Skip to main content

Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο: Κρίσιμο το 2019 για τη δίκη

Στοιχεία και ερμηνείες της πολύκροτης δίκης αναλύθηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο. Η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης».

20 Απριλίου 2015, ημέρα έναρξης της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής που καθήλωσε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνία, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, τη σύλληψη δεκάδων μελών και στελεχών της Χ.Α., που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες, και τη μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα «Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο. Η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης», η ανάδειξη της δίκης, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά, κι ενώ το ενδιαφέρον του Τύπου για την υπόθεση έχει μειωθεί αισθητά, καθίσταται πλέον κρίσιμη και αναγκαία, ως ένα από τα κυριότερα όπλα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον νεοναζισμό που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στον χώρο πολιτισμού Ένεκεν στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νομικό, Νίκο Παρασκευόπουλο, τη δημοσιογράφο και μέλος του Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch» που συστάθηκε για την παρακολούθηση της δίκης, Ελευθερία Κουμάντου και τον παραγωγό και παρουσιαστή εκπομπής για τη Χρυσή Αυγή στο omniatv.com, «Ύποπτο Μούσι», που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές εκτίμησαν πως η δίκη βρίσκεται ακόμη στα μισά της διαδικασίας και δήλωσαν απαισιόδοξοι για την ολοκλήρωσή της εντός του 2019. «Η δίκη καθυστέρησε αρκετά από την αρχή, είτε λόγω των λίγων δικάσιμων κατά την έναρξη της διαδικασίας - τέσσερις τον μήνα - και το χωροταξικό πρόβλημα, είτε λόγω της οκτάμηνης αποχής των δικηγόρων το 2016, είτε λόγω των πολλών κατηγορουμένων και μαρτύρων υπεράσπισης, 69 και 136 στο σύνολο αντίστοιχα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Παρασκευόπουλος. Τόνισε, δε, πως η συγχώνευση των κατηγοριών και η συγκέντρωσή τους σε μία δίκη θα συνεπαγόταν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια.

«Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 329 συνεδριάσεις και με την καθυστέρηση στην αρχή της δίκης είμαστε πίσω 40 συνεδριάσεις» είπε από την πλευρά της η κ. Κουμάντου, η οποία παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία από την εκδίκαση της υπόθεσης. Υπογράμμισε την άρνηση της Χρυσής Αυγής για μαγνητοσκόπηση και φωνοληψία της δίκης, καθώς και την «λάθος προσέγγιση» της αστυνομίας και του Τύπου στο όλο ζήτημα και παρότρυνε το κοινό να παρακολουθεί στενά την υπόθεση από τις διαθέσιμες πλατφόρμες καθώς «αποδεικνύει την οργάνωση, τη λειτουργία και την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής». «Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα μπορεί να θεωρηθεί "υπόθεση μοντέλο" για το πώς δρούσε και ενημερωνόταν η Χ.Α.» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και σε άλλες υποθέσεις, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής λειτουργεί παρελκυστικά, καταθέτοντας πληθώρα ερωτήσεων στο δικαστήριο και επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τα περισσότερα από σκληρούς δίσκους κατεσχεμένων υλικών, που αποδεικνύουν τη σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης.



«Από τα μέχρι τώρα δεδομένα βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλο εύρος στοιχείων που αποδεικνύουν τη σύσταση εγκληματικής ομάδας, που προκύπτει από την αφήγηση σε τρία κομμάτια: το μεταναστευτικό, το μακεδονικό και το δίπολο "μνημόνιο-αντιμνημόνιο"», είπε το «Ύποπτο Μούσι» εξηγώντας τους βασικούς πυλώνες ανόδου της οργάνωσης.

Μίλησε για την τακτική που ακολουθεί η Χρυσή Αυγή στην προσέλκυση νέων στελεχών και μελών, «τον φόβο και την απειλή», σημειώνοντας πως συχνά διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και φήμες για να πολεμήσουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν "απειλή". Ανέλυσε την τακτική με την οποία αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί ["μα αυτά τα κάνουν και σε εμάς" - "αν έγιναν όλα αυτά ο αρχηγός (σ.σ. Μιχαλολιάκος) δεν ξέρει τίποτα"] και χαρακτήρισε τη δίκη ως σημείο εκκίνησης για τη θωράκιση απέναντι σε κάθε είδους ολοκληρωτισμού και την αντίληψη τέτοιων μορφωμάτων.

Διευκρίνισε μάλιστα πως το 2019 είναι κρίσιμο έτος καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η φάση των αναγνωστέων και πλέον η δίκη συνεχίζει με τους σχολιασμούς και τους πρώτους μάρτυρες υπεράσπισης και έπεται η απολογία των κατηγορουμένων. «Περιμένουμε να δούμε τι έχουν να πουν για τις κατηγορίες σε σχέση με τα τεκμήρια και τον τρόπο με τον οποίο ταυτιζόταν η πολιτική με την εγκληματική οργάνωση. Μέχρι τώρα οι κατηγορούμενοι δια των υπερασπιστών τους δεν έχουν απαντήσει ούτε σε ένα από αυτά τα ζητήματα που θέτει το κατηγορητήριο» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης μετά τις τοποθετήσεις, παρέμβαση πραγματοποίησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, που παρέστη στην εκδήλωση, ζητώντας συγγνώμη ως δημοσιογράφος «που δεν προσπάθησα να εντάξω καθημερινά τέτοια θέματα στην ειδησεογραφία όσο ασκούσα το επάγγελμα».



Αίσθηση τέλος προκάλεσε η μαρτυρία μίας μητέρας από το κοινό, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον φασισμό που αναδύεται στα σχολεία. Όπως εξήγησε, στο σχολικό συγκρότημα της κόρης της, στη δυτική Θεσσαλονίκη, «το 80% των μαθητών της τάξης, χωρίς να υπερβάλλω, είναι υπέρ της Χρυσής Αυγής, αν όχι ανοιχτά, την υποστηρίζουν έμμεσα και αυτό φαίνεται από τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Β. Ελλάδος και Ηπείρου του υπ. Μετανάστευσης Νίκος Ράγκος κ.α.