μέρες η παράνομη "Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής" (GTGB)  γιόρτασε τα 90 έτη από την ίδρυσή της. Για τον σύλλογο αυτό έχει πει πως ιδρύθηκε μετά από εντολή του Μουσταφά Κεμάλ.

Καθ’ όλη του την λειτουργία αυτός ο σύλλογος λειτούργησε σαν ένα δεύτερο προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Είναι σαφές δηλαδή πως εκπροσωπεί τουρκικά συμφέροντα. Στην εκδήλωση λοιπόν για τα 90χρονα αυτού του συλλόγου, έβγαλε και λόγο ο "προοδευτικός" βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά.

Πρωτοφανείς εικόνες στο αλβανικό κοινοβούλιο, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, δέχθηκε επίθεση με αυγά ενώ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής. Τα αυγά, που πέρασαν ξυστά από το κεφάλι του Ράμα, εκσφενδόνισε βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, ο οποίος πρέπει να εκπαιδευθεί στο σημάδι.