Skip to main content

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα - Παύση στην πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων

Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, οι policymakers θα αφήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% σήμερα, προέβλεψαν και οι 59 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg

Στην Αθήνα είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα των αγορών, για την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου το διοικητικό της συμβούλιο αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Και αυτό, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ καταφέρνει να οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού.

Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, οι policymakers θα αφήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% σήμερα, προέβλεψαν και οι 59 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται με φόντο την περαιτέρω επιβράδυνση των βασικών δεικτών για τις τιμές στην Ευρωζώνη και την επιδείνωση του σκηνικού για την οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς τα ακριβότερα δάνεια πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει πίσω στον στόχο του 2%. Ενώ αρκετοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων εάν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή προκαλέσουν αναζωπύρωση των τιμών της ενέργειας, εντούτοις οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις των επιτοκίων πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση. Το πιο πιεστικό είναι ίσως το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, το οποίο διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κεντρική τράπεζα αγόραζε ομόλογα για να στηρίξει την οικονομία. Αρκετοί αξιωματούχοι θέλουν να σταματήσουν την επανεπένδυση τίτλων που λήγουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αν και πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους ότι μια τέτοια κίνηση θα ταράξει τις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Η ανακοίνωση απόφασης της ΕΚΤ αναμένεται στις 15:15 ώρα Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσει η συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, μισή ώρα αργότερα.

Τι είδε η Λαγκάρντ στην Αθήνα

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία απηύθυνε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς όμως να κρύψει και τις δύσκολες αλήθειες: ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία, ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να προχωρήσουν κι άλλο σε τομείς όπως το δικαστικό σύστημα και ακόμη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει, αλλά οι τιμές δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν αρχίσει η ανηφορική τους πορεία.

moneyreview.gr