Skip to main content

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο της Εurostat

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες στελέχη της Eurostat. Στόχος; Να εξετάσουν στοιχεία της οικονομίας και βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2010.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες στελέχη της Eurostat. Στόχος; Να εξετάσουν στοιχεία της οικονομίας και βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2010. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζεται δυσαρέσκεια για βασικές προβλέψεις του σχετικού κειμένου, γεγονός για το οποίο έχει καταστεί κοινωνός τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και για έναν επιπλέον λόγο. Θα κοινοποιηθούν και στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 2 Δεκεμβρίου, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη την επίσκεψη των κοινοτικών παραγόντων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο συγκεκριμένο EcoFin θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον προϋπολογισμό, να δικαιολογήσει το μέγεθος των αλλαγών που εισάγει και να πείσει τους εταίρους του ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού. Επίσης θα πρέπει να εξηγήσει τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στο πλαίσιο του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες προς το τέλος Ιανουάριου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.