Skip to main content

Κύμα τραπεζικών συγχωνεύσεων στην Ιταλία με εντολή ΕΚΤ

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα χωλαίνει τόσο στο κομμάτι της κεφαλαιακής επάρκειας όσο και των επισφαλών δανείων, που κοντεύουν να το «πνίξουν».

Με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και όχι της Ρώμης, προχωρά η συγχώνευση της Banco Popolare με την BPM. Δύο ιστορικών, δηλαδή, ιταλικών τραπεζών, από την ένωση των οποίων θα δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα. Ωστόσο, τα προβλήματα θα παραμείνουν. Οι πληροφορίες που έρχονται στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα, αναφέρουν ότι στην Ιταλία θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες τραπεζικές συγχωνεύσεις. Το εκεί σύστημα χωλαίνει σε πολλά σημεία και ειδικά στο κομμάτι της κεφαλαιακής επάρκειας και των επισφαλών δανείων, που κοντεύουν να το «πνίξουν».

Το ίδιο θα γίνει και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, αφού η τραπεζική κατάσταση είναι παντού το ίδιο άσχημη και η έλλειψη κεφαλαίων συνιστά το κοινό σημείο για όλους. Ηδη, στην Πορτογαλία, η Novo Banco αναζητά εταίρο και κεφάλαια στις ΗΠΑ - γι' αυτό προσέλαβε ως σύμβουλο την αμερικανική J.P.Morgan. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και στην προκειμένη περίπτωση ήταν η ΕΚΤ που επέβαλλε αυτή την κίνηση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.