Skip to main content

Η Ελλάδα στην προεδρία του Διεθνούς Κέντρου για τη Μεταναστευτική Πολιτική το 2024

Συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλουστο ετήσιο Συνέδριο της Βιέννης για τη Μετανάστευση

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στο ετήσιο Συνέδριο της Βιέννης για τη Μετανάστευση (VMC2023), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, στις 10-11 Οκτωβρίου, από το Διεθνές Κέντρο για τη Μεταναστευτική Πολιτική (ICMPD).

Το 2024 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής του ICMPD. Σκοπός του ICMPD είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η έρευνα στον τομέα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα συνεργάζεται με το Κέντρο σε περιφερειακά προγράμματα και δραστηριότητες με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι μεταναστευτικές ροές και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη εθνικών στόχων στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο Συνέδριο της Βιέννης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, Μαρία Στένεγκαρντ καθώς και η υφυπουργός Γυναικών, Ενσωμάτωσης και Οικογένειας της Αυστρίας, Σουζάν Ραμπ.

Ο κ. Καιρίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, απαντώντας στις ερωτήσεις της ανταποκρίτριας των «Financial Times», Λόρα Ντιμπουά, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, παρουσία πολλών υπουργών των κρατών-μελών της ΕΕ, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εμπειρογνωμόνων στο ζήτημα της μετανάστευσης από όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς και να τοποθετηθεί επί της εξωτερικής του διάστασης. Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευσης και το 'Ασυλο, χάρη στην εποικοδομητική συμβολή της Ιταλίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.

Αναφορικά με την εξωτερική διάσταση αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας και στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις, ο κ. Καιρίδης μίλησε επίσης για τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης και προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς και στην ανάγκη να συνδυαστούν οι ανάγκες των ευρωπαϊκών οικονομιών σε εργατικό δυναμικό με τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης και εργασιακής κινητικότητας.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο κ. Καιρίδης συμμετείχε σε «στρογγυλή τράπεζα» με τη Σουηδή ομόλογό του, υπό τη διεύθυνση του γενικού διευθυντή του ICMPD, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, πρώην αντι-Καγκελάριου της Αυστρίας.