Skip to main content

Η βροχή των Περσείδων κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο

Πρόκειται για την φωτεινότερη και πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων η πεφταστέρια

Η ετήσια θεαματική βροχή των Περσείδων κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο (12-13/8). Πρόκειται για την φωτεινότερη και πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων η πεφταστέρια.

«Αν έχει ωραίο καθαρό καιρό και σκοτεινό ουρανό, βγείτε έξω λίγο πριν την αυγή και θα βλέπετε ένα πεφταστέρι ανά λεπτό περίπου», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA για τους μετεωρίτες Μπιλ Κουκ. «Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο θέαμα», συμπλήρωσε.

Τι είναι οι Περσείδες;

Οι Περσείδες – μία από τις μεγαλύτερες βροχές μετεώρων που είναι ορατές- εμφανίζονται κάθε χρόνο στα τέλη του καλοκαιριού. Οι συγκεκριμένες βροχές προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, επειδή οι διαδρομές των μετεώρων φαίνεται να ξεκινούν από αυτό το σημείο του ουρανού.

Οι Περσείδες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό, είπε ο επιστήμονας της NASA. Η φετινή βροχή έχει ήδη ξεκινήσει αλλά θα κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης, το φεγγάρι θα είναι μια φθίνουσα ημισέληνος. Αυτά είναι καλό γιατί ένα φωτεινό φεγγάρι μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό των μετεώρων. Πέρυσι, το φεγγάρι ήταν γεμάτο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των Περσείδων. Όποιος βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο θα έχει καλή θέα φέτος, εφόσον ο ουρανός είναι καθαρός από φωτορύπανση και σύννεφα. Δεν χρειάζεστε εξοπλισμό για να τα δείτε, αλλά θα πρέπει να περιμένετε να προσαρμοστούν τα μάτια σας στο σκοτάδι.

ΠΗΓΗ: AP NEWS