Skip to main content

Οι διαφορετικές όψεις του πλανήτη φωτίζονται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Το ΦΝΘ έρχεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτουν τις ορατές και λιγότερες ορατές όψεις του κόσμου μας.

Τις διαφορετικές όψεις του πλανήτη θέλει να αποκαλύψει μέσα από 178 μεγάλου και 49 μκρού μήκους ταινίες το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει από τη 1 μέχρι τις 10 Μαρτίου, όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ολύμπιον.

Σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν ταινίες που μιλούν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τα ζώα, το περιβάλλον, τη μουσική, τη γραφειοκρατία, την πολιτική, τις τέχνες και το φαγητό.

Το Φεστιβάλ, που κατατάσσεται στα 28 καλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσει στο πλούσιο πρόγραμμά του συνολικά 28 πρεμιέρες, 11 παγκόσμιες, 14 διεθνείς και 4 ευρωπαϊκές. Ακόμα, πρόσθεσε τρία νέα τμήματα ταινιών: την «Ανθρώπινη Κατάσταση», που εξιστορεί ανθρώπινες ιστορίες αγώνα, χαράς και έρωτα, το «Όλα είναι πολιτική», που περιλαμβάνει ταινίες που πραγματεύονται καυτά πολιτικά θέματα της επικαιρότητας και την «Παρουσία Καλλιτέχνη», που παρουσιάζει τις ζωές γνωστών προσωπικοτήτων της τέχνης.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επέλεξε φέτος τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, με πυξίδα τη φράση «Μη μου άπτου» (Μη με αγγίζεις) την οποία είπε ο Ιησούς στην Μαρία Μαγδαληνή όταν εκείνη τον αναγνώρισε μετά την Ανάστασή του και επιχείρησε να τον πλησιάσει. Ανάμεσα στις διαγωνισθείσες ταινίες οι πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών μεταξύ των οποίων δύο ελληνικές: η «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη και τα «Απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη. Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ που βραβευτεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο θα  συμπεριληφθεί αυτόματα στη λίστα των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ.  

Ντοκιμαντέρ Εικονικής Πραγματικότητας

Για πρώτη φορά φέτος, τα ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας θα προβάλλονται εντός των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο Μουσείο Κινηματογράφου. Το αντίτιμο θα είναι δύο ευρώ και οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 15.00 έως τις 20.00.

Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών εικονικής πραγματικότητας θα περιλαμβάνονται και δύο ελληνικές ταινίες ενώ για πρώτη φορά παίρνει μέρος και μια ελληνική.

Αφιερώματα

- «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;»: Μια σχέση που ξεκινά από την αρχή του κόσμου, που όμως έχει αλλοιωθεί επικίνδυνα με το πέρασμα του χρόνου: η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα πρωταγωνιστεί στο αφιέρωμα «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;» με μια επιλογή αιχμηρών ντοκιμαντέρ. Το αφιέρωμα αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο δοκίμιο του ριζοσπάστη διανοούμενου Τζον Μπέρτζερ, που μεταφράζεται πρώτη φορά στα ελληνικά.
- Αφιερώματα στον Κινέζο σκηνοθέτη, Γουάνγκ Μπινγκ, που αποκάλυψε την αθέατη πραγματικότητα της Κίνας, και τον Αυστριακό Γκούσταβ Ντόιτς, που από αρχιτέκτονας αποφασίζει τη δεκαετία του '50 να γίνει ντοκιμαντερίστας προσκαλώντας το κοινό σε ένα πειραματικό κινηματογραφικό σύμπαν.
- «Σε μια κόλλα χαρτί»: Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ και μιλούν για τη γραφειοκρατία. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Ταινίες Έναρξης και Λήξης

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ «Marianne & Leonard: Words of Love» που αναφέρεται στην ερωτική ιστορία του Λέοναρντ Κοέν με τη μούσα του Μαριάν Ιλέν. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Σάντανς πρώτη φορά και θα κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στην τελετή έναρξης του ΦΝΘ, την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον.

Δέκα ημέρες μετά, πάλι στο Ολύμπιον, τη γιορτή αυτή του κινηματογράφου θα κλείνει με το ντοκιμαντέρ Maiden του Άλεξ Χολμς που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας.

«Λευκή Επιταγή» στον Λούι Ψυχογιό

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός παίρνει carte blanche από το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επιλέγει αγαπημένα του ντοκιμαντέρ άλλων δημιουργών από όλο τον κόσμο για να τα παρουσιάσει στο κοινό της διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ θα του απονείμει Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο ενώ σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ του The Cove (2009), που καταγράφει τη μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία και τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον δημιουργό.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ποικιλία παράλληλων εκδηλώσεων, όπως masterclasses, συζητήσεις και συνέδρια. Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η εκδήλωση που εφορμάται από το αφιέρωμα «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;» που θα λάβει χώρα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου και η εκδήλωση στη μνήμη του σκηνοθέτη Γιώργου Καρυπίδη που έφυγε πριν από λίγο καιρό από την ζωή, το Σάββατο 2 Μαρτίου.