Skip to main content

Η διχόνοια για τη ΔΕΘ, οι αναθέσεις στο Thess Intec και το νέο «Όλυμπος-Νάουσα»

Οι αποθήκες του λιμανιού, η χρηματοδότηση του Thess Intec και ένα από τα λίγα έργα στη Θεσσαλονίκη που δεν σταμάτησε λόγω πανδημίας

Καλημέρα σας!

Σήμερα το καφεδάκι έχει ευρωπαϊκό άρωμα. Καπουτσίνο, διπλό, σκέτο με αφρόγαλα και κανέλα. Πολλά μπορεί να μας στερεί ο κορωνοϊός, αλλά όχι και κάποιες μικρές απολαύσεις, που συγχρόνως βοηθούν το μυαλό να σκεφτεί πιο καθαρά.

-Αν και όπως φαίνεται το θέμα της ΔΕΘ – Helexpo είναι τελειωμένο –η απόφαση είναι η ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου στο κέντρο της πόλης και όχι η κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στα δυτικά- κάποιοι από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, αλλά και κάποια πολιτικά πρόσωπα ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι μπορεί αυτού του τύπου οι διαφωνίες να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Η διχόνοια στην πόλη δεν είναι η πρώτη φορά που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα καθυστερήσεων. Σε απλά ελληνικά: Οι διαφωνίες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για να μη γίνει τίποτα.

-Προβληματισμός υπάρχει στο γραφείο του νέου υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη για την πορεία του πρότζεκτ για την δημιουργία κοντά στο αεροδρόμιο του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec. Ο χώρος έχει επί της ουσίας παραχωρηθεί –οι υπογραφές «πέφτουν» εντός των ημερών-, δηλαδή το κράτος έχει κάνει το καθήκον του. Αναμένονται τα λεφτά των ιδιωτών για να έργα υποδομής, τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν. Οι ελπίδες για χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αν δεν εκλείπουν, έχουν ψαλιδιστεί, λένε οι γνωρίζοντες και οι ιθύνοντες έχουν βάλει στο… μάτι τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης. Μόνο που δεν πρόκειται για ιδιωτικά χρήματα, σωστά;

-Ένα άλλο σοβαρό θέμα πέριξ του Thess Intec είναι το χρονοδιάγραμμα. Όταν το Σεπτέμβριο του 2019 ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ανακοίνωνε το έργο από το βήμα της ΔΕΘ είχε διευκρινίσει ότι ο χρόνος που δίνει στους ιδιώτες να βρουν χρηματοδότηση είναι δύο χρόνια. Στην πορεία και… εντέχνως η διετία άρχισε να μετράει από την ημέρα παραχώρησης της έκτασης, πρακτικά από τις αρχές του 2021. Μόνο που επειδή κάποιοι από τους εμπλεκόμενους βλέπουν καθυστερήσεις, καλλιεργούν ήδη το σενάριο η διετία να γίνει τριετία και να αρχίσει να μετράει από τα τέλη του 2023, όταν πολλά θέματα υποδομών ελπίζουν να έχουν προχωρήσει. Άρα καλό 2026. Μόνο που μέχρι τότε πολλοί θα έχουν συνταξιοδοτηθεί.

-Προς το παρόν η εταιρεία του Thess Intec οργανώνεται. Γίνονται προσλήψεις –μέχρι εμπορικός διευθυντής κάνει την εμφάνισή του στις συναντήσεις-, ενώ ανατέθηκαν σε συμβούλους τα διάφορα plan (business, action κ.λπ.), αλλά και το ειδικό χωροταξικό. Τα ονόματα που πήραν τις δουλειές –με απόλυτα λογικές αμοιβές- αναμενόμενα.

-Κατά σύμπτωση για το 2026 είναι και ο προγραμματισμός της διοίκηση της ΔΕΘ για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου. Ομοίως και σε αυτή την περίπτωση μέχρι τότε κάποιοι θα βρίσκονται εκτός – με δόξα και τιμή φυσικά. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα δύσκολα θα έρθουν μετά τις… αποστρατείες. Στους επόμενους…

-Ένα από τα λίγα ιδιωτικά έργα που δεν σταμάτησε στιγμή στη διάρκεια της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι η ανακατασκευή –στην ουσία νέα κατασκευή- του «Όλυμπος - Νάουσα» στη λεωφόρο Νίκης. Το ξενοδοχείο και το θρυλικό εστιατόριο, που θα αναβιώσει σχεδόν αυτούσιο, προγραμματίζεται να λειτουργήσουν το Νοέμβριο του 2021.

-Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι εκρηκτική εξαιτίας των απανωτών lockdown, των κανόνων αποστασιοποίησης στην αγορά και της διστακτικότητας των καταναλωτών να επισκεφθούν φυσικά καταστήματα, έχει δημιουργήσει ανάγκες για την εξεύρεση αποθηκευτικών χώρων στη Θεσσαλονίκη. Στο λιμάνι υπάρχουν 23 αποθήκες με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, που στην πλειοψηφία τους είναι ανεκμετάλλευτες. Κάποιοι, λοιπόν, κτύπησαν την πόρτα και τώρα η διοίκηση της ΟΛΘ μελετάει το θέμα με ταχύτητα, ώστε να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Γιατί να πάνε χαμένα τόσα ακίνητα;

-Στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς υπογραφή βρίσκεται, πλέον, το διάταγμα για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στα περίπου 70 στρέμματα του ΕΛΓΟ - Δήμητρα στη Θέρμη. Το Μάρτιο το θέμα θα έχει κλείσει και τυπικά, οπότε αναμένονται ανακοινώσεις για τη δημιουργία Ινστιτούτου Αγροδιατροφής, ο σχεδιασμός για το οποίο έχει προχωρήσει.

-Για την προσεχή Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η Γενική Συνέλευση των μελών της Αγροδιατροφικής Εξαγωγικής Σύμπραξης, του cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής, που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις και φορείς από την Κεντρική Μακεδονία με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Παρά την αρχική πρόθεση η συνέλευση λόγω της σημασίας της να γίνει με φυσική παρουσία, τελικά θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους ασφαλείας. Εκείνη την ημέρα θα μάθουμε οριστικά ποια από τα αρχικά μέλη αποχωρούν και ποια εντάσσονται. Επίσης, στη συνέλευση θα εγκριθεί το business plan, ώστε να τροχοδρομηθεί η επόμενη φάση του εγχειρήματος.