Skip to main content

Θεσσαλονίκη- Μαργαρίτης Σχοινάς: 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2027 για την κατάρτιση

Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού σε όλη την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πτυχίο, στο επίκεντρο ημερίδας της ΔΥΠΑ

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο μετασχηματισμού της Cisco ημερίδα με θέμα τις δεξιότητες και τα ταλέντα στην επιχειρηματικότητα "Skills and talents for Business". 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην τοποθέτηση του ανέφερε πως παραδοσιακά πριν από χρόνια η υπόθεση της απασχόλησης αφορούσε το πώς θα βρεθεί δουλειά και πώς θα γεφυρωθεί η κατάρτιση με την αγορά εργασίας. Τώρα όπως είπε το ερώτημα σε όλη την Ευρώπη είναι πώς θα βρούμε τους ανθρώπους για τις δουλειές που χρειαζόμαστε. "Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην Ευρώπη δεν έχουμε ανθρώπους να κυνηγάνε δουλειές αλλά δουλειές να ψάχνουν για ανθρώπους. Η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού στην Ευρώπη αποτελεί ενδημικό πρόβλημα". 

Τόνισε πως το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων είναι μια λαμπρή ευκαιρία να τεθούν οι προτεραιότητες στα εργαλεία, τους πόρους πάνω σε αυτή την κατεύθυνση. 

"Για να τα καταφέρουμε πρέπει να δράσουμε σε δύο πίστες. Η πρώτη είναι η εσωτερική. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε έτσι ώστε όποιος Ευρωπαίος πολίτης ψάχνει μια διέξοδο στην απασχόληση μέσα από την κατάρτιση να την έχει ως δικαίωμα. Είναι καθήκον της Ευρώπης σε όποιον το θέλει να παρέχει ένα διαβατήριο δεξιοτήτων.

Μέχρι το 2027 θα διαθέσουμε στην Ευρώπη 65 δις ευρώ για την κατάρτιση και στην Ελλάδα 4 δις ευρώ. Η δεύτερη πίστα την οποία ανοίγουμε τώρα είναι ένα νέο πλαίσιο οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες. 

Ανοίγει ένα σύστημα μια πλατφόρμα που θα δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε τομείς που η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται κόσμο και οι ενδιαφερόμενοι από τρίτες χώρες με τα ανάλογα προσόντα θα εκφράζουν το ενδιαφέρον τους. 

Image

"Είναι ένα νέο πεδίο ευκαιριών. Είναι η στιγμή της αλήθειας. Όπως έχετε δη στην πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ετών ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη πίστα προσφέρεται και για επιδερμικές αναλύσεις, κραυγές. Είναι όμως η ώρα της αλήθειας, τα σύνθετα πρόβλημα απαιτούν ευφάνταστες λύσεις", δήλωσε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη σε έναν νέο θεσμό που θέλει να υλοποιήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή και ο οποίος είναι το ευρωπαϊκό πτυχίο. "Τον επόμενο Απρίλιο θα παρουσιάσουμε μια πρόταση για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πτυχίου το οποίο θα πιστοποιεί ότι σε ορισμένους κύκλους σπουδών μέσα από συμμαχικές πανεπιστημίων, θα μπορεί ένας πολίτης είτε Ευρωπαίος είτε τρίτης χώρας να αποκτά ένα πτυχίο ευρωπαϊκό ώστε να αυξήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του και τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας".

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισήμανε ότι η υπηρεσία έχει προσπαθήσει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό καθώς όπως είπε στον τομέα των δεξιοτήτων πανευρωπαϊκά η Ελλάδα είναι ουραγός. 

Σημείωσε ότι η ΔΥΠΑ εκτελεί το μεγαλύτερο προγράμματα κατάρτισης που έγινε ποτέ στη χώρα, αλλά με νέους όρους. Όπως είπε μέσα σε 14 μήνες 220.000 εργαζόμενοι και άνεργοι πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, λέγοντας πως ο στόχος των 500.000 μέχρι το 2025 είναι απόλυτα εφικτός.

Image

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, σημείωσε πως σήμερα 9 στις 10 επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από υπαλλήλους γραφείου και ανειδίκευτο προσωπικό μέχρι εξειδικευμένους τεχνίτες και ανώτερα διοικητικά στελέχη. 

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να καταγράφουν οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό ανά νομό και αυτό στοχεύει να κάνει η έρευνα που θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας και επιμελητήρια. Στη συνέχεια όπως είπε τα στοιχεία θα δοθούν στη ΔΥΠΑ με την οποία θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας. 

Ο κ. Διαμαντίδης τόνισε επιπλέον ότι υπάρχει ανάγκη από εργατικά χέρια για αυτό και ο ΣΕΒΕ στηρίζει την πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία να ενσωματωθούν μετανάστες στην αγορά εργασίας.