Skip to main content

Η έλλειψη τουριστικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και ένα sold out αλλιώτικο από τα άλλα

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τα σοβαρά και τα γραφικά της κοινωνίας και η απουσία τουριστικών επενδύσεων από Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο

Αγριεύει η κόντρα για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, κάτι που αναμένεται να σφραγίσει τη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Πολλά θα ακουστούν, οι τόνοι θα υψωθούν, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα γίνουμε σοφότεροι γύρω από το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα γύρω από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -πρώην ΚΥΠ- υπάρχει το γνωστό σύννεφο των δραστηριοτήτων μιας μυστικής υπηρεσίας, που (υποτίθεται ότι) υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον από επιβουλές ξένων χωρών. Στο όνομα της ασφάλειας, λοιπόν, επικρατεί ομερτά, ξοδεύονται πολλά λεφτά και δεν υπάρχει κάποιους τύπου δημόσια λογοδοσία και επίσημος απολογισμός. Πάντως, στην Ελλάδα όλα στο τέλος γίνονται γνωστά, έστω και χωρίς αποδείξεις, έστω και ως αστικοί μύθοι. Άλλωστε στη διεθνή των κατασκόπων είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο χώρες για τις οποίες οι υπηρεσίες τους ουσιαστικά είναι άχρηστες. Τι να κάνει ένας κατάσκοπος στην Ιαπωνία, όπου δεν μιλάει κανείς, και στην Ελλάδα, όπου μιλούν οι πάντες για τα πάντα;

Ο δύσκολος χειμώνας

Εκείνο που θα αποδειχθεί, πάντως, τους επόμενους μήνες είναι –δυστυχώς!- ότι το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας θα είναι η οικονομία. Η μεγάλη ακρίβεια, οι ενδεχόμενες ελλείψεις προϊόντων και υπηρεσιών, «τέλος της αφθονίας» που είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Μόνο που στη Γαλλία βρέθηκε ένας πρόεδρος να το πει φόρα παρτίδα στους Γάλλους, αλλά στην Ελλάδα οι πάντες –κυβέρνηση και αντιπολίτευση- χαϊδεύουν τους Έλληνες. Κρύβουν την αλήθεια και δεν προετοιμάζουν την κοινωνία για το χειρότερο σενάριο, το οποίο μακάρι να μην ισχύσει, αλλά εάν συμβεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στη χώρα μας η μεν κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καλύπτει μέχρι τέλους και τον τελευταίο Έλληνα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, η δε αντιπολίτευση ζητάει πάντα να δοθούν περισσότερα. Κι επειδή τελικά όλοι στις εκλογές ποντάρουν στην ουσία πλειοδοτούν για ψήφους. Ό,τι γινόταν πάντα τα τελευταία 40 – 50 χρόνια και φτάσαμε στην περιπέτεια 2009 – 2019, από την οποία ελάχιστα μάθαμε. Συμπέρασμα – στα όρια της βεβαιότητας: θα ξαναπάθουμε τα ίδια, πιθανόν σε διαφορετικές, ακόμη δυσκολότερες, συνθήκες. Με την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο στο… λούκι, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να βγάλει την Ελλάδα από την… τρύπα της. Ούτε εν ονόματι των αρχαίων Ελλήνων, του Παρθενώνα, του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε –φυσικά- με την προοπτική του φυσικού πλούτου, κυρίως φυσικού αερίου και πετρελαίου, που υποτίθεται ότι διαθέτει η χώρα, αλλά δεν κάνει και πολλά για να βρει και να αξιοποιήσει.     

Τα σοβαρά και τα γραφικά

Είναι δυνατόν να ψάχνουν οι αρμόδιες αρχές- αν για τις… εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στην Αριστοτέλους, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου, η αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών» πήρε άδεια; Είναι δυνατόν να αναρωτιούνται κάποιοι αν από τις δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης βγαίνουν λεφτά, τα οποία κάποιοι νέμονται; Πρόκειται για ερωτήσεις με αυτονόητες απαντήσεις, που έρχονται στη επικαιρότητα κάθε φορά που κάτι γίνεται –συνήθως κάποιο μέσο ενημέρωσης παίρνει κάτι είδηση για το βγάζει προς τα έξω. Διότι αν δεν κυκλοφορούσε μέσω της Voria.gr εκείνο το βίντεο με τον υποτιθέμενο εξορκισμό και τα απίθανα get out του δήθεν ιερωμένου κανείς δεν θα ενδιαφερόταν. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών και των διωκτικών αρχών, ασχολούνται επιλεκτικά με όσα θεωρούν σοβαρά και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά που χαρακτηρίζονται μεν γραφικά, αλλά τελικά τα θύματα είναι Έλληνες πολίτες.

Απουσία τουριστικών επενδύσεων στον Βορρά

Ο τουρισμός πάει καλά το φετινό καλοκαίρι τόσο στα γνωστά παγκόσμια τοπόσημα, όπως η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, που πάντα βρίσκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα σε δεύτερη μοίρα, καθώς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον οδικό τουρισμό των Βαλκάνιων. Για τη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Θάσο το διάστημα Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριο ήταν ένα εξαιρετικό τετράμηνο, κάτι που οι παράγοντες της αγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές θεωρούν ότι διασφαλίζει κι ένα ικανοποιητικό 2023. Μακάρι. Το κενό, πάντως, που δημιουργείται αφορά τις επενδύσεις σε οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας, μεγάλα συγκροτήματα, αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία, που κατευθύνονται σχεδόν στο σύνολό τους στον νότο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Αυγούστου ανακοινώθηκε η ένταξη στον Αναπτυξιακό νόμο επτά ξενοδοχείων και συγκεκριμένα η κατασκευή έξι καινούργιων και η ανακαίνιση ενός, που βρίσκονται όλα στη νότια Ελλάδα. Ένα στο Σούνιο, ένα στη Σαντορίνη, ένα στη Νάξο, ένα στη Σέριφο, δύο στο Λουτράκι και ένα στον Βόλο, κάπως πιο κεντρικά. Η εξήγηση των βορείων του κλάδου είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, που θα φιλοξενήσουν μεγάλες μονάδες, ενώ μία ακόμη προϋπόθεση για επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα και του μεγέθους είναι να υπάρχει σχετικά κοντά –σε απόσταση μίας ώρας- αεροδρόμιο. Ακόμη κι έτσι να είναι τα πράγματα, κάτι που μπορεί να συζητηθεί, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η τουριστική ανάπτυξη εξακολουθεί να πηγαίνει... νότια.     

Sold out στην Κομοτηνή

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές που πέρασαν στις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργούν στην πόλη να κινδυνεύουν να μείνουν… άστεγοι. Αυτό υποστηρίζουν, τουλάχιστον, οι μεσίτες, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τους λόγους αυτού του φαινομένου: Πρώτον, η πανδημία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 κανείς πρωτοετής φοιτητής δεν εμφανίστηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία. Ως αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2021 έφτασαν στην Κομοτηνή «πρωτοετείς» δύο ετών και… σκούπισαν τα διαθέσιμα σπίτια. Δεύτερον, η οικονομική ανάπτυξη. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ –από αγωγούς φυσικού αερίου μέχρι φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία κατασκευάζουν εταιρείες όπως η ΑΒΑΞ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που χρειάστηκε να μεταφέρουν σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων, οι οποίοι επίσης χρειάζονται στέγαση. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα εργοτάξια, όπως του νέου νοσοκομείου της Κομοτηνής, αλλά και βιομηχανικές επενδύσεις (μπαταρίες, φάρμακα και φαρμακευτικά είδη κ.λπ.), που επίσης προσελκύουν εργαζομένους από άλλες περιοχές, οι οποίοι πρέπει να στεγαστούν. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών οι φοιτητές να ποντάρουν σε δύο διαθέσιμες λύσεις. Σε προσωρινή στέγαση σε κάποιο ξενοδοχείο –εννοείται με προσαρμοσμένους οικονομικά όρους- μέχρι να βρεθεί κάτι μονιμότερο, αλλά και στην αναζήτηση υποβαθμισμένων διαμερισμάτων, τα οποία σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες μπορούν σχετικά γρήγορα να ανακαινιστούν. Καλή η ανάπτυξη, αρκεί ο κάθε τόπος και οι πόροι που διαθέτει να μπορούν να την… αντέξουν.         

Κίνηση ουσίας

Σε μια κίνηση ουσίας -υπό προϋποθέσεις- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo τη δυνατότητα στα μέλη του να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής 86ης ΔΕΘ. Ήδη έχει διαμορφωθεί ο κατάλογος των αραβικών επιχειρήσεων που είναι διαθέσιμες, ώστε οι ελληνικές να ενημερωθούν, να υπολογίσουν και να αποφασίσουν εάν θα συζητήσουν. Αν και μια συζήτηση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.