Skip to main content

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη, υπογραμμίζει ο Παπανδρέου

Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό κανάλι
Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό κανάλι ΒΒC.

«Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη-, προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων (για τη μείωση του ελλείμματος)», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματιοδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού γιατην εφαρμογή των μέτρων».

«Αυτό που διαπιστώνουμε, και που δεν έχω δει παρά μόνο την εποχή τωνΟλυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι ένα πραγματικό αίσθημα ενότητας τουΕλληνικού λαού που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ας καθίσουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καιτην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ας καθίσουμε να δούμε τι πρόοδο έχουμεεπιτύχει, πώς πηγαίνουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης πουέχουμε καταρτίσει», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικάστοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούνεπιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μαςκατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναιαπαραίτητο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.