Skip to main content

Η απαίτηση Τσίπρα και η δύσκολη αποστολή Τσακαλώτου

Η εντολή έχει διαμηνυθεί με κάθε επισημότητα από το Μέγαρο Μαξίμου προς το μέγαρο της οδού Νίκης - Οι δυσκολίες της αποστολής και η μέση λύση.

Τι έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως προτεραιότητα για το αμέσως προσεχές διάστημα; Να απαλλαγεί η Ελλάδα από την παρουσία του ΔΝΤ το συντομότερο και αν είναι δυνατόν ακόμα και πριν από το Πάσχα! Η εντολή έχει διαμηνυθεί με κάθε επισημότητα από το Μέγαρο Μαξίμου προς το μέγαρο της οδού Νίκης, οι ένοικοι του οποίου καλούνται να την υλοποιήσουν.

Ποιος ο λόγος αυτής της βιασύνης; Ο κ. Τσίπρας θέλει για σημειολογικούς λόγους να αποπεμφθεί το Ταμείο από την Ελλάδα και αυτό γιατί σκοπεύει να το αξιοποιήσει εκλογικά, ενόψει της 26ης Μαΐου. Και θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να το πετύχει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει απαντήσει ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η Γερμανία αντιδρά στην αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Ο λόγος; Το Βερολίνο δεν έχει σε καμία υπόληψη τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΕΕ, καθώς και τον βαθμό αυστηρότητας του. Συνεπώς, ένας οργανισμός, όπως το Ταμείο, είναι πάντα χρήσιμος σε χώρες – στόχους όπως η Ελλάδα. Ωστόσο η αποστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι πολύ δύσκολη. Και θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην προσεχή εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί, εκτός από το αυστηρώς τεχνοκρατικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να αντεπεξέλθει και στις πολιτικές απαιτήσεις που θα προκληθούν, για την ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος.

Για την ιστορία, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει το απαιτούμενο απόθεμα για να αποπληρώσει το συνολικό όφελος της προς το ΔΝΤ. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν θα την αφήσουν τελικά να το πράξει, αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία για την εξαγορά μέρους των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.