Skip to main content

Η διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών στη Φλώρινα

Απολαύστε στη Φλώρινα, το νομό των επτά βουνών και των έξι λιμνών, τη μαγευτική διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών. Τέσσερα επισκέψιμα οινοποιεία υπόσχονται ένα αξέχαστο ταξίδι.

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Ο νομός Φλώρινας, ξεχωρίζει για τις απαράμιλλες ομορφιές του και τις εναλλαγές των τοπίων του. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρακτηρίζεται από την επιβλητική παρουσία επτά βουνών, τα οποία είναι κατάλληλα για δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ορειβασία.

Οι 6 λίμνες αποτελούν τουριστικό προορισμό, καθώς η ποικιλία χρωμάτων και αισθήσεων που τις χαρακτηρίζει θα σας συνεπάρει στα ταξίδια της φύσης. Εκεί αρχίζει και η διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών.

Κτήμα Άλφα
2ο χλμ. Αμυνταίου-Αγίου Παντελεήμονα, Αμύνταιο Φλώρινας

Το Κτήμα Άλφα δημιουργήθηκε το 1997 από τον οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη. Οι δύο συνέταιροι επέλεξαν να δημιουργήσουν το οινοποιείο τους στην περιοχή Ράστο του Αμυνταίου, που φημίζεται για την παραγωγή σταφυλιών καλύτερης ποιότητας, συνολικής έκτασης 650 στρεμμάτων. Οι ιδιοκτήτες σύντομα θα προχωρήσουν στην επέκταση του αμπελώνα, ενώ υπάρχουν επενδυτικές σκέψεις για τη δημιουργία ξενώνα.

Το 25% των κρασιών του «Κτήμα Άλφα» εξάγονται στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Κύπρο, την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Βέλγιο και η αυξανόμενη ζήτηση των κρασιών δικαιολογεί την αύξηση στον τζίρο του οινοποιείου. Τη χρονιά που πέρασε ο κύκλος εργασιών του «Κτήμα Άλφα» άγγιξε τα 1,825 εκατ. ευρώ, ενώ για τη τρέχουσα χρονιά εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,2 εκατ. ευρώ. 

Ο οινοποιητικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί ικανοποιεί τη φιλοσοφία του οινοποιού: «Απόλυτος σεβασμός στο οικοσύστημα, στον αμπελουργό και τον οινόφιλο».

Η υπόγεια κάβα είναι από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους χώρους του οινοποιείου, η οποία φιλοξενεί σε ιδανικές συνθήκες καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου τα δρύινα βαρέλια, όπου παλαιώνει το κρασί του κτήματος. Υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή για τον επισκέπτη του οινοποιείου, έτσι ώστε να μπορεί να ξεναγηθεί στις υπόγειες κάβες του κτήματος, χωρίς να αναταράσσει την ησυχία των κρασιών μέσα στα βαρέλια. Περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, μπορείτε να ανακαλύψετε εσείς οι ίδιοι στην προγραμματισμένη επίσκεψή σας στο κτήμα.
 
Τέλος, η αίθουσα γευστικής δοκιμής αποτελεί τον χώρο όπου ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και αρχίζει η απόλαυση των προϊόντων του κτήματος. Συνεπικουρείται από μία αίθουσα θεματικών παρουσιάσεων και μία αίθουσα-πωλητήριο κρασιών βιβλίων και μικρών αντικειμένων που σχετίζονται με το κρασί.

Κτήμα Παύλου
Αγ. Παντελεήμονας Φλώρινας

Το Κτήμα Παύλου αποτελεί το όνειρο του Γιώργου Παύλου και του Βασίλη Κάγκα. Παιδικοί φίλοι, που μεγάλωσαν στον Άγιο Παντελεήμονα, εργάστηκαν και οι δύο στους αντίστοιχους αμπελώνες των οικογενειών τους συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση της γεωργίας και της οινοποιίας. Ο Γιώργος Παύλου εγκαταστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στον Καναδά, όπου συνάντησε τον Alex Pulcini, ο οποίος τελικά έγινε ο τρίτος συνεταίρος σε αυτή τη φιλόδοξη περιπέτεια.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος, που παραδόθηκε μέσα από αρκετές γενεές των οικογενειών Παύλου και Κάγκα, παράγει σταφύλια που καλλιεργούνται οργανικά. Η ηλικία των κλημάτων εκτείνεται από 15 μέχρι 100 ετών, με την πλειοψηφία αυτών να είναι άνω των 70. Η φύτευση ενός νέου αμπελώνα που να περιβάλλει την ιδιοκτησία του κτήματος άρχισε το 2006, «στόχος μας είναι να έχουμε ένα 100% πιστοποιημένα «οργανικό» αμπελώνα μέχρι το 2012», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Γκάγκας . Η συνολική έκταση του αμπελώνα είναι 120 στρέμματα. Το 20% των κρασιών τους εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία και τον Καναδά. Το σλόγκαν μας είναι «Φύση και παράδοση στο ποτήρι σας», αναφέρει ο κ. Γκάγκας. 

Κυρ-Γιάννη Οινοποιείο Αμυνταίου
Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας

Το φιλόξενο περιβάλλον του οινοποιείου του Γιάννη Μπουτάρη βρίσκεται στο αμπελουργικό χωριό του Αγίου Παντελεήμονα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας που ορίζεται από τους ορεινούς όγκους του Καϊμακτσαλάν και του Βιτσίου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα κατάλληλο για κρασιά υψηλών απαιτήσεων, λόγω του μεγάλου υψόμετρου και των τεσσάρων λιμνών που περικλείουν την αμπελουργική ζώνη.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες στο Αμύνταιο βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μέτρων, είναι συνολικής έκτασης 165 στρεμμάτων και υπάγονται στο δήμο Αγ. Παντελεήμονα, εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης ΟΠΑΠ Αμυνταίου. Τα προϊόντα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία κ.α. Οι εξαγωγές ισοδυναμούν σήμερα με το 15% των πωλήσεων της οινοποιίας, με στόχο τα ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 50% μέχρι το 2015.

Η τελευταία οικονομική χρήση της Κυρ-Γιάννη (Ιούνιος 2008 ) έκλεισε στα 2.8 εκατ. ευρώ με κέρδη 120.000 ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα της οινοποιίας περιλαμβάνει: ένα διετές σχέδιο Βελτίωσης Αγροτικών Εγκαταστάσεων, ύψους 600.000 ευρώ και αγορά 150 στρεμμάτων νέων αμπελώνων στο Αμύνταιο, μέσα στην επόμενη 3ετία. Επίσης,  -στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου του Δ΄ ΚΠΣ- σχεδιάζεται επέκταση του οινοποιείου, δημιουργία νέας αποθήκης, εκσυγχρονισμού του μηχανικού εξοπλισμού και δημιουργία νέου επισκέψιμου χώρου, μία επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2009-12.

«Όραμά μας είναι η ανάδειξη του δυναμικού του Ελληνικού -και ιδιαίτερα μάλιστα του Μακεδονικού- αμπελώνα καθώς και η σταδιακή μας καθιέρωση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη βασική μας αρχή είναι ότι η καινοτομία χτίζει την παράδοση! Με έμφαση στις γηγενείς μας ποικιλίες, σύγχρονους τρόπους οινοποίησης, επαγγελματική προσέγγιση και κρασιά που προσφέρουν μια ελκυστική πρόταση απόλαυσης στο σύγχρονο καταναλωτή, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της «Κυρ- Γιάννη», κ. Στέλιος Μπουτάρης, γιος του γνωστού οινοποιού κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Ε.Α.Σ. Αμυνταίου
1ο χλμ. Αμυνταίου-Φλώρινας, Αμύνταιο Φλώρινας


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου ιδρύθηκε 1960. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά, έχει να επιδείξει μια λαμπρή πορεία μέσα στο χρόνο. Η επίσκεψη στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο ξεκινά από την ωραιότατη αίθουσα υποδοχής, πώλησης και συνεχίζει στην υπόγεια κάβα βαρελιών και τον χώρο παραγωγής.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της ΕΝΟΑΒΕ (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος)

Business Story
Off