Skip to main content

Η Ελλάδα στο China Overseas Investment Fair

Με την ευκαιρία του China Overseas Investment Fair (COIF), της μεγαλύτερης εκδήλωσης για την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων σε αγορές του εξωτερικού, η εταιρεία Invest in Greece AE συμμετείχε δια τ
Με την ευκαιρία του China Overseas Investment Fair (COIF), της μεγαλύτερης εκδήλωσης για την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων σε αγορές του εξωτερικού, η εταιρεία Invest in Greece AE και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα - δια του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων - υλοποίησαν με επιτυχία, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, τρεις σημαντικές δράσεις, με απώτερο σκοπό την προβολή της χώρας ως ελκυστικού προορισμού κινεζικών επενδύσεων.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έκθεση με ενημερωτικό περίπτερο ειδικής κατασκευής, στο οποίο παρουσιάσθηκαν όλες οι επενδυτικές δυνατότητες της χώρας, και το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολυάριθμων Κινέζων δυνάμει επενδυτών. Παράλληλα, οργανώθηκε ενημερωτικό σεμινάριο για τις κινεζικές επενδυτικές δυνατότητες στη χώρα μας, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κινεζικών ΜΜΕ.

Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, Θέοδωρος Γεωργακέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των κατασκευών και των άμεσων ξένων επενδύσεων και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομείς, με αιχμή του δόρατος την ενέργεια και την τεχνολογία. Ο πρέσβης υπογράμμισε στην ομιλία του την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της "πράσινης οικονομίας", η ανάπτυξη της οποίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διαμορφώνει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους Κινέζους επενδυτές στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργακέλος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας με το Επιμελητήριο Ενέργειας, τον σημαντικότερο κινεζικό θεσμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας "Invest in Greece AE", Απόστολος Τσουκαλάς, ανέλυσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, παρουσίασε δυνατότητες επένδυσης και ανέπτυξε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Τη μεγάλη σημασία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου στην ΕΕ και στις υψηλής αξίας αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, της αξίας της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε σύγκριση με άλλες δυτικές αγορές, και της πρόσφατης εγκατάστασης σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Τεχνολογίας της Πληροφορίας ανέλυσε το στέλεχος της εταιρείας "Invest in Greece ΑΕ", Νίκος Στάμου, στην ομιλία του στο Σεμινάριο.

Η επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας στην Έκθεση έκλεισε με τη διοργάνωση δείπνου της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο προς τιμήν των οικονομικών και εμπορικών συνεργατών της Ελλάδας στην Κίνα, και με συμμετοχή 110 Κινέζων προσκεκλημένων, εκπροσώπων κρατικών οργανισμών, μεγάλων επιχειρήσεων, επενδυτικών φορέων, Επιμελητηρίων και ΜΜΕ. Στο δείπνο υπεγράφησαν δύο κείμενα συνεργασίας (ένα μνημόνιο και ένα κείμενο εκδήλωσης προθέσεων) μεταξύ του Invest in Greece Agency και των κινεζικών Οργανισμών Beijing Investment Promotion Bureau (BIPB) και China Beijing Equity Exchange (CBEX), τα οποία δημιούργησαν τη θεσμική βάση περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της προώθησης των επενδύσεων και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της αποστολής του Invest in Greece Agency στην Κίνα.

 Οι τρεις δράσεις μαζί προσέλκυσαν πάνω από 400 άμεσα ενδιαφερόμενους υποψήφιους επενδυτές, ενώ ενημερώθηκαν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού επιπλέον άλλοι 500 κινεζικοί φορείς και εταιρείες. Στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του Invest in Greece Agency με κινεζικούς φορείς και εταιρείες, διαπιστώθηκε άμεσο ενδιαφέρον για επενδύσεις, ιδιαίτερα σε τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και "πράσινης ανάπτυξης.

ΑΠΕ ΜΠΕ