Skip to main content

Η Ελλάδα ανάμεσα στις συμπληγάδες ΗΠΑ και Κίνας για το 5G

Ο άλυτος γρίφος που προκαλεί πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, πέραν όλων των άλλων, έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις.

Αν η Αθήνα περιμένει από τις Βρυξέλλες «κάλυψη» για το θέμα του 5G, τότε, όπως όλα δείχνουν, αδίκως περιμένει. Όλα συνηγορούν στο ότι ο συγκεκριμένος γρίφος θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα άλυτος, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, πέραν όλων των άλλων, έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις.

Τι έχει προκύψει, που κάνει την εξίσωση σχεδόν άλυτη;  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικώς «δεν θα υπάρξει κατεύθυνση», ως προς το ποια επιλογή παρόχου θα πρέπει να γίνει από κάθε χώρα - μέλος, αλλά «απλώς περιγραφή» της νέας κατάστασης πραγμάτων, όπως διαμορφώνεται πλέον, στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η οδηγία της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις θα είναι «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους Αμερικανούς και τους Κινέζους». Κι επειδή οι συγκεκριμένες συμπληγάδες είναι από τις πιο δύσκολες - αν όχι οι δυσκολότερες αυτή τη στιγμή - εύλογα συνάγεται ότι και η αποστολή που επωμίζονται είναι δυσβάσταχτη.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα στις επόμενες ώρες, όπως μαθαίνουμε, φτάνει στην Αθήνα μια νέα αποστολή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με προφανή στόχο την «άσκηση πίεσης».

Υπενθυμίζεται ότι μια άλλη ανάλογη αποστολή από τις ΗΠΑ είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Και τότε, ο στόχος ήταν ίδιος: Να πεισθεί η ελληνική πλευρά για ποιον λόγο δεν πρέπει να προσεταιρισθεί τους Κινέζους ως προς την τεχνολογία του 5G. Προφανώς κρίθηκε ότι η αποστολή δεν είχε εκτελεσθεί στο έπακρο και γι αυτό τώρα ετοιμάζεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άλλη μια.