Skip to main content

Οι εκπλήξεις των μεταγραφών και των αποχωρήσεων στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ανοιχτά παραμένουν ακόμη όλα τα ενδεχόμενα στη διαμόρφωση των συνδυασμών στην πόλη κι ας φαίνεται ότι έχουν σχεδόν κλείσει...

Ταβάνι φαίνεται να πιάνουν οι περισσότερες παρατάξεις που διεκδικούν τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους τους. Οι σημαντικότεροι συνδυασμοί, που φαίνονται ικανοί να διεκδικήσουν τη δημαρχία, έχουν συμπληρώσει σχεδόν τον αριθμό των υποψηφίων και απομένουν κάποιες πινελιές.

Είναι όμως ακριβώς έτσι; Η απάντηση είναι όχι. Διότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις και αδόκιμες προσεγγίσεις, όπως μεταφέρουν σχεδόν όλα τα επιτελεία των συνδυασμών, σε πολύ συγκεκριμένους υποψήφιους.

Αυτονόητο είναι ότι αυτοί οι υποψήφιοι έχουν και τη μεγαλύτερη αξία (σε όνομα και κοινό). Σφάζονται οι παρατάξεις στα πόδια τους; Όχι τόσο πολύ, αλλά ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να γίνουν... μεταγραφές είναι βέβαιο.

Υποψήφιος, που έχει ήδη ανακοινωθεί με συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, έλεγε στη Voria.gr ότι δέχτηκε –μετά την ανακοίνωση- άλλες δυο προτάσεις από ισάριθμους συνδυασμούς για να εγκαταλείψει τον υποψήφιο της καρδιάς του.

Άλλος δυνάμει υποψήφιος τόνιζε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει ποιον να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις που του έχουν κάνει πρόταση!

Ήδη κάποιες «μεταγραφές» έχουν γίνει (Αλέξης Αλεξίου, Ιωάννα Κοσμοπούλου κ.ά.), όμως δεν θα είναι οι μόνες από ό,τι φαίνεται. Το ενδιαφέρον είναι ότι κεντροδεξιοί «κλέβουν» από κεντροδεξιούς και κεντροαριστεροί από κεντροαριστερούς. Κάτι που αποδυναμώνει την πολυσυλλεκτικότητα των συνδυασμών.

Επίσης το στελεχιακό δυναμικό των κομμάτων δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Υπάρχουν στελέχη που θέλουν να εμπλακούν ενεργά στα κοινά και δεν έχουν αποφασίσει από ποια θέση. Όπως υπάρχουν και στελέχη, που απορρίπτονται από θέσεις στις οποίες στόχευαν και βρίσκουν «καταφύγιο» στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολύ νερό ακόμη να κυλήσει στον μύλο των δημοτικών εκλογών, αφού ταυτόχρονα εξελίσσεται και ένα υπόγειο παζάρι, μια συστηματική προσπάθεια να αποσυρθούν συνδυασμοί, ώστε να ενισχυθούν οι εναπομείναντες, διότι η σημερινή πολυδιάσπαση δεν ευνοεί κανέναν. Για την ακρίβεια, αν κάποιος μελετήσει τα ποσοστά των προηγούμενων δημοτικών εκλογών θα διαπιστώσει ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία θα υπάρξει συνδυασμός που τον Μάιο θα μπορέσει να φτάσει στο 20% στον πρώτο γύρο, όπως τόνισε στη Voria.gr έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Η μάχη προμηνύεται εξαιρετικά αμφίρροπη και με τα σημερινά δεδομένα, εφόσον δεν αποσυρθούν αρκετοί από τους περίπου 25 (και κάτι περισσότερο) υποψηφίους δημάρχους, η είσοδος στον δεύτερο γύρο θα εξαρτηθεί από μερικές εκατοντάδες ή και δεκάδες ψήφους.

Οι εκπλήξεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το... Πάσχα.