Skip to main content

Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η Βολιβία, όπου κυβερνά ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, που ανήκει στην αριστερά, έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Χιλή και Κολομβία ανακοίνωσαν παράλληλα πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ.

Στη Λα Πας, η κυβέρνηση «έλαβε την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (...) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φρέντι Μαμάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γενική γραμματέας της προεδρίας Μαρία Νέλα Πράδα ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Απαιτούμε να τερματιστούν οι επιθέσεις (...) οι οποίες έχουν προκαλέσει ως τώρα χιλιάδες θανάτους αμάχων και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Χαμάς εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας, εκφράζοντας τη «μεγάλη εκτίμησή της» γι’ αυτήν και καλώντας αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να τη μιμηθούν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ως αυτό το στάδιο.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, που βρίσκεται σήμερα στην 26η ημέρα του, είχε έναυσμα την πολυαίμακτη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε τομείς του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και απήχθησαν άλλοι 240 και πλέον, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σε αντίποινα, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, βομβαρδίζει έκτοτε ακατάπαυστα τον θύλακα των 2,4 εκατ. κατοίκων, όπου επέβαλε απόλυτη πολιορκία. Και πλέον διεξάγει τις τελευταίες ημέρες χερσαίες επιχειρήσεις.

Προτού κόψει τις γέφυρες, ο βολιβιανός πρόεδρος Άρσε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον παλαιστίνιο πρεσβευτή Μαχμούντ Ελαλουάνι.

Προηγούμενο

Η Βολιβία είχε ήδη προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ το 2009. Ο τότε πρόεδρος, ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες, είχε λάβει την απόφαση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Λα Πας έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από τα χρόνια του 1980.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όταν στην εξουσία βρισκόταν μεταβατική κυβέρνηση της δεξιάς, προτού ο Λουίς Άρσε, τότε ακόμα δελφίνος του κ. Μοράλες, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Έβο Μοράλες χαρακτήρισε καθυστερημένη την απόφαση της κυβέρνησης Άρσε, εκτιμώντας πως οφειλόταν «στην πίεση του λαού» καθώς «το ισραηλινό καθεστώς έχει δολοφονήσει πάνω από 8.500 ανθρώπους».

Χθες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα, όπου κυβερνά η Χαμάς.

Πριν καν από τον βομβαρδισμό αυτόν, το υπουργείο έκανε λόγο για 8.525 νεκρούς, ανάμεσά τους 3.542 παιδιά, και πάνω από 21.000 τραυματίες αφότου άρχισε ο πόλεμος.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακαλώντας τον πρεσβευτή Χόρχε Καρβαχάλ από το Τελ Αβίβ.

Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου. Η κυβέρνηση του κ. Μπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Στην Μπογοτά, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατήγγειλε τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» ανακαλώντας την πρεσβεύτρια Μαργαρίτα Μανχάρες.

Η σχέση Κολομβίας/Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένη, με τον πρόεδρο Πέτρο να επικρίνει με σφοδρότητα δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον τρόπο που δρα ο ισραηλινός στρατός και τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαλί Νταγάν να τον κατηγορεί για «αντισημιτικές» θέσεις.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά του περιφερειακές δυνάμεις όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, ζητούν σε ολοένα πιο υψηλό τόνο κατάπαυση του πυρός.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλε την Παρασκευή την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο οποίος θέλει να σβήσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ