Skip to main content

Η ελληνική κοινότητα Βερολίνου συγκεντρώνει βοήθεια για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel

Το φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου είναι πολυδιάστατο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρωτοβουλία για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, η οποία εστιάζεται στη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που θα σταλεί στο κοινωνικό φαρμακείο και τη μονάδα ψυχικής υγείας του νομού Τρικάλων, είναι σε εξέλιξη από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.

«Η κίνηση στήριξης των πλημμυροπαθών», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Παναγιώτης Ματλής, «έχει τρεις παραμέτρους. Πρώτον, γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τροφών μακράς διάρκειας, ειδών υγιεινής και άλλων ειδών απαραίτητων για τους πληγέντες. Αυτά όλα, προσθέτει, θα προωθηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων με το οποίο είμαστε σε επαφή. Η δεύτερη παράμετρος αφορά στη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας και ανάλογα με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα φροντίσουμε να πάει άμεσα στη βάση. Έχουμε πείρα, εξηγεί ο ίδιος, με προηγούμενους εράνους υπάρχει ήδη επαφή με κοινωνικό φορέα στα Τρίκαλα για την άμεση αγορά τριών μηχανημάτων πιέσεις νερού για τον καθαρισμό των σπιτιών. Και η τρίτη παράμετρος αφορά στη συγκέντρωση φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού που θα διατεθούν στο κοινωνικό φαρμακείο Τρικάλων και στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας του νομού Τρικάλων». Μιλώντας για το πώς προέκυψε αυτή η κίνηση, ο κ. Ματλής τονίζει: «Είναι το αυτονόητο με το που είδαμε το μέγεθος της καταστροφής. Δεν χρειάζεται δεύτερη κουβέντα, το ξεκινήσαμε και ήρθαμε σε επαφές με φορείς για να εξειδικεύσουμε τον τρόπο βοήθειας και πού χρειάζεται αυτή. Το ίδιο έχουμε κάνει και στο Μάτι της Αττικής, στην Βόρεια Εύβοια, στείλαμε φάρμακα για την Ουκρανία και βοήθεια στους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας».

Το φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου είναι πολυδιάστατο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνεχίζει ο κ. Ματλής, έχουμε αναλάβει τις κηδείες όπως το λέω κυριολεκτικά της κηδείες 24 συμπατριωτών που έχουν πεθάνει στο Βερολίνο και δεν έχουν συγγενείς. Η περίπτωση καταλήγει στο προξενείο (η συνεργασία μας είναι άψογη σε όλα τα ζητήματα) από τις γερμανικές αρχές κι αν δεν παρέμβουμε εμείς καίγονται και πάνε στα αζήτητα. Με την παρέμβασή μας γίνονται ορθόδοξες κηδείες, έρχεται ο παπάς της ενορίας μας, υπάρχει ένα μνήμα τουλάχιστον για 20 χρόνια. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την εκκλησία σε όλα τα επίπεδα. Επίσης τονίζει ο ίδιος, τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε πάνω από 30 περιπτώσεις Ελλήνων αστέγων που έρχονται στην κοινότητα και ζητάνε τη βοήθεια. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει εξεύρεση προσωρινής διαμονής μαζί με φαγητό και οργάνωση του επαναπατρισμού στην Ελλάδα όπου αυτό είναι εφικτό. Τους χειμερινούς μήνες στηρίζουμε τους άστεγους της πόλης. Όχι όλους, διευκρινίζει, αλλά έναν συγκεκριμένο αριθμό με ζεστά ροφήματα και σούπες της στιγμής. Κάθε βράδυ όταν έχει πολύ κρύο επισκεπτόμαστε τα μέρη που συχνάζουν και τους εφοδιάζουμε με τα ζεστά ροφήματα. Εδώ να σημειωθεί, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, ότι είμαστε ο πρώτος φορέας πού καθιερώσαμε τα θερμός κάτι που βοηθάει πάρα πολύ ειδικά όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν περίπου στους -20 βαθμούς. Επίσης, έχουμε και περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι ανήμποροι να ανταπεξέλθουν και με παρεμβάσεις στις ανάλογες Αρχές βοηθάμε να γίνουν δεκτοί σε δομές ηλικιωμένων, ενώ έχουμε και περιπτώσεις Ελλήνων που έρχονται για θεραπεία στη Γερμανία προσφέροντας ανάλογη βοήθεια. 

Για να καταλήξει τονίζοντας ο κ. Ματλής:

«Οι απόδημοι Έλληνες μπορεί να ζούμε στο εξωτερικό αλλά η ψυχή και η καρδιά μας είναι στην πατρίδα, αφουγκραζόμαστε κάθε στιγμή και όταν το απαιτεί η κατάσταση είμαστε παρόντες. Είναι συγκινητικό να βλέπει κάποιος το κύμα βοήθειας και αλληλεγγύης που επικρατεί στον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας όχι μόνο στο Βερολίνο σε όλη τη Γερμανία. Κοινότητες και σύλλογοι, μεμονωμένα άτομα ή σε μικρές ομάδες, αθόρυβα και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες, κάνουν αυτό που έχουν μάθει πάντα να κάνουν, όταν το απαιτεί η στιγμή συγκεντρώνοντας και στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Εμείς οι απόδημοι απαιτούμε από την Πολιτεία να κινήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατευτεί η υγεία και να αποκατασταθούν στο ακέραιο οι υλικές και οικονομικές ζημιές των πλημμυροπαθών. Προσωπικά θα ήθελα να ευχηθώ κουράγιο και δύναμη σε όλους τους πληγέντες».